Проект Укрінформу

Проект Укрінформу "Чи легко бути патріотом?". Фільм «Обнулення». Актор Олексій Горбунов»

Фото
Укрінформ
Кинути все і повернутися на батьківщину, коли їй потрібна допомога. На Майдані, в кіно, на сцені

Актор театру і кіно Олексій Горбунов - людина з громадянською позицією. Учасник Майдану 2014 року, куди актор терміново приїхав зі столиці Росії. Маючи успіх і пропозиції роботи в кіно і театрі в Москві, де він прожив і пропрацював 12 років, з початком війни в Україні Олексій повернувся додому. До України. І до закінчення війни працювати в Росії наміру не має.

ПРАЦЮВАТИ В УКРАЇНІ, ПОКИ НЕ ЗАКІНЧИТЬСЯ ВІЙНА

Укрінформ представляє четверту серію документального циклу «Легко бути патріотом»: «Обнулення». Олексій Горбунов» про актора, громадянина та людину.

Заслужений артист України, Народний артист України, більше 120 ролей в кіно та театрі. Олексій Горбунов грав на головних сценах та знімався у найвідоміших фільмах. Все це тепер для нього - «минуле життя».

Коли Майдан перейшов у загострену фазу 2014 року, Олексій кинув всі справи у Москві і терміново приїхав до Києва. За його словами, у 53 роки, на Майдані, стоячи з людьми, коли кожну годину виконувався гімн України, він співав разом з усіма.

«Один раз заспівав, другий - і запам'ятав. З тих пір й визначився, хто я, навіщо я, і куди мені, що таке Батьківщина», - згадує Олексій.

За його словами, він пройшов довгий шлях, щоб повернутися на батьківщину, незважаючи на те, що буде далі.

Повернувшись на батьківщину, Олексій знявся у фільмі «Гвардія» про антитерористичну операцію на сході України. За це в російських ЗМІ його назвали «зрадником» та «спільником фашистів».

«Я вже 2 роки в Україні, звичайно, дуже важко, але іноді відомим артистам потрібно «обнулятися», і з молодими артистами починати без копійки, і робити щось справжнє та сучасне», - розповідає Горбунов.

«Обнулення» - це не просто назва однієї з серій фільму про Олексія з циклу документальних фільмів «Легко бути патріотом». Зараз це спосіб життя актора.

«З російським театром і кіно зв'язок лише в тому, що у мене там залишився агент. У Пітері. І він час від часу пропонує сценарії, кличе зніматися в Москву. Тільки що теж була пропозиція. Але я сказав – поки війна йде, я це якось погано собі уявляю. Всі зйомки у мене поки в Україні. І вся робота у мене в Україні, поки не закінчиться ця війна», - заявляє актор.

НАВІЩО ЦЯ ВІЙНА?

На питання: «За що ця війна?», Олексій відповідає:

«Це бог всім скаже, напевно, коли прийде час, ось там все і пояснять. Навіщо ця війна – я не знаю. Треба питати у тих, хто її затіяв. Вони всі живі. Вони всі ходять та радіють. От у них і треба питати.

Але наші діти потім розкажуть всім. Наші діти потрапляють до цього страшного життя дорослих - це ж дорослі все влаштували. А наші діти страждають. Я маю на увазі дітей всієї України. Включаючи дітей-біженців, переселенців та інших. «Хапнули» мільйони й мільйони людей цього кошмару», - розповідає Горбунов.

На його думку, сьогодні чесно займатися мистецтвом – благородна справа, і сьогодні бути справжнім артистом означає бути людиною з твердою громадянською позицією.

«Тому для мене смішні всі ці артисти, які починають щось розповідати якимись словами, від яких люди втомилися», - заявляє Горбунов.

30 липня в Українському театрі Одеси відбулася прем'єра першої футуристичної опери в Україні під назвою «2014», поставленої за мотивами поеми Велимира Хлєбнікова «Нічний обшук». Це перша робота Горбунова в театрі за шість років.

