Урядова

Урядова "гаряча лінія" сприяє оздоровленню дітей, які потребують держпідтримки

Укрінформ
Головне, щоб кожна дитина мала змогу оздоровитися: отримати від сонця, лісу, моря заряд енергії, щоб його вистачило на весь навчальний рік. Тоді наші діти і хворітимуть менше, і вчитимуться краще.

Одним із найважливіших завдань держави у забезпеченні соціального захисту дітей є реалізація їх права на оздоровлення та відпочинок. Якнайкраще це вдається під час літніх канікул. Так, згідно із Законом України №375-VI від 4 вересня 2008 року (зі змінами від 14 липня 2015 року №592–VIII) «Про оздоровлення та відпочинок дітей» до дитячих закладів на першочергове пільгове оздоровлення та відпочинок направляються діти віком від 7 до 17 років (включно). Серед них: діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; діти-інваліди; діти осіб, визнаних учасниками бойових дій; діти, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи; діти з багатодітних і малозабезпечених сімей.

Водночас, в багатьох регіонах України були започатковані Комплексні програми оздоровлення та відпочинку дітей на 2016-2020 роки за кошти обласних, районних та міських бюджетів. Мета їх – створення умов по зміцненню фізичного та психічного здоров’я дітей шляхом належної організації оздоровлення і відпочинку; покращення стану матеріально-технічної бази дитячих закладів оздоровлення та відпочинку; підвищення рівня кваліфікації кадрів дитячих закладів оздоровлення та відпочинку; створення умов для збереження діючих та відновлення роботи непрацюючих дитячих оздоровчих закладів тощо. Отже, цьогоріч українські діти зміцнювали здоров’я та набиралися сил у закладах санаторного типу, закладах оздоровлення та відпочинку, наметових містечках, таборах із денним перебуванням та мовних таборах.

Відповідно до Положення про Міністерство соціальної політики України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 №423, Мінсоцполітики визначено центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері оздоровлення та відпочинку дітей, здійснює міжвідомчу координацію діяльності органів виконавчої влади з питань організації оздоровлення та відпочинку дітей.

Окрім того, нині батьки мають можливість самостійно вибрати дитячий табір, визначити зміну і кількість днів (14 чи 21) перебування дитини в дитячому оздоровчому закладі, виходячи з власних можливостей. Тож багато дитячих таборів України працюють із Фондом соцстраху, що дозволяє батькам купити путівку в дитячий табір за пільговою ціною і значно заощадити сімейний бюджет. Головне, щоб кожна дитина мала змогу оздоровитися: отримати від сонця, лісу, моря заряд енергії, щоб його вистачило на весь навчальний рік. Тоді наші діти і хворітимуть менше, і вчитимуться краще.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового  контактного центру (Центр), за період із травня по серпень 2016 року зареєстровано понад 250 звернень з питань літнього відпочинку та оздоровлення дітей (у третині з них йшлося про дітей пільгових категорій).

Громадяни переважно скаржилися на відмову в наданні санаторно-курортних путівок дітям після їх звернення до медзакладів та місцевих Управлінь праці та соціального захисту населення (УПСЗН). Заявники також просили роз’яснити, чи зможуть їхні діти отримати путівки на оздоровлення поточного року. Так, заявниця з Хмельницької області звернулася на урядову «гарячу лінію» з проханням посприяти в отриманні путівки для літнього відпочинку своєї 13-річної онуки (позбавленої батьківського піклування), адже на попереднє звернення з цього приводу до Управління молоді та спорту Хмельницької міської ради вона отримала відмову. Виконавчим комітетом Хмельницької міської ради жінці була надана відповідь про позитивне вирішення її прохання. У серпні поточного року онука заявниці протягом 21 дня мала змогу відпочити в дитячому таборі «Салют» у с. Коблеве Миколаївської області.

На урядову «гарячу лінію» звернулася заявниця з числа внутрішньо переміщених осіб з Донецької області та просила сприяння в отриманні вже виділеної путівки на оздоровлення сина-школяра. Жінка пояснила, що вона не відповіла на телефонні дзвінки представниці відділу молоді та спорту Управління освіти, молоді та спорту Великоновосілківської районної державної адміністрації, оскільки була поза зоною досяжності, тому путівку майже одразу скасували. А щоб отримати пільгову путівку на оздоровлення дитини, довелося повторно писати заяву і надавати необхідні документи. В результаті школяр отримав довгоочікувану путівку в дитячий оздоровчий центр «Дружба» в с. Нескучне Донецької області.

Літня жінка з Дніпропетровщини зателефонувала на урядову «гарячу лінію» та поскаржилася від імені своєї онуки, яку виховує одинока мати-інвалід I групи. Бабуся просила оздоровити дитину в Дніпропетровській області, оскільки у них з матір’ю дівчинки нема іншої можливості. Мати-інвалід уже зверталася до Управління соціального захисту населення Тернівської міської ради, але отримала відмову. Виконавчим комітетом Тернівської міської ради Дніпропетровської області школярці було надано санаторно-курортну путівку в пульмонологічний санаторій м. Дніпро, адже дитина має медичний діагноз: хронічний аденотонзиліт. Тож бабуся з радістю погодилася.

За період з 2 по 8 вересня 2016 року на урядову «гарячу лінію» надійшло  56 тисяч 463  дзвінка, а також 713 звернень зареєстровано через Інтернет.

Отже, нині кожний громадянин може звернутися на урядову «гарячу лінію» за скороченим номером телефону 1545, при цьому отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію у цілодобовому режимі та безкоштовно як зі стаціонарного телефону, так і з мобільного.

Для підприємців «гаряча лінія» діє за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Киянам надається прямий міський телефон урядової «гарячої лінії» за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через сайт Урядового контактного центру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-