Справа Семени: адвокат розказав, як будуватиме захист кримського журналіста

Справа Семени: адвокат розказав, як будуватиме захист кримського журналіста

Укрінформ
Адвокат кримського журналіста Миколи Семени, який знаходиться під слідством, стверджує, що його підзахисний не зазіхав у своїх публікаціях на територіальну цілісність Росії.

На його думку, російська юрисдикція на Крим може діяти тільки після відповідного міжнародного договору між Росією й Україною.

Про це російський адвокат Олександр Попков заявив у середу на прес-конференції в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Як мінімум, для того, щоб у Криму повністю діяв територіальний суверенітет Росії, має бути укладений міжнародний правовий договір із суміжною країною Україною, і тоді це відповідатиме і Конституції Росії, і міжнародним правовим нормам", - вважає Попков.

Він повідомив, що вже звернувся в МЗС України "з метою збору доказів і висновків незалежних європейських політологів, експертів і політиків, які можуть допомогти у формуванні доказової бази про те, що територіальна цілісність Російської Федерації за міжнародним правом не поширюється на Крим і ті території, які вважаються в Україні окупованими".

Як зазначив адвокат, ця стратегія захисту Миколи Семени є основною і "в тому показовому суді над журналістом, який збирається влаштувати Росія в Криму, ми будемо спиратися на російське і міжнародне законодавство і доводити, що заклики до відторгнення Криму, які ставляться йому в провину, жодним чином не порушують територіальну цілісність Росії".

Попков упевнений, що навіть з точки зору російського законодавства, "яке було дещо перекроєне останнім часом", у ньому "залишилися спірні моменти, у тому числі, у зв'язку з пріоритетом міжнародного права".

У будь-якому разі, вважає адвокат, позиція журналіста Семени "не повинна переслідуватися російським законом, оскільки він не закликав до якихось жахливих масових заворушень і насильства", а говорив про "певні дії на відновлення української юрисдикції в Криму".

"Ми вважаємо, що це не може бути кримінальним злочином", - резюмував Попков.

Він зазначив, що справа Семени є "найяскравішим випадком порушення російською владою свободи слова і прав журналіста".

"Ми чекаємо, що найближчим часом, у жовтні-листопаді, його кримінальна справа буде надіслана до російського суду в Криму. Його звинувачують у закликах до порушення територіальної цілісності Росії, а фактично - в тому, що він нібито висловив заклики звільнення Росією Криму і повернення півострова Україні".

Попков повідомив, що "Микола Семена відмовився від будь-яких спроб якось полегшити свою провину і якимось чином сприяти слідству, визнати свою нібито провину і розкаятися. Він не хоче поступатися своїми принципами і вважає, що його думка має бути почута".

Крім того, адвокат нагадав, що у його підзахисного проблеми зі здоров'ям.

"Національний інститут нейрохірургії зробив йому виклик і запит на те, щоб він приїхав на обстеження і лікування в Київ, тому що у нього можуть бути негативні наслідки, у тому числі інвалідність, - розповів Попков.

Він повідомив, що в слідчі органи надіслано прохання про необхідність лікування в Києві Миколи Семени, "але у нас немає результату, і ми особливо не сподіваємося на нього і думаємо, що нам буде відмовлено в цьому".

Як повідомляв Укрінформ, захист Миколи Семени надіслав клопотання слідству про необхідність лікування журналіста в Київському інституті нейрохірургії.

19 квітня 2016 року так званий прокурор Криму Наталя Поклонська заявила про порушення кримінальної справи проти кримського журналіста Миколи Семени за публікацію в ЗМІ "сепаратистської" статті. Під час обшуку у журналіста силовики вилучили два ноутбуки та інші носії інформації. Після допиту його відпустили під підписку про невиїзд. 28 квітня Семену викликали на черговий допит, за підсумками якого кримського журналіста перевели в статус обвинуваченого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-