Пляжний сезон по-паризькому: купання замінили розвагами

Пляжний сезон по-паризькому: купання замінили розвагами

Аналітика
Укрінформ
Пляжний сезон та власне сам пляж чудово вписалися в урбаністику однієї з найбільш відвідуваних столиць світу

Днями мерія французької столиці закрила ювілейний, 15-й за рахунком, пляжний сезон на Сені, який цього року пройшов в умовах безпрецедентних заходів безпеки. Цьогоріч упорядники пляжів налічили майже 4 млн відвідувачів і це за умови, що купатися заборонено.

Щороку мерія Парижа на літній сезон, починаючи з липня і до кінця серпня організовує рекреаційні зони у межах міста. Цього року на парижан та гостей столиці працювали два пляжні курорти: на набережній Сені у центрі міста та на його півночі - на березі штучного водосховища Bassin de la Villette.

З року в рік кількість охочих засмагнути на берегах Сени та водосховища збільшується. Зростання попиту на сонячні ванни у Парижі пояснюються не лише кліматичними змінами, а й створеною інфраструктурою, зручним розташуванням та різноманітними послугами. У паризькій мерії розповіли: щороку, починаючи з 2002 року, річкова баржа у середині липня привозить спеціальний пісок з кар'єра, що за 100 км від Парижа, і спеціальна команда обладнує у серці столиці пляж. «Як завжди, і цього сезону, кожен його квадратний метр отримав свого шанувальника, починаючи з 8 години ранку і до півночі», - розповіли кореспонденту Укрінформу в мерії.

На відміну від водосховища на півночі Парижа, де місце для пляжу є цілком природним, центральний пляж розташувався на одній із паризьких магістралей, яка йде вздовж Сени. Водночас, саме йому віддають перевагу іноземці, які отримали чудовий шанс поніжитися під сонцем та ознайомитися з місцевою архітектурою, історією та кухнею. Воно й не дивно, адже у кількох кроках розташовані Лувр, Собор Паризької Богоматері, Латинський квартал, острів Сіте та Центр Жоржа Помпіду.

Упорядники серйозно підійшли до своєї справи і обладнали двокілометрову зону відпочинку гігантськими розпилювачами води, численними атракціонами, майданчиком для дітей, кіосками з морозивом та напоями, фонтанами, дитячим велодромом, вуличними шахами, дитячими майстернями та мобільною бібліотекою французького видавництва «Фламаріон», навіть невеликим зоопарком.

Тут організували місця та центри для медитації, для ігор або занять спортом, зокрема, петанком (найпопулярніший у Франції вид вуличного спорту, щось середнє між боулінгом і більярдом). В око також кидаються звичайні пляжні, крім піску, атрибути: різнобарвні парасолі, шезлонги і лежаки, столики для пікніків та звісно води Сени, у якій, до речі, купатися заборонено, а ловити рибу - ні. Поряд кілька станцій річкового трамвайчика та пішохідні доріжки. Бюджет проекту склав трохи більше 2 млн євро, усе за рахунок мерії Парижа.

«Я люблю своє рідне місто, і я регулярно буваю тут, на пляжі. Цього року, відвідуваність правда впала, немає такого натовпу як минулі роки, тому легко зайняти лежак, вільний столик або лаву», - розповів Жак. На його думку, зниження відвідуваності пляжів пов'язано передусім з терористичною загрозою. Спостереження парижанина підтвердили упорядники пляжу. Його відвідуваність, у порівнянні з минулорічними показниками, упала на 10%.

Триваючий в країні надзвичайний стан та загрози нових терактів змусили серйозно підійти до умов безпеки на пляжах. Влада скоротила кількість входів на пляж, біля кожного з них встановлено огорожу з охоронцями. Пляж постійно охороняють поліцейські та військові, піші та на велосипедах озброєні патрулі. На вході перевіряють вміст валізок, рюкзаків відвідувачів. Проте це не заважає насолоджуватися життям відпочивальникам. «Нульового ризику не існує у природі, так що я вважаю за краще не думати про це», - зазначила мешканка 12-го району Парижа Мюрей, додавши, що її більше турбує, що пляжний сезон завершився.

Пляжний сезон та власне сам пляж чудово вписалися в урбаністику однієї з найбільш відвідуваних столиць світу - Парижа. Згідно з останніми даними досліджень, проведених консалтинговою компанією Board PricewaterhouseCoopers (PwC), Париж займає 4-е місце у топ-5 серед 30 найпривабливіших світових міст, поступившись лише Лондону, Сінгапуру і Торонто та випередивши Амстердам. Хоча, останнім часом французьку столицю часто критикують за брак динамізму, високу вартість орендної плати та відсутність привабливості для стартапів, за іншими критеріями вона залишила добрих два десятки міст. Зокрема, експерти враховували економічну міць, транспорт, інфраструктуру, технологічність, культурний вплив, рівень озеленення, освіту, інтелектуальний капітал та інновації. Відвідавши паризькі пляжі упевнюєшся, що експерти мабуть таки включили їх у список інноваційних проектів.

Роман Сущенко, Париж.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-