Президент подякував світу за акції на підтримку Умерова

Президент подякував світу за акції на підтримку Умерова

Фото
Укрінформ
У багатьох країнах світу відбулися акції з вимогою звільнення з писхіатричної лікарні в окупованому Криму заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова.

Про це у повідомляється у Фейсбуці Глави держави. 

"Дякую всім небайдужим громадянам, хто долучився сьогодні до акцій на підтримку Ільмі Умерова - в Києві, Ризі, Празі та інших містах. Ми продовжуємо боротьбу за звільнення заступника голови Меджлісу та всіх інших українських заручників РФ", - йдеться в повідомленні.

Як передає Радіо Свобода, у центрі столиці Чехії Праги кількадесят людей, серед яких були громадяни України, Чехії та Росії, зібралися під синьо-жовтим прапором з фотографіями кримськотатарського активіста й під гаслом #FreeUmerov.

Схожа акція відбулася і в латвійській Ризі. У російському Петербурзі та в Підмосков'ї з аркушами, на яких був надрукований хеште #FreeUmerov, відбулися одиночні пікети - це єдина дозволена в Росії форма несанкціонованого протесту.

У Берліні небайдужі активісти провели пікет під посольством Росії.

Як повідомляв Укрінформ, пікет на підтримку Умерова провели також і у Варшаві.

У Португалії, Угорщині та Словенії участь в акції взяли співробітники українських дипломатичних представництв.

Зранку 3 вересня акція на підтримку Ільмі Умерова відбулася в Києві.

Проти Ільмі Умерова російські правоохоронні органи в анексованому Криму порушили кримінальну справу за статтею «сепаратизм».

Як повідомлялося, 11 серпня Ільмі Умерову під час розгляду судом в анексованому Росією Криму питання про призначення йому психіатричної експертизи стало зле. Лікарі госпіталізували його з підозрою на інфаркт. Після цього підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя ухвалив рішення про необхідність проходження Умеровим стаціонарної судово-психіатричної експертизи. До психлікарні його перевезли 18 серпня. Засідання лікарської комісії, яка зробить висновок судово-психіатричної експертизи, призначене на 7 вересня.

Захист Ільмі Умерова очікує, що вже наступного тижня надійде відповідь на клопотання про переведення Умерова на лікування в кардіологічне відділення. Родина заявляє про тяжкий стан його здоров'я.

У російському правозахисному центрі «Меморіал» назвали кримінальне переслідування заступника голови Меджлісу незаконним і політично мотивованим, оскільки він не закликав до насильницьких дій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-