26 серпня: найголовніше за день

26 серпня: найголовніше за день

Аналітика
Укрінформ
Муженко заговорив про Іловайськ. Україна випробувала нову ракету. В канадській поліції жінкам дозволили носити хіджаб

0.37

Ніхто не хоче сказати великому Пу, ким він, насправді, є

Прем'єр Чехії Богуслав Соботка не згоден з позицією свого президента і вважає неправильним зняття з Росії санкцій.

Про це він заявив у четвер на спільній прес-конференції з канцлером ФРН Ангелою Меркель у  Празі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Санкції прив'язані до Мінських угод. Ми з нашими європейськими партнерами не раз погоджувалися з тим, що скоротити санкції можна лише, якщо будуть успішні кроки по реалізації Мінських угод», - сказав Соботка.

Меркель заявила, що цілком поділяє думку свого колеги. Вона також зауважила, що «Німеччина і Франція останніми днями дуже прагнуть домогтися прогресу в реалізації Мінських домовленостей». З жалем вона констатувала, що ситуація з безпекою за літо не тільки не покращилася, а навпаки погіршилася, кожен день на лінії зіткнення гинуть люди, зокрема, українські солдати, наголосила канцлер.

«Можете собі уявити, наскільки це складно, в таких умовах вирішувати ще й важкі політичні питання в Україні», - сказала Меркель. Вона згадала вчорашню телефонну розмову з президентами Франції і Росії Франсуа Олландом і Володимиром Путіним і запевнила, що знаходиться в постійному контакті з українським президентом Петром Порошенком; йде робота і на робочому рівні. Керівник німецького уряду сподівається, що за допомогою Європейської Ради вдасться досягти якогось прогресу, але поки цього не сталося.

Раніше в цей день президент ЧР Мілош Земан назвав санкції «проявом слабкості» і висловив надію, що протягом року їх буде скасовано.

«Укрінформ»: Кожний зіграв свою роль – і керівники урядів Чехії та Німеччини, і президент Чехії «поза кадром». І спектакль цей уже капітально набрид. Його завершення можливо лише після виведення з дії головного негативного персонажа сучасної історії – Путіна. Отака «роль особистості в історії» на початку 111 тисячоліття нашої ери.

2.13

Канадська поліція запрошує мусульманок. Але ж як в хіджабі честь віддавати?

Канадська королівська кінна поліція офіційно дозволила носити хіджаб як елемент службової форми своїх офіцерів жіночої статі.

Про це CBC News повідомив речник міністерства громадської безпеки Канади Скот Бардслі. 

«Королівська канадська кінна поліція – прогресивна правоохоронна служба, яка цінить і поважає людей з усіх культур та релігій», - сказав Бардслі.

Він додав, що такий крок покликаний краще відобразити різноманіття канадських громад та заохотити мусульманських жінок до працевлаштування у правоохоронних органах. 

Аби вдовольнити вимоги до безпеки, поліції довелося розробити власний дизайн хіджаба. Втім, поки жодна співробітниця не звернулася за дозволом на носіння цього головного убору разом зі службовою формою. 

«Укрінформ»: Глибоко раді за «канадську кінну поліцію» з приводу того, що у неї нема інших проблем: коні напоєні, хіджаби навколо голівок пань-офіцерів закручені. Але ж є куди розвиватися: паранджа, як відомо, не хіджаб – вона повністю закриває обличчя. Уявіть собі: який прорив в оперативній роботі!

2.56

Іран знову надає Росії авіабазу. Тимчасово

Іран продовжить надавати Росії свою військово-повітряну базу для нанесення бомбових ударів по цілях у Сирії.

Про це в четвер, 25 серпня, заявив міністр оборони Ірану Хосейн Дехган, повідомляє DW.

"Співпраця буде продовжена, оскільки воно допомагає сирійській армії в її боротьбі проти "Ісламської держави", - заявив міністр.

Він підкреслив, що база передається Росії виключно для тимчасових операцій.

«Укрінформ»: Останніми днями іранські офіційні чинники багато зробили для того, щоб світову спільноту остаточно збити з пантелику. То вони дозволяють російським повітряним убивцям використовувати свою базу, то забороняють, то знову дозволяють, хоча й тимчасово. Ясно одне: при подібній хиткості позиції, про яку вісь Москва-Тегеран-Анкара можна говорити?

9.11

Альо, НБУ, гривня падає невідомо з якого дива!

Національний банк України на п'ятницю, 26 серпня, знизив офіційний курс гривні на 2 копійки - до 25,3292 грн за долар проти 25,3055 грн за долар у четвер.

Такі дані наведені на сайті НБУ.

