Гриневич розповіла про 10 ключових орієнтирів нової школи

Гриневич розповіла про 10 ключових орієнтирів нової школи

Укрінформ
Основним компонентом нової української школи є новий зміст освіти.

Про це, презентуючи 18 серпня на педагогічній конференції Концепцію нової української школи, поінформувала міністр освіти та науки Лілія Гриневич, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Її основні риси не в тому, що вона буде мати 12 років, а орієнтація на нове навчання", - сказала Гриневич.

За її словами, основним компонентом є новий зміст, який покликаний формувати в особистості необхідні для успішної самореалізації у суспільстві навички, так звані компетентності.

Як зазначила Гриневич, компетентності - це динамічна комбінація знань, умінь, цінностей, які визначають здатність особистості успішно вирішувати життєві проблеми, спроможність у подальшому навчатися та провадити професійну діяльність.

Так, згідно з рекомендаціями Європейського парламенту та Ради Європи щодо формування таких ключових компетентностей, Концепцією передбачено 10 ключових компетентностей: спілкування державною (і рідною, у разі відмінності) мовою, спілкування іноземними мовами, математична грамотність, компетентність у природничих науках і технологіях, інформаційно-цифрова компетентність, вміння вчитися впродовж життя. А також соціальні і громадські компетентності, підприємливість, загальнокультурна, екологічна грамотність та здоровий спосіб життя.

Гриневич зазначила, що в процесі запровадження такого підходу до навчання буде також створено нову систему вимірювання та оцінювання його результатів. Крім того, змінюватиметься і зміст зовнішнього незалежного оцінювання.

Навчальний процес буде орієнтований на потреби учня, а вчителям дадуть більшу  свободу, зокрема можливість обирати підручники, методи та самостійно визначати стратегію навчання. Крім цього, Концепцією передбачено і матеріальне стимулювання. Зокрема, як зазначила Гриневич, в проекті закону про освіту закладається норма про підвищення місця вчителя в єдиній тарифній сітці.

За словами міністра освіти та науки, ці зміни закладені в проект закону про освіту та ляжуть в основу нового закону про середню освіту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-