За словами режисера опери Олексія Коломійцева, спектакль присвячений подіям у сучасній Україні. Текст Хлєбнікова не змінено, а скомпільовано – щось поміняли місцями, щось скоротили.

Оригінальна поема Хлєбнікова — про події в Петрограді 1917-го року: за сюжетом, майже сто років тому, вночі, до будинку білогвардійця заходить «червоний» патруль, починає перевірку та закінчує обшуком і вбивством сина.

У сучасній виставі дія опери розгортається під час окупації Криму Росією у 2014 році.

Сам Горбунов, розповідаючи про оперу, каже: «Я бачив все, але таке... Я міг припустити, що такий спектакль можуть поставити у Варшаві, Парижі, Москві, але не в Одесі, — говорить Олексій Горбунов. — Я 6 років не грав у театрі, шукав п'єсу 3 роки, і ніколи б не подумав, що це може виглядати ось так.

Дія п'єси Хлєбнікова відбувається у 1918 році в Петрограді (написана вона була у 1921 році), і це все про сьогоднішній день. Там багато відповідей на запитання. Принаймні, те, що мучить молодих акторів, режисера і мене, там все є. Але де ми будемо її грати наступного разу, я не знаю», - розповідає Горбунов.

За його словами, сьогодні тільки ті люди, які пишуть вірші, співають та грають – набагато чесніше та набагато потрібніше людям, ніж багато інших.

«Зараз вийде фільм, 16 серій, називається «Одинак», знімав канал «2+2», я дуже чекаю на цю картину. Я граю слідчого, який бореться з усіма - з братвою, з ментами, з прокурорами, - тому і фільм називається «Одинак». На тлі всього того, що про ментів назнімали, він буде дуже вирізнятися.

І друга картина - «Правила боксу». Я граю тренера у цій картині, я сподіваюся, що вже у вересні вона вийде, це прокатний фільм. Федерація боксу нам допомагала. Фільм знятий на приватні гроші. Але взагалі, з цього досвіду, мені режисери і продюсери розповіли, що цього року на 5 або 7 картин держава фінансування відкрила. Будуть знімати. В Україні. З них начебто у двох я буду зніматися. Загалом – 2 картини на виході, я чекаю», - розповів Олексій Горбунов.

На питання, чи може театр зупиняти війни, Горбунов відповідає: «Театр повинен зупиняти війни»:

«Театр молодих точно буде зупиняти. Тому що театр молодих, я думаю, це буде такий театр, коли розслаблено в залі сидіти ніхто не буде!» - заявив Олексій Горбунов.

Олексій Горбунов – людина, яка відмовилася від великих перспектив у російському кіно, кинувши все та повернувшись на батьківщину, коли їй потрібна була допомога. На Майдані, в кіно, на сцені.

Олексій, як він розповідає: «забрав до України свою дружину, корінну москвичку, та повернувся додому». Зараз Олексій влаштувався в Одесі, продовжує працювати в театрі, знімається в українських картинах.

У тому числі і про добровольців, що пішли в АТО прямо з Майдану (фільм «Гвардія»). І незважаючи на те, що в російських ЗМІ його називають «зрадником», «іудою» та людиною, яка «працює на братовбивчу війну», він знає, що для допомоги своїй країні, яка опинилася в складній ситуації, яка втягнута у війну, потрібні всі. У тому числі і актори.

Нехай навіть і після, як він це називає, «обнулення». Коли відомий успішний актор все кидає й починає все з нуля. Але вдома. Для своєї країни, для своєї батьківщини.

Тому що людина пізнається в складних ситуаціях. І це «обнулення» допоможе зрозуміти як оточуючим, так і самій людині, хто вона та чого варта.

Про актора, людину і патріота своєї країни – у четвертій серії документального циклу Укрінформу «Легко бути патріотом».

Дмитро Флорін,Костянтин Колесніков.Київ

Читайте і дивіться також інші серії документального циклу «Легко бути патріотом»:

- «У «Чорному тюльпані».

- «Бути українцем».

- «Свобода Надії Савченко».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-