Офіційний курс гривні до євро встановлено на рівні 28,5966 грн проти 28,6939 грн у четвер. За 10 російських рублів дають 3.9 грн проти 3,9071 грн.

«Укрінформ»: гривню трясе і опускає нижче й нижче, незважаючи на те, що економічних обґрунтувань для цього немає. Висловлюють припущення: це робиться свідомо, щоби звести бюджетні кінці, бо країні «не вистачає інфляції». Це досить серйозні претензії, якщо не звинувачення. І лише Національний банк України мовчить, ніби води в рот набрав!

10.07

Найширший в світі міст: відтепер – в Стамбулі

У п'ятницю, 26 серпня, у Стамбулі відбудеться церемонія відкриття третього мосту через Босфор, названого на честь султана Селіма Явуза.

Про це повідомляє Anadolu.

«Будівництво третього мосту через Босфор - один з найважливіших проектів в історії Туреччини. Цей міст стане найширшим у світі. За багатьма аспектами зазначений проект є важливою віхою в історії турецької та світової інженерії», – наголошується в повідомленні.

У церемонії відкриття візьме участь президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

«Укрінформ»: Більшість з нас не так вже й часто буває в Стамбулі. Тоді нащо, спитаєте,  акцентувати увагу на цій новині. А тому що набридло давати з сусідньої дружньої Туреччини лише негатив: переворот, репресії… А от вам така новина – міст між Європою та Азією, найширший в світі!

12.01

Human rights watch протестує проти переслідувань українського громадянина Ільмі Умерова. А держава Україна де?

Офіс міжнародної правозахисної організації в Нью-Йорку Human rights watch виступив із заявою з приводу утримання в сімферопольській психіатричній лікарні заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова.

Про це на офіційному сайті HRW.

"Примусова психіатрична експертиза Умерова є кричущим порушенням його прав", - заявила співробітник Human Rights Таня Купер.

Застосування у даному випадку каральної медицини вона назвала "популярною в СРСР практикою щодо дисидентів і ганебною спробою використовувати психіатрію, щоб змусити замовкнути Умерова і очорнити його репутацію".

Правозахисники нагадали, що 59-річний екс-голова районної адміністрації Бахчисарая Умеров є відвертим критиком окупації Криму Росією і виступає за український статус півострова.

«Укрінформ»: Примітно, що на це тоталітарне дикунство, нарешті, звернула увагу така зарозуміла організація як Human rights watch. Але чого з цього приводу досі мовчить офіційний Київ на найвищому рівні?

12.54

Москалю не подобається Ленін та інші стовпи комунізму

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявляє, що незважаючи на закон про декомунізацію, який зобов’язав місцеві ради перейменувати вулиці із комуністичними назвами, службовці Кабміну досі використовують їх.

Про це йдеться на сайті Москаля.

"Постанова Кабінету міністрів України № 518 від 27 липня 2016 р. (щодо надання субвенції з державного місцевим бюджетам) рябить комуністичними назвами. І це після введених у дію законів про декомунізацію! Наприклад, у м.Бершадь Вінницької області Кабмін виділяє кошти на капітальний ремонт будинку культури по вул. 50 років Жовтня, на Волині буде проводитися капремонт дитсадка в смт Жовтневе, реконструкція школи по вулиці Леніна в с.Давидівка та ремонт заїздів по вул. Карла Маркса в Брусилові. На Черкащині в м. Сміла відновлять дорожнє покриття по вул. Карла Маркса", - цитує губернатор постанову Кабміну.

«Укрінформ»: Добре звісно, що Закарпатську ОДА очолює такий спостережливий і принциповий Москаль. Проблемно те, що одужання від такої «шкідливої звички» ніколи не буває швидким. Хіба що за допомогою Карного кодексу спробувати?

13.16

Муженко заговорив через два роки

Начальник Генштабу Збройних Сил України Віктор Муженко заявляє, що відповідальність за Іловайську трагедію має бути розділена між різними посадовими особами, а його діяльність має оцінювати не Генпрокуратура, а суд.

Про це Муженко заявив у Фейсбуці. 

"Вважаю, що мою діяльність має оцінювати не Генеральна прокуратура України. Для цього є відповідні суди, які приймуть відповідні рішення за реальними фактами. А щодо відповідальності за бездіяльність – треба порівняти, з чого починалась Антитерористична операція, як тривала і триває, що призвело до оточення угруповання в районі Іловайська і трагічних наслідків. І тоді можна вести мову про те, хто діяв, а хто займався бездіяльністю в період з квітня по серпень-вересень місяць 2014 року.", - написав він.

