В Україні кращий серед пострадянських країн індекс сталості розвитку ОГС

В Україні кращий серед пострадянських країн індекс сталості розвитку ОГС

Укрінформ
В Україні індекс сталості розвитку організацій громадянського суспільства (ОГС) у 2015 знову вищий за країни-сусіди. 

Про це заявила у п'ятницю президент благодійного фонду "Творчий центр ТЦК" Любов Паливода, презентуючи в Укрінформі результати дослідження, проведеного Агентством США з міжнародного розвитку.

«Стосовно наших сусідів, країн колишнього Радянського Союзу, ми знаходимося у найкращій позиції, найкращий рівень та оцінка 3,3», - сказала Паливода.

 За її словами, індекс характеризує загальні умови для розвитку громадянського суспільства, приділяючи особливу увагу семи складовим: правовому середовищу, організаційній спроможності, фінансовій життєдіяльності, громадянському представництву, наданню послуг, інфраструктурі та ставленню з боку громадськості.

Паливода зазначила, що результати дослідження показали, що індекс сталості розвитку ОГС погіршився в Угорщині. «В Росії по усім показникам відбулося падіння, Грузія — стабільна по усім показникам, У Польщі — покращення по 2 показникам, в Естонії, як не дивно, по правовому середовищу погіршення на 1 показник», - додала вона. Крім того, погіршився індекс у Македонії, Словаччині, Азербайджані, а покращився у Словенії, Вірменії та Білорусі. 

Президент благодійного фонду "Творчий центр ТЦК" розповіла, що загальний рівень сталості сектору ОГС в Україні в 2015 році дещо покращився. Позитивні зрушення сталися в сфері інституційної спроможності організацій, залученості прихильників громадського представництва, а також у ставленні громадськості до ОГС. Так, у значної кількості організацій громадянського суспільства є стратегічні плани, вони активніше залучають цільові групи до своєї діяльності. ОГС поліпшили врядування та внутрішній менеджмент. Крім того, ці організації просували прийняття багатьох законопроектів протягом року та координували свої зусилля з органами влади по втіленню різноманітних національних ініціатив.

Якщо ж говорити про фінанси, додала Паливода, то торік Україна продовжувала переживати глибоку економічну кризу, а це позначилося на зменшенні фінансування ОГС як з боку бізнесу, так і держави. І якщо міжнародна підтримка організацій громадянського суспільства збільшилась, то вона спрямована переважно на підтримку внутрішньо переміщених осіб та інших постраждалих від конфлікту на Донбасі громадян. 

Індекс сталості розвитку організацій громадянського суспільства - це ключовий аналітичний інструмент, що вимірює прогрес розвитку громадянського суспільства в Центральній та Східній Європі. Протягом 16 років Індекс відстежує прогрес у розвитку громадянського суспільства в 29 країнах. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-