Ситуацію зі свободою ЗМІ в Україні обговорили у Берліні

Ситуацію зі свободою ЗМІ в Україні обговорили у Берліні

Укрінформ
Журналісти мають неупереджено виконувати свою роботу й давати картину того, що відбувається, з різних точок зору, проте в умовах агресії Росії в Україні, у тому числі інформаційної, робити це занадто складно.

Про це йшлося у вівторок у Берліні на засіданні круглого столу на тему "За гранню війни: свобода преси в Україні", передає власний кореспондент Укрінформу у ФРН.

“Нам потрібна успішна історія покарання винних у порушенні прав журналістів", - вважає глава Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова й інформаційної політики Вікторія Сюмар.

При цьому вона відзначила "дуже великий прогрес" у справі про вбивство Олеся Бузини й висловила сподівання на успіх у розслідуванні вбивства журналіста Павла Шеремета вже у найближчі кілька тижнів. Сюмар також розповіла про вже ухвалені й підготовлювані закони, підкресливши, що закони в Україні хороші, а ось їхня імплементація "потребує часу і сильних інституцій".

У свою чергу директор Центру демократії та верховенства права, член Наглядової ради Національної громадської телерадіокомпанії України Тарас Шевченко відзначив роль неурядових організацій у реформуванні медіасфери. "Зміни в медійній сфері за останні два з половиною роки, особливо у сфері юридичній, перевершують все, що було зроблено за два десятки років до того", - заявив він.

Журналіст каналу "1+1", що побував у багатьох гарячих точках, Андрій Цаплієнко розповів про події на Донбасі, про свої розслідування, які стосуються участі у них військових російської регулярної армії, яких, за його словами, через Донбас пройшло не менше 10 тисяч.

Його німецький колега, політичний репортер таблоїду Bild, який висвітлював військові дії у багатьох країнах, Юліан Репке вважає помилковою установку західних ЗМІ, що "всі неправі". При цьому журналіст, який тричі побував на сході України, визнає, що українським колегам занадто важко бути неупередженими у ситуаціях, коли йдеться про сильну особисту емоційну залученість сторін.

Із ним погодилася і представник "Репортерів без кордонів" Ульріке Груска, яка висловила думку, що в українських ЗМІ "практично відсутні неемоційні, неупереджені репортажі". "Журналісти - не сторона конфлікту, вони мають стояти над політикою й мати можливість спілкуватися з усіма", - сказала вона в контексті ситуації з сайтом "Миротворець".

При цьому Груска визнала, що ситуація зі свободою ЗМІ в Україні, де немає прямої цензури, набагато краща, ніж у Росії.

У цілому ж експерти "Репортерів без кордонів" оцінюють нинішню ситуацію в медіапросторі як важчу, ніж була за часів "холодної війни".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-