ЄС засудив примусове психіатричне ув'язнення Умерова

ЄС засудив примусове психіатричне ув'язнення Умерова

Укрінформ
Європейський Союз засудив протиправні дії Росії щодо заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова.

Про це повідомила Європейська служба зовнішньої діяльності, передає власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

«Примусове психіатричне ув'язнення та обстежування заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова, якого було обвинувачено у «сепаратизмі» у травні 2016 року, є явним порушенням міжнародних стандартів прав людини. Ми закликаємо до його негайного звільнення та надання негайної належної медичної допомоги, оскільки виникає серйозне занепокоєння щодо його стану здоров’я», - йдеться у заяві.

У ЄС нагадують, що неодноразово наголошували на порушенні прав людини в анексованому Росією Криму та Севастополі.

«Права кримських татар були грубо порушені через заборону діяльності Меджлісу – органу самоврядування кримських татар, - який визнали «екстремістською організацією», - зазначили у Євросоюзі.

ЄС також підтримав усіх українських громадян, що незаконно утримуються РФ, включаючи Олега Сенцова та Олександра Кольченка, яких ув’язнено з порушенням «елементарних правових стандартів».

«Європейський Союз залишається відданим повній імплементації своєї політики щодо невизнання нелегальної анексії Кримського півострова», - наголосили в ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, ФСБ порушила кримінальну справу стосовно Ільмі Умерова за статтею "сепаратизм" у травні цього року. Підконтрольна Кремлю "прокурор Криму" Наталія Поклонська заявила, що Умеров закликав до "порушення територіальної цілісності Росії" в ефірі українського телеканалу АТR.

Стан здоров'я Умерова значно погіршився 11 серпня під час розгляду сімферопольським судом питання про призначення йому психіатричної експертизи. Після приїзду "швидкої" і проведеного кардіографічного дослідження Умерова забрали в лікарню з підозрою на інфаркт. Попри це, підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя ухвалив рішення про необхідність проходження Умеровим стаціонарної судово-психіатричної експертизи.

Адвокат Умерова Марк Фейгін заявив, що розцінює поміщення Умерова в психіатричну лікарню як тортури.

У Міністерстві закордонних справ України висловили стурбованість станом здоров'я заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова. Зокрема, 22 серпня прес-секретар МЗС Мар'яна Беца вимагала від "влади" анексованого Криму негайно припинити каральні методи.

Фото: informat.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-