«Дзвони Лисоні» нагадали Україні про січових стрільців - Порошенко

«Дзвони Лисоні» нагадали Україні про січових стрільців - Порошенко

Укрінформ
Фестивалем «Дзвони Лисоні» розпочалися зранку на Тернопільщині урочистості з нагоди 100-річчя бою Українських січових стрільців на горі Лисоня.

Перед учасниками вшанування пам’яті патріотів було зачитане привітання Президента України Петра Порошенка з нагоди цієї події, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Січовими стрільцями були найкращі представники українського суспільства – вчені, літератори, журналісти, митці, студентська та гімназійна молодь тощо. Історія цього військового формування, його ідейна та культурно-мистецька спадщина є частиною національної свідомості. Героїзм та самопожертва січових стрільців – приклад незламності духу та звитяжності для усіх поколінь українців. Адже й сьогодні, як і сто років тому, наш народ боронить рідну землю від російських імперських посягань», - йдеться, зокрема, у привітанні Глави держави.

У полудень відбудеться масове сходження на гору Лисоня, молебень на цвинтарі січовим стрільцям, освячення каплички та відкриття першого в Україні мілітарного комплексу січових стрільців.

У рамках основних урочистостей з відзначення 100-річчя боїв за Лисоню відбудуться презентації наукового збірника «Стрілецькі пісні» та наукової монографії про стрілецтво, реконструкція бою, що тривав тут у вересні 1916 року між українськими патріотами-січовими стрільцями та військами російської царської армії.

Довідково. Гора Лисоня, яка знаходиться поблизу Бережан на Тернопільщині, відома як місце героїчної битви Українських січових стрільців із російськими військами в 1916 році. Тоді в тутешніх околицях загинуло понад 1300 українців, які своєю загибеллю стримали просування агресора у Європу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-