У Львові сьогодні відкриють меморіальний

У Львові сьогодні відкриють меморіальний "Простір Синагог"

Укрінформ
Цієї неділі, 4 вересня, у Львові відкриється меморіальний комплекс "Простір Синагог", створений на місці юдейських сакральних будівель, знищених під час Голокосту.

Про це повідомляється на Facebook-сторінці події.

"У неділю, 4 вересня, меморіальний проект “Простір Синагог”, що втілюється у львівському середмісті, буде відкрито для широкої публіки. Громадськості представлять результати першого етапу проекту – законсервовані залишки синагоги “Золота Роза”, помаркований фундамент єврейського Будинку навчання Бейт Гамідраш та меморіальну інсталяцію “Увіковічнення", - йдеться у повідомленні.

Організатори інформують, що урочиста церемонія відкриття простору розпочнеться о 15:00, на місці Бейт Гамідрашу (закінчення вулиці Староєврейської). Участь у ній візьмуть очільники міста, представники уряду, дипломатичних установ, партнерських організацій та дослідницьких середовищ, а також мешканці Львова, які пережили Голокост, та їхні нащадки.

Після урочистостей, о 16:00, на площі біля вул.Братів Рогатинців,45 запланована спільна гостина.

На 18:30 та 19:00 - дві ознайомчі екскурсії “Простором Синагог”. А о 20:00 почнеться мистецька програма “Мистецтво пам’ятати: голоси міста”. Будуть виконані твори композиторів Йозефа Коффлера та Марка Копитмана.

"Після концерту відбудеться візуальна арт-програма: медіа-інсталяція “Резонанс”, що була створена художниками Олегом Воронком (Львів) та Джейсоном Фідлер (Лондон) проектуватиметься на стіни навколишніх будинків. Разом музика та візуальне мистецтво стануть запрошенням до переосмислення і глибшого розуміння важливості культурного розмаїття суспільства як у минулому, так і для сучасності",  - зазначають організатори.

Три сакральні споруди («Золота Роза», Бейт Гамідраш та Велика міська синагога) були знищені у 1940-х роках, під час Голокосту. Після здобуття Україною Незалежності ця ділянка у центрі міста занепадала, схована від людських очей за великим металевим парканом. Вісім років тому було оголошено міжнародний архітектурний конкурс із вшанування місць єврейської історії у Львові. У конкурсі на створення меморіального простору у єврейському кварталі переміг берлінський архітектор Франц Решке. Практичні роботи з втілення проекту розпочалися у липні 2015 року.

Головне мотто проекту: «Єврейська історія Львова – це спільна спадщина і відповідальність».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-