6 вересня: найголовніше за день

6 вересня: найголовніше за день

Укрінформ
Порошенко, виступаючи перед Радою, лякав корупціонерів. «Сім’я» розікрала 200 мільярдів. Кличко домовився з японцями про новий сміттєспалювальний завод

02.53

Світ захищає російського блогера. Того арештували за гру у  покемонів в храмі

У Міжнародній правозахисній організації Amnesty International засуджують арешт російського блогера Руслана Соколовського у Єкатеринбурзі. Його арештували на два місяці за розміщення в інтернеті відео, знятого у храмі під час його гри у покемонів.

Правозахисники назвали це посяганням на право людини вільно висловлювати свої думки та закликали владу Росії негайно звільнити Соколовського.

Раніше 5 вересня повідомлялося, що блогер Руслан Соколовський, якого звинувачують в образі почуттів віруючих і розпалюванні ненависті після «полювання» на покемонів у храмі, оскаржив свій арешт.

«Укрінформ»: Люди геть подуріли. Одні йдуть на гучну провокацію і відкрито демонструють як «ловлять» покемонів у російській церкві. Інші вбачають в арешті цього блогера ледь не криваві репресії. І це в той час як у світі і, зокрема, Росії тисячі реальних порушень прав людини і тисячі підстав для реальних протестів.    

06.14

Клінтон заговорила про «руку Кремля». Росія втручається в американські вибори

Кандидат у президенти США від Демократичної партії Хілларі Клінтон висловила стурбованість з приводу достовірних даних про російське втручання у процес виборів в США. Про це повідомляє Reuters.

Вона також звинуватила суперника-республіканця Дональда Трампа у "зацикленості на диктаторах", до яких вона віднесла і президента Росії Володимира Путіна.

"У нас ніколи не було, щоб іноземні сили втручалися у виборчий процес, щоб кандидат від однієї з основних партій закликав росіян ще більше займатися хакерством", - підкреслила вона.

«Укрінформ»: Америка за тисячі миль від себе бачить зазіхання на свободи, а те, що робиться у неї під носом, вона помічає лише тепер. Не здивуємось, якщо під час виборів у США російські хакери створять «транзитний сервер» і рахуватимуть голоси на користь Трампа. 

10.57

Безвізовий режим з ЄС. Остаточне ухвалення через місяць

Рішення щодо призначення безвізового режиму для України з ЄС буде остаточно ухвалено у жовтні. Про це написала на своїй сторінці у Facebook перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.

«Щодо безвізового режиму. Все йде по встановленій в ЄС процедурі. Згідно процедури, депутати мають право подати свої пропозиції і поправки до рішення, за два тижні - наступні слухання в комітеті Європарламенту. І вже потім, у жовтні - слухання і остаточне рішення про безвіз в сесійній залі Європарламенту», - наголосила Геращенко.

«Укрінформ»: Будь-яка позитивна конкретика щодо безвізового режиму з ЄС як ковток свіжого повітря. Попри усі спекуляції та знущання сусідів «з-за порєбрика» Україна повільно, але впевнено йде до однієї з ключових цілей покоління. 

11.11

Гроші Януковича. «Сім’я» розікрала 200 мільярдів

Державна служба фінансового моніторингу виявила фінансових операцій, які можуть свідчити про розкрадання та привласнення державних коштів Януковичем, його близькими та посадовцями колишнього уряду, на 199,4 млрд грн. Йдеться про період проведення розслідувань з 2014 року, повідомляє Урядовий портал

За результатами вжитих заходів Держфінмоніторингом за час проведення розслідувань заблоковано на рахунках фізичних та юридичних осіб, які мають зв’язок з Януковичем та колишніми високо посадовцями, кошти в еквіваленті 1,52 млрд дол. США.

