Книгу та фільм про єпископа Павла Василика презентували в Івано-Франківську

Книгу та фільм про єпископа Павла Василика презентували в Івано-Франківську

Укрінформ
В Івано-Франківську презентували книгу і документальний фільм «Незламний воїн Христовий» про життя та служіння єпископа Коломийсько-Чернівецької Єпархії УГКЦ Павла Василика, який наприкінці 1980-х оголосив про вихід української церкви з підпілля.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Єпископ УГКЦ Павло Василик - це знаменна постать, яка залишилась не лише в історії Церкви, але й України. Переконана, найкраща пам'ять про людину – це створити про неї книгу, фільм. «Незламний воїн Христовий» ми приурочили до 90-ліття єпископа Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Павла Василика, яке припадає на 8 серпня. Фільм та книга будуються на спогадах про героя, який з 50 років своєї священицької праці майже 20 провів у таборах», - розповідає керівник проекту фільму та упорядник книги, голова Івано-Франківської обласної організації НСЖУ Вікторія Плахта.

Відомо, що багатодітна родина Василиків була вивезена з польського Бориславка до Тернопільської області під час операції «Вісла». Павло Василик поклав своє життя на вівтар духовної справи, служінню людям та Богу. Двічі отця Павла Василика засуджували до таборів через його активну діяльність в українській церкві. Наприкінці 1980-х єпископ Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ організував голодування у Москві на Красній Площі та не побоявся на увесь світ оголосити про вихід УГКЦ з підпілля. Очевидці тих подій припускають, що тоді справа Василика увінчалась успіхом, «бо при владі СССР стояв Горбачов, а не Путін».

Помер єпископ УГКЦ Павло Василик у 2004 році, щойно в Україні розпочалась Помаранчева революція. У своїх останніх посланнях він закликав українців не гаяти час у боротьбі за Україну.

Книгу «Незламний воїн Христовий» видали в Івано-Франківську накладом у тисячу примірників. Половину з них планують розповсюдити у бібліотеках та читальнях Прикарпаття.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-