Слободян навів докази використання лазерної зброї РФ на Донбасі

Слободян навів докази використання лазерної зброї РФ на Донбасі

Укрінформ
Росія застосовує на Донбасі проти українських військовослужбовців заборонену лазерну зброю, захиститись від якої в Україні поки що не має засобів.

Про це у вівторок в коментарі Укрінформу розповів речник ДПСУ Олег Слободян.

"На жаль, засобів протидії лазерній зброї на даний момент у нас немає. У світі вони існують, вони розвиваються, їх розвиток на початковій стадії. Насамперед, це ті насадки і ті фільтри, які дозволяють убезпечити очі від цього опромінення або хоча б знизити уражаючу дію саме цього фактору. Ми зараз вивчаємо те, що є на ринку, що підходить для нас і що дійсно нам може допомоги зберегти зір нашим хлопцям. Тому це питання поки що на стадії вивчення. Сказати, що ми зупинились на якомусь зразку, чи про те, що ми вже розуміємо, що конкретно ми будемо купувати, то на даний момент такого розуміння ще немає", - сказав він.

За словами Слободяна, наразі важко сказати, яку саме лазерну зброю застосовує Росія на Донбасі, але наголосив, що така зброя заборонена Конвенцією.

"Ми можемо говорити, швидше за все, про те, що вони її тільки випробовували. Взагалі, це вже не таємниця, що Росія використовує Донбас, як полігон для випробування нових зразків зброї", - наголосив він.

Водночас речник ДПСУ підтвердив, що це було застосування Росією саме лазерної зброї.

"Насамперед, ті військовослужбовці, які оглядали місцевість в монокуляр, отримали травми одного ока, а той військовослужбовець, який дивився в бінокль, отримав травму двох очей. По-друге, всі бачили характерний спалах, що є ознакою того, що все-таки використовували лазерну зброю. І по-третє, вже спеціалісти медики, які аналізували травми очей, говорять, що такі травми отримують при використанні лазерної зброї. Тобто, всі ці три ознаки дозволяють з певною імовірністю стверджувати, що мова йде про лазерну зброю", - зазначив він.

Крім цього, Слободян зазначив, що прикордонники не бачили, що це була за зброя. За його словами, відомо єдине, що ця зброя була застосована проти українських військовослужбовців з відстані близько одного кілометра - з території, підконтрольній бойовикам. Він підкреслив, що на "лице всі характеристики лазерної зброї, в тому числі тих типів, які взяла на озброєння Російська Федерація, і яка раніше заявила, що бере на озброєння лазерну зброю, що дозволяє ефективно діяти на відстані 1,5 км.

Як повідомляв Укрінформ, випадок застосування Росією лазерної зброї стався 18 липня 2016 року на Донбасі на контрольному пункті "Мар'їнка". Внаслідок цього троє військовослужбовців ДПСУ, які вели спостереження в оптичні прилади, отримали опіки сітківки ока різного ступеня тяжкості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-