16 серпня: найголовніше за день

16 серпня: найголовніше за день

Аналітика
Укрінформ
У ЗСУ 118 генералів, Росія суне через Іран, "Торнадо" охороняють близько тисячі правоохоронців

У Збройних Силах України 118 генералів, Росія суне через Іран, "Торнадо" охороняють близько тисячі правоохоронців

3.01 Китай продовжує вигравати

У вівторок, 16 серпня Китай, запустив, перший в світі квантовий супутник Long March-2D, повідомляє агентство Reuters. У Китаї впевнені, що їм вдасться вперше в світі здійснити квантову передачу інформації між супутником і земною поверхнею.

Відзначається, що програма є одним із пріоритетів роботи голови КНР Сі Цзіньпіна, який закликав Китай затвердити себе в якості космічної держави.

Супутник названий на честь стародавнього китайського філософа і вченого Мо-Цзи, який понад два тисячоліття тому висловив припущення про прямолінійній поширенні світла. Одна з головних завдань місії - здійснити квантову передачу інформації і встановити захищений канал зв'язку між Китаєм (Пекіном) і Європою (Віднем).

«Укрінформ»: Давайте не про науку. Квантовий супутник, потужна надсучасна промисловість, фантастичні, як  для сучасного світу, темпи приросту ВВП, колосальні золото-валютні накопичення… І це все на тлі «лихоманки», що трясе ЄС і «трампифілісу», який реально загрожує США. Іншими словами комуністична диктатура, яка, щоправда, наважилася на реалістичні кроки в економіці, упевнено «обставляє» західні демократії. Сучасне людство дожилось до того, що як виявилось, не закінчився спір між диктатурою і демократією про те, хто з цих способів організації людської спільноти, є ефективнішим.

5.33 Австралія розпочинає призов підлітків на кібервійну

Таємне розвідувальне агентство Австралії Australian Signals Directorate (ASD), яке працює під егідою Міністерства оборони, оголосило набір підлітків для роботи в спецслужбі. Про це повідомляє видання Synday morning Herald.

У спецслужбах Австралії впевнені, що підлітки зможуть краще забезпечити кібербербезпеку країни, ніж спеціально навчені особи. Таке рішення було прийнято після оприлюднення даних  статистики, згідно з якою в країні переважають хакери підліткового віку.

В Австралії вирішили не чекати, поки вони перетворяться в потенційних або реальних злочинців, а заздалегідь використовувати їх талант на благо. Експерти з Міністерства оборони впевнені, що серед підлітків багато хто має потенціал стати технічними керівниками нового покоління.

«Укрінформ»: Тепер з далекої Австралії нагадали: Третя світова – у розпалі. Призову підлягають і діти.

6.27 А винний хто – курка чи яйце?

В Адміністрації президента сподіваються, що система електронного декларування повноцінно запрацює з вересня, хоча на її перевірку, за інформацією відомства, потрібно близько півроку.

Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" заявив завідувач відділу департаменту інформаційної політики Адміністрації президента Володимир Горковенко.

"Тут є бачення айтішників, етап перевірки програми на предмет злому, доступ сторонніх осіб, проблеми витривалості - все це займало стільки часу, скільки це розроблялося. Вона розроблялася півроку. Відповідно, стільки ж потрібно часу, щоб її перевірити. Але в ідеалі хотілося б вірити, що це запрацює з вересня", - зазначив він.

При цьому Горковенко підкреслив, що винуватцем у зриві запуску системи е-декларування є не президент Петро Порошенко або інші високопоставлені чиновники, а розробники.

"Розробники програми, яка повинна забезпечити повноцінне функціонування цієї системи, зробили свою роботу неякісно. Тут намагаються перенести з хворої голови на здорову. Звинувачують Турчинова, президента, Гройсмана. Але чому всі мовчать, чому розробники зробили діряву програму, яка не дозволяє належним чином запустити електронне декларування", - додав він.

«Укрінформ»: Саме час спитати у пана Горковенко: а хто домовлявся з цими розробниками, укладав з ними договір, затверджував концепцію і план? Хіба замовник, витрачаючи бюджетні гроші, не несе за це відповідальності?

9.21 Повернення ОРДЛО: план є, але надто вже всеосяжний

Українська влада має план повернення окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Про це віце-прем’єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко заявив в інтерв’ю "Голос України".

"Якщо ми, українці, маємо свою державу, яка згідно з усіма конвенціями визнана цільною і неподільною територією з Донецькою та Луганською областями та Кримом, то ми повинні мати план повернення цих територій. Ми не можемо провести реформи тут і казати, що не маємо навіть уявлення, що буде з окупованими територіями, де в полоні перебувають мільйони наших громадян. Тому повинні мати план, як ми хочемо повернути ці території", - сказав Зубко.

"Такий конкретний план надають Мінські угоди: виведення російських військ, закриття кордону, встановлення українського законодавства. І лише потім питання про особливості здійснення місцевого самоврядування. Це потрібно для того, щоб на перехідному етапі встановити правильно роботу органів місцевого самоврядування", - додав урядовець.

Відповідаючи на уточнююче запитання щодо існування плану повернення, Зубко сказав: "Він існує з точки зору проведення реформ в Україні. Адже кожна реформа, пов’язана з дерегуляцією, децентралізацією, судова реформа - це план повернення".

«Укрінформ»: Після подібних заяв залишається лише констатувати: Плану повернення нема.

11.44 Поліцейських забагато, але це дає результат

Під час розгляду справи екс-бійців "Торнадо", що має відбутися сьогодні в Оболонському районному суді Києва, за правопорядком стежитимуть близько тисячі правоохоронців.

Про це написала у Фейсбуці начальник відділу комунікації Головного управління Нацполіції у місті Києві Оксана Блищик.

