Учасники АТО сподіваються на держпідтримку для здобуття освіти - Урядовий контактний центр

Учасники АТО сподіваються на держпідтримку для здобуття освіти - Урядовий контактний центр

Укрінформ
Вступна кампанія в Україні тривала з 11 по 28 липня. У Міністерстві освіти і науки напередодні кампанії пообіцяли, що цього року вона буде найпрозорішою і найближчою до абітурієнта за останні кілька років.

Так, уперше всі абітурієнти мали подавати документи на вступ в електронній формі, що дозволило розвантажити роботу приймальних комісій. За оцінкою спеціалістів МОН, електронна система забезпечила незалежний і справедливий розподіл бюджетних місць на підставі конкурсних балів та пріоритетів вступників. Втім, практика минулих років показує, що така система вже є добре випробуваною, адже у минулі вступні кампанії в електронному вигляді вже подавалися від 40 до 60 відсотків заяв. Як і раніше, абітурієнти могли подавати 15 заяв, але в необмежену кількість вищих навчальних закладів. Право вступати до ВНЗ не за результатами незалежного тестування, а складати вступні іспити надано особам, які мають захворювання, що можуть бути перешкодою до проходження ЗНО, дітям-сиротам, а також особам, які брали участь в антитерористичній операції чи забезпечували її проведення. Також право вступу до ВНЗ лише за результатами іспитів мають особи, котрі проживають на території проведення АТО. Але за цим правилом вони можуть вступати тільки до тих вишів, що діяли у Донецькій і Луганській областях та були евакуйовані з окупованих територій. Квот для таких абітурієнтів не передбачено, тож вони можуть скласти значну конкуренцію тим, хто намагався вступити у такі ВНЗ за результатами ЗНО.

За оперативними даними МОН, у 2016 році до українських вищих навчальних закладів на денну форму навчання вступило 465 тис. 283 абітурієнта. До цього списку входять як студенти-бюджетники, так і контрактники за всіма освітньо-кваліфікаційними рівнями: бакалавр, магістр, спеціаліст і молодший спеціаліст. При цьому на бюджет вступило 237 тис. 625 абітурієнтів, а на контракт – 227 тис. 654. Таким чином, майже половина зарахованих у поточному році абітурієнтів – 49% від загального обсягу – навчатимуться за кошти юридичних та фізичних осіб. У МОН також поінформували, що попередні підсумки вступної кампанії будуть обговорюватись у вересні на Колегії міністерства, саме тоді опублікують повніші дані результатів вступу 2016 року.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), з початку року на урядову «гарячу лінію» надійшло майже 6 тисяч звернень з питань освіти.

Із загальної кількості звернень чимало заявників зверталися з питань вступу до вищих навчальних закладів: щодо забезпечення прав учасників бойових дій та їхніх дітей, яким відмовляють у пільгах, зокрема у державній підтримці для здобуття вищої освіти та наданні безоплатного проживання в гуртожитку. Слід зазначити, що умови вступу громадян даної категорії регулюються Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», який передбачає дітям учасників АТО особливі умови вступу. Втім, аналіз звернень на урядову «гарячу лінію» свідчить про  непоодинокі випадки, коли їхні права порушуються.

Громадяни активно зверталися зі скаргами стосовно неналежного функціонування електронної форми подання документів на вступ до ВНЗ. Так, за словами абітурієнтів, проблеми виникали на етапі реєстрації через заповнення заяви на вступ, були труднощі із завантаженням сканованого додатку до атестату. Також заявники не могли отримати належної допомоги щодо подачі документів через несправність консультативних телефонних ліній. Крім того, випускників навчальних закладів турбували питання своєчасного отримання дипломів та подання їх для вступу до інших вищих навчальних закладів.

В управлінні взаємодії з громадськістю Центру навели низку типових звернень на урядову «гарячу лінію» з питань вступної кампанії. Так, жителька м. Дніпро звернулася з проханням надати роз’яснення щодо пільгового вступу на навчання до вищих навчальних закладів та пільгового зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти дитини учасника бойових дій та учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Міністерство освіти і науки надало заявниці роз`яснення з приводу порушеного питання. Зокрема, у відповіді йдеться про те, що в Умовах прийому на навчання до вищих навчальних закладів в 2016 році перераховано особи, які зараховуються до ВНЗ за співбесідою, у тому числі особи, яким Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» надано таке право, а також особи, визнані інвалідами війни відповідно до пп.11-14 статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Учасник  АТО з м. Чернігів просив  роз’яснити порядок та умови надання державної цільової підтримки для здобуття вищої освіти учасниками бойових дій та їхніх дітей, яким наразі відмовляють у пільгах, посилаючись на відсутність фінансування для цієї програми. За результатами розгляду звернення у Міністерстві освіти і науки повідомили, що підготовлено проект відповідного акта Кабінету Міністрів України щодо затвердження Порядку та умов надання державної цільової підтримки для здобуття професійно-технічної та вищої освіти деяким категоріям громадян. Після завершення процедури погодження заінтересованими центральними органами виконавчої влади проект постанови буде невідкладно подано на правову експертизу Міністерству юстиції.

Схоже роз’яснення надано заявниці з м. Гадяч Гадяцького району Полтавської області, яка цікавилася умовами надання державної цільової підтримки для здобуття вищої освіти та безоплатного проживання у гуртожитку дітям учасників АТО,  та киянину, також учаснику АТО. Заявник повідомив, що навчався на договірній основі в Академії муніципального управління в м. Київ, та поцікавився, чи має він тепер право перевестися на бюджетну форму навчання, або мати пільгу 50% оплати на навчання як учасник АТО.

Отже, громадянам залишається сподіватися, що будуть внесені зміни до Закону України «Про Державний бюджет на 2016 рік» у частині виділення додаткових коштів на надання державної підтримки вказаним категоріям осіб.

За період з 19 серпня по 25 серпня 2016 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 33006 дзвінків, а також 656 звернень зареєстровано через Інтернет.

Звернутися на урядову «гарячу лінію» та отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію може будь-який громадянин України, за скороченим номером телефону 1545, запровадженим на загальнодержавному рівні у липні цього року, цілодобово та безкоштовно як зі стаціонарного телефону, так і з мобільного.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Киянам надається прямий міський телефон урядової «гарячої лінії» за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру

 за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-