Крім того, за час проведення розслідувань, підрозділами фінансових розвідок інших країн повідомлено про замороження активів колишніх високопосадовців та пов’язаних з ними осіб на загальну суму 107,2 млн дол. США, 15,9 млн євро та 135 млн швейцарських франків, зокрема в наступних країнах: Австрія, Великобританія, Латвія, Кіпр, Італія, Ліхтенштейн, Швейцарія та Нідерланди.

«Укрінформ»: Отже, гроші «Сім’ї» пораховані. Вже навіть відоме місцезнаходження більшої їх частини. Наступний і головний крок – повернення коштів в Україну. Зрозуміло, що це непросто, але саме по сумах повернутих грошей і будемо говорити про ефективність зусиль.

11.44

Порошенко анонсував облаву на корупціонерів. Вона триватиме кілька років

Новостворені антикорупційні органи разом з іншими правоохоронними органами розпочали широкомасштабну боротьбу з корупцією, а тому кожен політик або держслужбовець, якого викриють на хабарі, обов’язково понесе відповідальність. Про це Президент України Петро Порошенко сказав під час виступу з щорічним посланням до Верховної Ради України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Справжнє полювання на корупціонерів почалося, і свій шанс потрапити у ці сіті має кожен, в кого є гріх за душею», - сказав Порошенко. За його словами, облава, яку ГПУ, НАБУ, СБУ та МВС влаштували на корупціонерів, рухається безпрецедентно швидко. Ще ніколи не затримувалася та не потрапляла під слідство така велика кількість високопосадовців.

Порошенко порадив політикам не піднімати галас про політичні репресії, а краще усвідомлювати нові реалії. Водночас глава держави попередив, що на боротьбу з корупцією Україні доведеться витратити декілька років.

«Укрінформ»: Виступаючи з посланням до Ради, наш президент сказав багато важливих речей. Не оминув і корупцію. «Полювання», «облава» - так він назвав те, що відбуватиметься в сфері боротьби з нечистими на руку чиновниками. Як правило, коли немає конкретних результатів, тоді і ховаються за гучними і жорсткими формулюваннями.  

12.03

Трагедія у Чернівцях. Чоловіка вбили через зауваження про неправильне паркування

У Чернівцях чоловіка жорстоко забив насмерть водій авто, котрому той зробив зауваження, що він неправильно припаркувався. Про це повідомила поліція у Чернівецькій області. 

Зі слів очевидців, котрі повідомили про трагедію у соцмережах, відомо, що нападник жорстоко побив чоловіка у відповідь на його зауваження про неправильну парковку автомобіля. Швидка допомога прибула через 5 хвилин, але чоловік помер ще до прибуття медиків. Подія сталася ввечері 5 вересня, підозрюваного затримано. За скоєне йому загрожує ув’язнення строком до 15 років.

«Укрінформ»: Трагедія, яка вкотре вказує на те, що сьогодні небезпечно бути активною і небайдужою людиною. Втім, це не зупинить нашого бажання змінювати світ на краще навколо себе. А в цій конкретній ситуації громадськість повинна взяти під свій контроль слідство та суд, аби мерзотник отримав по заслузі. 

13.40

Кличко в Японії. Домовився про новий сміттєспалювальний завод

Японія і політично, і економічно продовжить підтримувати Україну, проте для цього Україна має й надалі демонструвати, що втілює необхідні зміни та реформи. Про це заявив у Токіо мер Києва Віталій Кличко, передає його прес-служба.

Щодо конкретних проектів для столиці, то найбільший з них - реконструкція за японські кошти Бортницької станції аерації та будівництво нового сміттєспалювального заводу. Це дозволить поліпшити екологію в Києві, а на новому заводі ще й вироблятимуть енергію.

«Укрінформ»: Якщо ці плани з утилізації сміття реалізують, то Віталій Кличко вже може вважати успішною свою каденцію на посаді мера. А досвідом і зв’язками столичний голова повинен поділитися з мером Львова, там подібний завод від японців потрібен як ніколи. 

