На землях національного природного парку у Києві хочуть збудувати автозаправку

На землях національного природного парку у Києві хочуть збудувати автозаправку

Укрінформ
На території урочища, що входить до складу національного природного парку "Голосіївський", усупереч закону хочуть збудувати автозаправку.

Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомив координатор волонтерів WWF Андрій Плига.

"Щодо урочища "Бичок", де почалася вирубка лісу. Є закон України про природо-заповідний фонд, де чорним по білому написано, що на землях природоохоронного фонду забороняється будь-яка діяльність, що негативно впливає  або може негативно вплинути на стан природоохоронних комплексів. Урочище "Бичок" є невід'ємною складовою частиною нацпарку "Голосіївський", у тому числі й та ділянка, яку хочуть забудувати", - сказав Плига.

Як повідомили активісти, частина земель нацпарку в розмірі 2,6 га, які межують зі Столичним шосе, були віддані в оренду ТОВ "Авеста-Буд" ще у 2009 році на підставі рішення Київради. Але, як зауважив координатор волонтерів, при цьому не було враховано природоохоронний статус ділянки. А в урочищі "Бичок" мешкає 33 види хребетних тварин, які мають статус міжнародного або регіонального рівня, тобто саме охоронний статус.

За словами активіста "Екозагону" Михайла Погребиського, судова тяганина за цю земельну ділянку триває ще з 2010 року, при цьому суди першої інстанції приймали рішення на користь національного парку, але згодом ці рішення були оскаржені забудовником у двох судах вищої інстанції - Вищому адміністративному та Вищому господарському.

"Суди першої інстанції забирали цю землю у "Авеста-Буд" та повертали державі. Потім через апеляції, касації вищі суди віддали цю ділянку "Авеста-Буд", і, як ми вважаємо, в обхід закону про природозаповідний фонд. Наша позиція - нацпарку, прокуратури - проектні межі відповідно до указу Президента (національні природні парки створюються згідно з указом Президента. - Ред.) охоплюють усе урочище "Бичок". А отже, є чинними, і це є кордонами нацпарку. До встановлення меж у натурі згідно із законом про природозаповідний фонд діючими межами є проектні межі", - сказав Погребиський.

Він повідомив, що забудовник уклав так званий меморандум з 5 мешканцями прилеглих вулиць, нібито місцева громада не виступає проти будівництва, але цей документ не має юридичної сили.

"Навіть якби місцева громада стопроцентно проголосувала або іншим шляхом виявила свою волю щодо дозволів, вона не уповноважена вирішувати статус земель, які мають статус особливо цінних  і є територією природозаповідного фонду", - наголосив Погребиський.

На сьогодні, за словами активістів, триває судовий процес, проте забудовник усе одно намагається розпочати будівельні роботи. Зокрема, у ніч проти 22 серпня в урочищі розпочалося вирубування дерев. А вдень, коли на місці події відбувалася акція протесту, сюди приїхали близько кількадесят чоловіків спортивної статури, які, за його словами, погрожували учасникам протесту фізичною розправою.

Він повідомив, що компанія-забудовник ще кілька років тому мала намір побудувати на ділянці 2,6 га офісний комплекс із готелями, закладами громадського харчування та приміщеннями торговельно-розважального призначення та паркінгом. На даний час роботи з вирубування дерев проводяться на ділянці площею 0,3 га, на якій заплановано будівництво автозаправки.

Як повідомили активісти, наступне судове засідання із забудовником відбудеться 30 серпня у Господарському суді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-