Муженко назвав причини великих втрат ЗСУ під Іловайськом

Муженко назвав причини великих втрат ЗСУ під Іловайськом

Укрінформ
Начальник Генштабу Збройних Сил України Віктор Муженко заявляє, що відповідальність за Іловайську трагедію має бути розділена між різними посадовими особами, а його діяльність має оцінювати не Генпрокуратура, а суд.

Про це Муженко заявив у Фейсбуці

"Вважаю, що мою діяльність має оцінювати не Генеральна прокуратура України. Для цього є відповідні суди, які приймуть відповідні рішення за реальними фактами. А щодо відповідальності за бездіяльність – треба порівняти, з чого починалась Антитерористична операція, як тривала і триває, що призвело до оточення угруповання в районі Іловайська і трагічних наслідків. І тоді можна вести мову про те, хто діяв, а хто займався бездіяльністю в період з квітня по серпень-вересень місяць 2014 року. Потрібно оцінювати не тільки Іловайськ, а усю діяльність керівництва АТО, зокрема із врахуванням тих повноважень, які їм надавались, і тієї нормативної бази, яка на той час існувала, а можливо і відповідності цієї бази, відповідності певних рішень та відповідальності загалом, яку взяло на себе керівництво АТО, навіть із врахуванням недосконалості – я так скажу – нашої нормативної бази, законодавчої бази", - написав він.

Муженко наголошує, що найголовніша причина Іловайської трагедії – це вторгнення російських військ. "Це також і головна причина таких великих втрат. Інша причина – неузгодженість, хаотичність і, мабуть, недостатня компетентність при плануванні операції виходу з оточення", - заявив Муженко.

" Готовий відповідати за всі свої рішення та розпорядження, які віддавав, зокрема і за ті, що потягнули за собою втрати. Готовий обґрунтувати кожний свій крок. Але є рівні відповідальності різних посадових осіб – за операцію загалом, за конкретне виконання тактичних завдань. Вона повинна бути розділена", - додав глава Генштабу.

Як він зазначає, до керівництва штабу АТО надходила інформація з усіх ділянок, включаючи і Іловайськ, і Луганськ.

"Події в районі Луганського аеропорту відбулися, можливо, менш трагічні, але не менш героїчні, ніж в Іловайську. Величезний героїзм проявили військовослужбовці Збройних Сил, які виконували там завдання, зокрема й добровольчих батальйонів, яким був, наприклад, 24-й батальйон територіальної оборони (згодом переформований у 24 штурмовий батальйон “Айдар” Збройних Сил України) і який діяв достатньо потужно в районі Новосвітлівки, Хрящуватого щодо розширення зони контролю в районі Луганського аеропорту. Підрозділи 80-ї аеромобільної бригади героїчно захищали Луганський аеропорт", - зазначив він.

Начальник Генштабу вказав і на такий факт: коли українські підрозділи успішно вийшли із оточення, то ще три дні росіяни боялись зайти на територію Луганського аеропорту, такі втрати їм були там завдані.

"А один із командирів російської армії – полку морської піхоти – дав команду вивести підрозділи своєї тактичної групи на територію Російської Федерації без погодження із вищим керівництвом. Причиною для таких дій було те, що вони зазнали дуже серйозних втрат: у районі Луганська була знищена практично повністю одна рота 76-ї повітрянодесантної дивізії ЗС РФ", - вказав він.

Муженко резюмував цитатою командира батальйону спеціального призначення Збройних Сил України "Донбас – Україна” полковника Вʼячеслава Власенка: "Це не тільки історія трагедій, це ще й історія обману. Історія продемонстрованого героїзму. Про це також треба писати, про це також повинні памʼятати люди. Ми не були вівцями на бійні, не треба нас так сприймати. Ми билися, і хлопці билися героїчно, і нанесли немалі втрати росіянам, знаходячись в заздалегідь програшному становищі. Ось це народ України і повинний про хлопців пам’ятати".

Нагадаємо, у другій декаді 2014 в результаті вторгнення російських військових в оточення потрапили сили АТО в районі Іловайська.

За попередніми результатами розслідування, втрати особового складу українських Збройних сил, Національної гвардії, МВС під Іловайськом склали 366 загиблих, 429 поранених, 128 потрапили в полон, 158 вважаються до цього часу зниклими безвісти.

Військовий прокурор Анатолій Матіос назвав головною причиною Іловайської трагедії вторгнення на територію України понад 3,5 тисяч військовослужбовців регулярної армії РФ без оголошення війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-