14.40

Українські виші в рейтингу найкращих. Вище за всіх Харківський університет

Харківський університет імені В. Каразіна, КНУ імені Т. Шевченка, НТУ "КПІ", Донецький національний університет і Сумський національний університет увійшли до рейтингу найкращих у світі. Для рейтингу TopUniversities оцінювалася кількість студентів, час існування, статус (державний чи приватний), дослідницька база та профіль (за якими спеціальностями виш готує студентів), пише Правда.Життя

У списку Харківський університет імені В. Каразіна посідає 382 місце. КНУ імені Т. Шевченка - 431 місце. 551-м у рейтингу з'являється НТУ "КПІ". Решту українських вишів можна знайти після 700-ї позиції.

Трійку лідерів рейтингу TopUniversities сформували Массачусетський технологічний університет, Стенфорд і Гарвард. Кембрідж посідає 4 місце, Оксфордський університет – 6. Прінстонський та Єльський університети – на 11 і 15 позиціях.

«Укрінформ»: Подібні рейтинги нічого нам не дають крім самоповаги та студентського марнославства. Але є один позитив – ми знаємо на кого рівнятись. І не на американські виші. То поки що захмарні орієнтири. А на виші наших сусідів з Польщі, Чехії, Угорщини.

15.45

Військові відхрестились від нападу на «Інтер». Телеканал  більше не блокують

У 30-й окремій гвардійській механізованій бригаді Збройних Сил України заперечили причетність своїх колишніх бійців до нападу на телеканал "Інтер" 4 вересня. Про це вони повідомили на своїй офіційній сторінці у Facebook.

«Вчора з вуст міністра внутрішніх справ Авакова прозвучало нічим не підтверджене повідомлення про участь військовослужбовців 30 ОМБр у подіях навколо телеканалу "Інтер". Військовослужбовці 30 ОМБр гідно й з честю виконують бойові завдання у визначених районах, тому не мають часу та корисної цілі в сумнівних акціях», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що військовослужбовці, які відслужили в бригаді та на даний час вже звільнені з військової служби, «всі перевірені високою ціною війни і не беруть участі у безглуздих подіях».

Також сьогодні учасники мирної акції під офісом «Інтера» згорнули блокаду. Активісти прибрали палатки та шини. Учасники акції повідомили, що згортання мітингу відбулося, бо їм пообіцяли змінити редакційну політику телеканалу «Інтер».

«Укрінформ»: Як це по-нашому. Наробити галасу, а потім у кущі. Військовим, якщо вони дійсно не винні, не звинувачення Авакова потрібно спростовувати, а шукати тих, хто їх підставив. Щодо обіцянок «Інтера», то там обіцяють прибрати проросійський контент і звільнити одіозних керівників. Поживемо – побачимо. Тут краще не скажеш  

16.15

Київщина без голови? Кажуть, Мельничук йде з посади

Керівник Київської облдержадміністрації Максим Мельничук написав заяву про звільнення за власним бажанням. Про це РБК-Україна повідомили відразу два джерела: в Адміністрації президента та у фракції "Блоку Петра Порошенко" у Верховній Раді.

"Він (Мельничук, - ред.) написав заяву в минулий четвер (1 вересня, - ред.), завтра питання про його відставку розглянуть на засіданні Кабміну", - сказав співрозмовник РБК-Україна у фракції БПП. У свою чергу джерело в АП додає, що тимчасово виконувати обов'язки голови ОДА буде його перший заступник Лев Парцхаладзе. Нагадаємо, Мельничука призначили головою Київської ОДА 3 лютого 2016 року. 

«Укрінформ»: Тут лише одне питання: як взагалі Максима Мельничука могли призначити на таку посаду? Свого часу пана Мельничука звинувачували у резонансних злочинах (фінансові зловживання та розкрадання землі). Невже темним минулим губернатора знову зацікавились у генпрокуратурі?  

Святослав Василик

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-