Після обшуків у прикордонників на КОРД чекає службове розслідування

Після обшуків у прикордонників на КОРД чекає службове розслідування

Укрінформ
Генеральний прокурор України Юрій Луценко переконаний, що проведення обшуків у Державній прикордонній службі працівниками Головної військової прокуратури спільно з Міністерством внутрішніх справ є абсолютно виправданою слідчою дією у справі незаконної вирубки лісів.

Про це він заявив у четвер на брифінгу в Укрінформі.

"Я вважаю, що мета слідчих дій в Держприкордонслужбі є виправданою і підкріпленою відповідним рішенням суду. Стосовно застосування спецназу МВС, то воно також є законним", - сказав генпрокурор.

За його словами, єдиним, що підлягає додатковому розгляду, - є питання перевищення сили з боку спецпризначенців МВС до охоронця Держприкордонслужби, і з цього приводу буде проведене службове розслідування.

"Після надходження заяви від керівництва Держприкордонслужби  і особистого перегляду відео обшуку, з моєї точки зору,  застосування сили до вахтера було з перебільшенням фізичного впливу. Так мені принаймні здається, що воно є неадекватним. У зв"язку з цим ми з міністром внутрішніх справ домовилися про проведення службового розслідування і дати оцінку працівникам КОРДу в цьому випадку", - наголосив Луценко.

Однак він переконаний, що це аж ніяк не знімає відповідальності зі службових осіб ДПСУ "за події на території прикордонної смуги зі Словаччиною".

Генпрокурор заявив, що слідство, яке проводиться в рамках справи про незаконну вирубку лісу на Закарпатті, має встановити, хто дозволив іноземним громадянам зі Словаччини вирубати ліс на території України і хто на цьому нажився.

Він зауважив, що ця справа "тягнеться ще з 2015 року", коли прикордонний уповноважений Словацької Республіки звернувся до керівництва Чопського прикордонного загону з проханням погодити облаштування лінії державного кордону зі словацької сторони, але  без проведення вирубки дерев.

Такі роботи, за словами Луценка, мали відбутися під наглядом прикордонних нарядів з обох сторін. Втім під виглядом цих робіт, які не потребували вирубки лісу, зловмисники з української сторони на території 30 км державного кордону вирубали ліс і переправили його до Словаччини.

Генпрокурор повідомив, що розслідування по цій справі проводилось дуже повільно, а тому Генпрокуратура взяла цю справу зараз під свій контроль.

"Саме для цього і проводились обшуки в Держприкордонслужбі, і там були вилучені документи, які стосуються саме цих дій", - сказав Луценко.

Він також повідомив, що зараз на розгляді слідчих прокуратури перебуває більше сотні справ щодо незаконної вирубки лісів.

"Збитки сягають вже мільярдів гривень", - констатував генпрокурор.

Як повідомляв Укрінформ, 16 серпня Головна військова прокуратура спільно з Департаментом по боротьбі з економічними злочинами Міністерства внутрішніх справ України в рамках розслідування кримінальної справи про незаконну вирубку лісу на Закарпатті провела обшуки в приміщеннях Державної прикордонної служби України, Центру управління службою та Західного регіонального управління ДПС України.

Після цього Держприкордонслужба заявила, що звернеться до Генпрокуратури із заявою про перевищення службових повноважень працівниками військової прокуратури під час проведених обшуків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-