У Мінфіні розповіли про новації зі стипендіями

У Мінфіні розповіли про новації зі стипендіями

Укрінформ
Міністерство фінансів пропонує створити окремі стипендіальні фонди для фінансування академічної та соціальної стипендій.

Про це у вівторок на засіданні "круглого столу" щодо державної політики щодо стипендій заявив заступник міністра фінансів Сергій Марченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Стипендії ніхто не зрізає і фінансування стипендій ніхто не збирається відміняти. Йдеться про зміну підходів фінансування стипендій. Ми збираємося зробити два стипендіальних фонди і вийшли з такою пропозицією до Міністерства освіти та науки. Один стипендіальний фонд буде для соціально незахищених категорій студентів. Може йти мова про більшу суму коштів, яка необхідна для мінімальних потреб студентів із малозабезпечених сімей. Інша стипендія - академічна, також буде залежати від навчання, від можливості показати, що ти кращий, в тебе є якісь наукові здобутки. Ми не будемо підтримувати ситуацію, коли підтримується сірість, і 75% студентів отримують стипендію просто тому, що вони навчаються. Це неправильно", - сказав Марченко.

Він зазначив, що зараз Мінфін спільно з Міністерством освіти та науки вирішує питання реформування стипендіального забезпечення. За його словами, розмір стипендіального фонду зменшуватися не буде. Також Марченко повідомив, що з 1 вересня стипендіальне забезпечення залишається без змін. Зміна стипендіальної політики очікується з 1 січня 2017 року.

Як наголосив на круглому столі директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти та науки Олег Шаров, реформування стипендій потрібно розглядати в контексті реформування фінансування вищої освіти загалом. За його словами, діюча схема стипендіального забезпечення створювалася ще в 30-ті роки минулого сторіччя, і була розрахована на систему, коли вищу освіту отримували не більше 20% молоді.

"В такому вигляді система не може працювати тоді, коли вищу освіту здобуває понад 50, а по деяких даних понад 70% молоді", - сказав Шаров.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-