До Іловайської трагедії призвели помилки керівництва АТО і Генштабу - Луценко

До Іловайської трагедії призвели помилки керівництва АТО і Генштабу - Луценко

Укрінформ
До Іловайської трагедії призвели помилки керівництва АТО та Генштабу, які були допущені при плануванні військової операції та реагуванні при зміні воєнної обстановки.

Про це сказав під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони генпрокурор Юрій Луценко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Вивчивши бойові документи та допити свідків, експерти вважають, що помилки військового керівництва зводилися до порушення встановленого порядку планування та проведення бойових дій по звільненню Іловайська силами АТО на території Донецької та Луганської областей у період з 8 по 20 серпня 2014 року. Невідповідність фактичних дій посадових осіб зазначеним вимогам та оперативним обстановкам", - сказав він.

Луценко додав, що військове керівництво при плануванні не взяло в розрахунок дані розвідки про те, що в місті Іловайськ ще до початку операції було зосереджено близько 1 тис. 200 бойовиків з технікою та укріпленнями. "Застосування добровольчих батальйонів у меншій кількості при атаці було, з точки зору експертів, помилкою і порушенням низки нормативних документів ЗСУ", - зазначив Генпрокурор.

За його словами, слідство не має матеріальних слідів, що керівництво АТО змінило план проведення операції або дало наказ на відступ при зміні воєнної обстановки в районі Іловайська.

"Ми маємо покази Муженка про те, що вони розмовляли з Генштабом РФ про зелений коридор для українських військових, але документа письмового чи усного про це слідство не зафіксувало", - сказав очільник ГПУ.

Також при плануванні та проведенні військової операції в районі Іловайська було допущено низку інших помилок, які, з огляду на їх секретність, не можуть бути поки що озвучені, резюмував Луценко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-