На панахиді за дітьми Беслана ФСБшники розігнали акцію матерів

На панахиді за дітьми Беслана ФСБшники розігнали акцію матерів

Відео
Укрінформ
У Беслані під час панахиди за загиблими, жінки, які втратили рідних, почали акцію, в ході якої вимагали результатів розслідувань. Співробітники ФСБ та поліції розігнали акцію, а журналістів "Новой газеты" і "Таких дел" Олену Костюченко та Діану Хачатрян - затримали.

Про це повідомляє "Новая газета".

"О 9:15 в школі №1 Беслана пролунав дзвоник на шкільну лінійку, після чого почалася панахида. П'ять жінок, які втратили в теракті близьких, зняли кофти і куртки, під ними виявилися футболки із звинуваченнями на адресу президента (Росії Володимира Путіна – ред.). Співробітники ФСБ і поліцейські в штатському відтіснили жінок від центру залу, фактично заблокувавши в кутку. Закривали спинами, поки проходила офіційна делегація, у тому числі в. в.о. глави Північної Осетії В'ячеслав Битаров", - зазначається в публікації.

Як повідомляється, після цього начальник РВВД за Правобережної району Ібрагім Дулаєв підійшов до жінок і повідомив, що вони порушують ст. 20.2 КоАП і мають проїхати у відділення. Жінки почали кричати, поліцейські відступили.

"В акції брали участь: Елла Кесаєва (дочка Зорина була в заручниках); Емма Бетрозова (загинув чоловік Руслан, сини 16 Алан і 14 - річний Аслан); Жанна Цирихова (була заручницею разом із двома доньками, 8-річна Єлизавета Цирихова загинула); Світлана Маргієва (була заручницею разом з дочкою Ельвірою, дочка загинула у неї на руках); Емілія Бзарова (в школі перебували двоє синів, чоловік і свекруха, 9 річний Аслан Дзасаров загинув", - пише "НГ".

Вказується, що жінки вимагали розслідування трагедії: "Говорили про те, що під час звільнення школи, коли заручники перебували всередині, спеціальні підрозділи вели шквальний обстріл школи, в тому числі — з вогнеметів і танків".

Затриманих журналістів повезли у відділок для встановлення особи. Діані Хачатрян, котра знімала акцію, співробітники поліції заявили, що у неї нібито фальшивий паспорт, Олену Костюченко звинуватили у "неналежному зберіганні документів".

"Новая газета" у заяві вимагає негайного звільнення колег, а також повідомила керівництву республіки про намір звернутися в суд із заявою про перешкоджання журналістській діяльності.

Нагадаємо, 1 вересня 2004 року під час урочистої лінійки, присвяченої початку навчального року в школі № 1 північноосетинського міста Беслан, 32 терористи захопили в заручники більш як тисячу школярів, їх батьків та працівників школи.

В результаті теракту загинули 186 дітей, 17 вчителів, 111 родичів та інших присутніх на лінійці, 19 силовиків РФ і цивільних рятувальників.

Один терорист захоплений живим і засуджений до довічного ув`язнення.

Фото: newizv.ru

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-