" Готовий відповідати за всі свої рішення та розпорядження, які віддавав, зокрема і за ті, що потягнули за собою втрати. Готовий обґрунтувати кожний свій крок. Але є рівні відповідальності різних посадових осіб – за операцію загалом, за конкретне виконання тактичних завдань. Вона повинна бути розділена", - додав глава Генштабу.

«Укрінформ»: Все так, сказано правильно і про себе в тому числі. Єдине запитання: чому цих слів Україні треба було чекати два роки? Звісно, тодішній міністр оборони Гелетей теж мав би відповідати…

14.06

Двадцятка «приміряла» новий дизайн

У Києві 26 сeрпня Національний банк України прeзeнтувaв нову 20-гривнeву бaнкноту, присвячeну 160-річчю від дня нaроджeння Івaнa Фрaнкa, яка знaчно відрізняється дизaйном від сьогоднішньої.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Бaнкнотa знaчно відрізняється дизaйном від сьогоднішньої 20-гривнeвої бaнкноти, якa знaходиться в обігу. Портрeт Івaнa Фрaнкa знaходиться в цeнтрі бaнкноти. Вонa нaслідує нaш новий ряд дизaйну бaнкнот, який вводився в обіг – цe 100-гривнeвa бaнкнотa зрaзкa 2014 року і 500-гривнeвa бaнкнотa зрaзкa 2015 року. Використaні всі сучaсні зaхисні eлeмeнти, які використовуються нa бaнкнотaх високого номінaлу, ми хотіли покaзaти всі можливості нaшого Бaнкнотно-монeтного двору з використaнням нaціонaльного мaтeріaлу – льону, який добaвлeний сюди, і бaнкнотa знaчно міцнішa", - зaзнaчив у ході презентації зaступник голови НБУ Яків Смолій.

Пaм'ятні бaнкноти будуть ввeдeні у обіг з 1 вeрeсня 2016 року. Тирaж стaновить один мільйон штук.

20 тисяч примірників нових бaнкнот будуть зaпaковaні у сувeнірні конвeрти і рeaлізовувaтимуться рeгіонaльними упрaвліннями прeдстaвництвa НБУ по ціні 31 грн. Рeштa - будуть рeaлізовувaтися зa ціною 27 грн.

«Укрінформ»: Це правильно! Давненько ми новеньких купюр не розглядали! От, якби ж їх було б ще трохи більше…

15.58

Про шахтарів, ціну на вугілля і Ломоносова

Підвищення ціни на вугілля до 1,37 тисячі гривень за тонну стане гарантією розвитку підприємств та вчасного розрахунку з шахтарями.

Про це йдеться у привітанні міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика до Дня шахтаря, розміщеному на сайті міністерства 

«На сьогодні вжито низку заходів, щоб це свято ви відзначали із оптимізмом, з упевненістю в майбутньому і вірою, що держава піклується про кожного гірника, про належні умови, безпеку і гідну оплату шахтарської праці. Зокрема, Міненерговугілля ініціювало перегляд ціни на вугільну продукцію, що стане гарантією розвитку підприємств та вчасного розрахунку з шахтарями», - заявив Насалик.

«Укрінформ»: Російський «учьоний» Михайло Ломоносов сформулював свій закон так: Если гдето чего-то убудет, то где-то того же самого сталько и прибудет». Якщо перекласти на сучасну українську в термінах цього повідомлення то це означає, що на рахунках шахт грошей додастся, то рівно настільки, наскільки їх поменшає в наших кишенях. Що робити? Та галузь же, нарешті, економіку затратну реально реформувати!

17.05

В Україні провели успішний випробувальний запуск нової ракети

Про це повідомив позаштатний радник Президента Юрій Бірюков у Фейсбуці.

"Тільки що був проведений перший пуск нової ракети. Успішний. Точний", - написав Бірюков.

Водночас, у Фейсбуці Державного Київського конструкторського бюро "Луч" повідомляється, що ракета була розроблена спеціалістами двох КБ - з Дніпра і Києва.

"В Україні провели чергове успішне випробування нової тактичної ракети, яка розробляється спеціалістами державного підприємства "Конструкторське бюро "Південне" ім.Янгеля" (Дніпро) і ДП "Державне Київське конструкторське бюро "Луч" (Київ)", - йдеться в повідомленні.

«Укрінформ»: Оце насправді радісна новина. З нашим ВПК, якщо йому раду дати, ми і «Джавеліни» власного виробництва матимемо, і ні в кого просити не будемо. І ще одна обставина радує: не стали підганяти пуск під свято, через два дні випробували. Отже, кінець радянській показусі?

Підготував Сергій Тихий

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-