Прокуратура завершила військову експертизу щодо Іловайська

Прокуратура завершила військову експертизу щодо Іловайська

Відео
Укрінформ
Завершилася військова експертиза щодо трагедії під Іловайськом, яка тривала майже рік.

Про це повідомив перший заступник Генерального прокурора України Дмитро Сторожук під час зустрічі з родичами воїнів, загиблих під Іловайськом, повідомляє прес-служба ГПУ.

"Основною темою розмови були результати розслідування обставин та причин Іловайської трагедії. Зокрема, Сторожук зазначив, що наразі завершена унікальна судова комісійна військова експертиза, яка тривала майже рік і до якої залучено 31 провідного експерта та фахівців, у тому числі з Міністерства оборони України, Антитерористичного центру при Службі безпеки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України", - йдеться в повідомленні.

Наявність експертизи дозволяє готувати кримінальне провадження для направлення справи до суду, додали в ГПУ.

Як відомо, бої за важливий стратегічний об'єкт Донбасу - місто Іловайськ, тривали з середини серпня 2014 р. Українським військовим майже вдалося оволодіти містом, але кордон із Україною перейшла регулярна російська армія. На 28 серпня становище наших військових, які на ту пору ще залишалися в оточеному місті стало критичним.

Цього ж дня Президент Петро Порошенко звинуватив Росію у відкритому збройному вторгненні на Донбас і скасував з цієї причини візит до Туреччини.

Згідно зі звітом Міністерства оборони України, вторгнення російських військ на територію України відбувалося протягом 24-29 серпня 2014 року, а загальна кількість контингенту складала до 4 тисяч військовослужбовців.

Тим часом, президент Росії Володимир Путін, граючи роль миротворця, 29 серпня запропонував проросійським бойовикам відкрити для українських військових гуманітарний коридор, яким би вони могли вийти з оточення.

Насправді путінський "зелений коридор" став для наших військових справжньою дорогою смерті, адже тоді загинуло багато українських військових. Дані про втрати різняться й по сьогодні: як стверджує начальник Генштабу Збройних Сил України Віктор Муженко, у серпні 2014 року втрати ЗСУ становили 427 чоловік, 781 - поранені,  з 21 серпня по 5 вересня 2014 року, зокрема в районі Іловайська, загинули 150 військовослужбовців ЗСУ, 90 були поранені. Що стосується добровольчих батальйонів, то облік втрат в цих підрозділах, додав В.Муженко, має бути в Міністерстві внутрішніх справ України, Національній гвардії України.

Генпрокуратура називає цифру у 366 - 500 загиблих в районі Іловайська. Вцілілі учасники тих подій називають ще більшу кількість загиблих.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-