У Росії переведені з Криму в’язні не отримують меддопомоги – правозахисники

У Росії переведені з Криму в’язні не отримують меддопомоги – правозахисники

Укрінформ
Правозахисники заявляють про масове порушення прав кримських ув'язнених, яких після анексії Криму перевели для відбування покарання в колонії на територію Росії. Зокрема, вони не отримують належної медичної допомоги.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав адвокат ГО "Регіональний центр прав людини" та експерт Української Гельсінської спілки з прав людини Роман Мартиновський.

"Якщо Російська Федерація не може створити їм (українцям, які відбувають покарання в Росії - ред.) належні умови для відбування покарання, якщо вона не може створити належні умови для отримання медичної допомоги, то вона мусить віддати нам наших засуджених. Більше того, всі вони мають право відповідно до норм міжнародного права на відбування покарання на території України", - сказав Мартиновський.

Він повідомив, що 8 вересня в російській колонії в Республіці Адигея помер український громадянин, житель Херсонської області Валерій Керімов, не дочекавшись на медичну допомогу.

За його словами, Керімов був засуджений у грудні 2014 року севастопольським судом до 6 років позбавлення волі, а на початку 2016 року його вивезли відбувати покарання з Криму до Росії. Керімов ще на момент арешту мав кілька тяжких захворювань, хворів на гепатит В і С, а також на туберкульоз.

Правозахисник повідомив, що Керімов неодноразово звертався з проханням перевести його для відбування покарання на територію України та вимагав зустрічі з українським консулом. Українські правозахисники двічі зверталися до Європейського суду з прав людини з проханням вказати владі Росії на необхідність обстеження Керімова та надання йому медичної допомоги в умовах медичного закладу. Втім Валерій Керімов помер, так і не дочекавшись лікування.

Мартиновський зазначив, що зараз багато хто з ув'язнених, яких російська влада перевела відбувати покарання до установ на території РФ, не можуть зустрітися з консулами, щоб повідомити про проблеми зі здоров'ям та неналежні умови утримання чи ненадання медичної допомоги. Ситуація ускладнюється і тим, що засудженим не дозволяють мати на руках документи, які підтверджують їхній стан здоров'я. Це, за словами Мартиновського, унеможливлює скарги ув'язнених щодо порушення їхніх прав або звернення до суду для їхнього захисту.

Крім того, за його словами, справа Керімова не єдиний випадок після анексії Криму.

"У нас є інформація стосовно кількох осіб, які померли в перші тижні після того, як було встановлено російську владу в Криму, але, на жаль, жоден з родичів не готовий порушувати це питання ані перед міжнародною спільнотою, ані перед владою України", - сказав Мартиновський.

Зараз, як повідомив Мартиновський, правозахисникам відомо про кількох засуджених, які перебувають в російських колоніях та потребують термінової медичної допомоги та покращення умов утримання. Це Іван Федірко 1983 р.н., Валерій Макаров 1968 р.н., Віктор Луцишин 1981 р.н., Євген Давидов 1981 р.н., Юрій Саєнко 1982 р.н., Андрій Лугін 1971 р.н.

За словами правозахисника, насправді таких громадян України може бути набагато більше. За два роки після анексії Криму на півострові залишилося всього дві колонії, де можуть відбувати покарання особи, засуджені до позбавлення волі, взагалі немає колоній для засуджених жінок. Так само з Криму на відбування покарання на територію Росії відправляють неповнолітніх.

"За нашими даними, тільки за останні два роки наших громадян було вивезено більше ніж в 30 колоній РФ. Загальна кількість таких людей, за нашими оцінками, - більше як 2200 осіб. За різними оцінками, це може бути від 3,5 до 5 тисяч осіб і навіть більше", - сказав Мартиновський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-