Українці вирішують проблеми, не покладаючись на владу

Українці вирішують проблеми, не покладаючись на владу

Опитування
Укрінформ
Від половини до двох третин українців не знають своїх депутатів місцевого рівня, а законодавчими інструментами впливу на владу користуються від 3 до 8 % громадян.

Такі дані соціологічного дослідження оприлюднила в понеділок на прес-конференції в Укрінформі заступник голови Всеукраїнського громадського об'єднання "Інститут Республіка" Олександра Скиба.

"Близько половини опитаних громадян (47,9%) не знають свого представника у міській або сільській раді. Якщо піднятися вище до районного і обласного рівня, там показники ще нижчі - це близько 75% стосовно кожного", - сказала Скиба.

Вона додала, що, згідно з опитуванням, для вирішення якоїсь проблеми щонайменше раз на квартал до депутата сільської чи міської ради звертаються 9,1 % громадян, до депутата районної ради - 2%, а обласної - 4,2%. Взагалі не зверталися до своїх депутатів 63% опитаних мешканців сіл, 85% жителів районів, 81,4% мешканців обласних міст.

За словами Скиби, коли в ході опитування було перевірено, як часто громадяни використовують надані їм законом інструменти участі для впливу на владу та вирішення місцевих проблем - громадські слухання, місцеві  ініціативи, звернення до депутатів, збори громадян тощо, виявилося, що ними щонайменше раз на квартал користуються лише від 3 до 8% респондентів.

"З цих даних можна зробити висновок, що громадянам не потрібні депутати, а депутатам не потрібні наші громадяни. Тобто громадяни самі займаються вирішенням своїх насущних проблем, а депутати не дуже поспішають активізовувати їхню громадянську активність", - зазначила вона.

На переконання Скиби, різним громадським організаціям потрібно більше уваги приділяти громадянам і показати їм позитивний приклад, як вони можуть користуватися цими інструментами участі, як можна досягати успіху і демонструвати, що насправді це не так складно, просто потрібно знати процедуру.

Вона поінформувала, що в ході дослідження було опитано 1000 респондентів з 9 міст обласного значення, 6 міст районного значення та 2 сіл. Опитування репрезентативне для міського населенння України та має похибку до 3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-