Роботу нардепів в округах допоможе оцінити спеціальна методика

Роботу нардепів в округах допоможе оцінити спеціальна методика

Укрінформ
Фундація "Відкрите суспільство" розробила методику, яка дасть змогу громадянському суспільству оцінювати внесок народного депутата у вирішення проблем виборчого округу та запобігати ризикам політичної корупції.

Про це у четвер на прес-конференції в Укрінформі заявив керівник проекту "Громадський моніторинг виділення фондів для округу", експерт з питань бюджетної та антикорупційної політики Фундації "Відкрите суспільство" Іван Сікора.

"Ми в рамках нашого проекту розробили методику, яка фактично має дати можливість виборцям впливати на розробку порядку денного народного депутата. ... Те, що ми пропонуємо, має істотно знизити практику підкупу виборців з боку народних депутатів за рахунок субвенцій з державного бюджету, а головне - підвищити ефективність діяльності народного депутата", - сказав Сікора.

Він зазначив, що в Україні поширена негативна практика, коли депутат-мажоритарник будь-якими методами лобіює кошти з держбюджету для свого округу - в обмін на "правильні" голосування чи "тушкування", чи за рахунок власних політичних зв'язків, і це подається виборцям не як корупція, а як досягнення. Окрім того, депутати часто діють за принципом: чим більше об'єктів, нехай і дрібних, вдасться профінансувати за рахунок держбюджету, тим легше буде звітувати перед виборцями. Водночас, за підрахунками експертів, при цьому вирішується лише частина проблем округу, до того ж, не найпріоритетніших, а бюджетні кошти витрачаються неефективно.

Як пояснив керівник Центру соціального партнерства та лобіювання НаУКМА, експерт проекту "Громадський моніторинг виділення фондів для округу" Сергій Панцир, методика пропонує 5 кроків на шляху до більш прозорого та доброчесного лобіювання народними депутатами інтересів виборців. Це, зокрема, формування суспільного порядку денного - ТОП-10 ключових проблем, оцінка порядку денного народного депутата, його готовність включити суспільно важливі проблеми до власного порядку денного, оцінка його внеску у вирішення проблем та ризиків політичної корупції.

"Розроблена методика кардинально змінює принцип оцінки діяльності депутата і головне - дозволяє визначити найважливіші проблеми та пріоритетні інфраструктурні об'єкти кожного округу і сприяти їх ефективному вирішенню", - зазначив Панцир.

Відповідаючи на запитання журналістів, він повідомив, що таку оцінку мають здійснювати "заінтересовані активісти, аналітики на місцях та медіа, які у багатьох регіонах проявляють найбільшу активність".

Експерти поінформували, що методика розроблена Фундацією "Відкрите суспільство" та апробована у 7 "модельних" виборчих округах в рамках Програми USAID "РАДА": відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво" і є лише частиною проекту "Громадський моніторинг виділення фондів для округу".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-