"Близько тисячі працівників поліції та військовослужбовців Національної гвардії України залучені до охорони громадського порядку під адміністративною будівлею", - написала Блищик.

«Укрінформ»: Ой, щось дуже вже багато поліцейських, як на одне лише судове засідання! Засідання потім все одно черговий раз перенесли, але все одно – підготовка вразила. Згадаємо, останнім часом – парад «збоченців» ЛБГТ – хресна хода УПЦ МП – саме завдяки великим силам поліції вдавалося уникати провокацій, бійок, кровопролиття. Поки що українські сили правопорядку уміють лише так робити свою роботу? І на  тому спасибі, уміння  контролювати ситуацію – перша ознака існування реальної держави.

12.36 Від фальшивих «вояків ЗСУ» багато шкоди може бути

Федеральна служба безпеки Росії передала донецьким бойовикам 200 комплектів польової форми Збройних Сил України з шевронами, кашкетами та знаками розрізнення.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України на своїй сторінці у Facebook.

"Співробітниками ФСБ Росії доставлено 200 комплектів польової форми Збройних Сил України (з шевронами, кашкетами та знаками розрізнення), яку передано під особисту відповідальність командирам", - йдеться у повідомленні.

За даними розвідки, форму передали під особисту відповідальність командирам 3-ї окремої мотострілецької бригади (Горлівка) – 50 комплектів для використання у районі Горлівки, 100-ї окремої мотострілецької бригади (Донецьк) – 50 комплектів для використання у районі Мар'їнки та 11-го окремого штурмового мотострілецького полку (Макіївка) – 100 комплектів для використання у районі Ясинуватої.

"У зв’язку з цим очікується проведення масштабної провокації противника, яка може передбачати імітацію наступальних дій сил АТО на Донецькому та Слов’янському напрямках", – заявили у розвідці.

«Укрінформ»: Старий як світ метод інформаційної та психологічної війни. Але ж який дієвий! Он скільки уже років минуло від того, як війська НКВД/МГБ, перевдягнувшись у форму УПА, убивали людей і труїли колодязі. Уже й про те, хто це насправді робив, і документи знайдені, і свідчення задокументовані, а все одно – спори дезінформації і досі живуть не в одній голові, та ще й у спадок передаються. Так що все правильно робить наша розвідка, попереджаючи про це.

13.06 Росія суне через Іран

Росія почала використовувати авіабазу в Ірані. Туди перекинуті дальні бомбардувальники ТУ-22

Інфомрацію, яку раніше поширили арабські ЗМІ, підтвердило Міністерство оборони РФ. Як рапортує російське оборонне відомство, бомбардувальники вже завдали ударів по позиціях бойовиків у Сирії.

Розміщення цих літаків в Ірані дозволить ефективніше проводити бойові вильоти і заощадити ресурси. Раніше дальні бомбардувальники здійснювали вильоти з бази в Моздоку.

«Укрінформ»: Уже давненько російська імперія не вилазила зі своїми важкими озброєннями в цей далекий від Москви регіон. Виходить, що домовленість про вісь Росія-Іран-Туреччина – це не лише хворобливі фантазії Жириновського. По-друге, - це дуже великі гроші. Може, наші очікування близької економічної катастрофи Мордору є дещо передчасними? Втім, розбавити цей песимізм цілком можливо: на Сході союзництво не буває тривалим, а гроші на війну імперія витрачає навіть у момент, коли під нею вибухає порохова діжка!

13.39 Потрібні всі, крім вчителів і юристів

Кількість безробітних в Україні порівняно з минулим роком зросла на 100 тис. осіб і сягнула 1 млн 800 тис., але є тенденція до поступового зниження рівня безробіття у 2017 році.

Про це на прес-конференції в Укрінформі у вівторок заявив в.о. голови Державної служби зайнятості Валерій Ярошенко.

Ярошенко повідомив, що, згідно з розрахунками, у 2017 році  чисельність зайнятого населення зросте і становитиме приблизно 16 млн 700 тис.

"У нас є тенденція до того, що, починаючи з вересня все ж таки по  7-8 тис. вакансій   з'являтимуться - це прораховані речі. Тому ми вважаємо, що рівень безробіття, нехай невеликими темпами, але буде знижуватися", - спрогнозував він.

Натомість серед професій, на які зараз в Україні найбільший попит, Ярошенко назвав робітничі. "Попри те, що економіка в неналежному стані, сьогодні є реальний попит на робітничі професії: є запит на кваліфікованих слюсарів, токарів, електрозварювальників", - сказав він, додавши, що ще однією затребуваною категорією наразі є швачки. За словами в.о. голови Держслужби зайнятиості, в Україні є кілька виробництв, які потребують таких фахівців, але молодь неохоче йде у швачки навіть при досить високій для обласних центрів зарплаті 4-5-6 тис. гривень.

Окрім того, додав Ярошенко, є великий попит на інженерні професії, досить багато запитів на кваліфікованих спеціалістів у аграрному секторі -  ремонтників сільгосптехніки, агрономів. Традиційно затребувані кваліфіковані фахівці в IT-сфері, технологи, є достатньо вакансій у фармгалузі та на менеджерів високого рівня.

В.о.голови Державної служби зайнятості також підтвердив, що в країні реально відбувається  скорочення державного апарату. За його словами,  сьогодні 25% від загальної кількості зареєстрованих в Держслужбі зайнятості становлять держслужбовці, а торік їх було лише 13%, тобто майже удвічі більше.

«Укрінформ»: Дуже важлива інформація. По-перше, апарат таки скорочується, хоча й невідомо, хто саме з держчиновників опиняється на вулиці. А по-друге, потрібні практично всі – робітничі професії,  комп’ютерники, навіть інженери різні, над якими сміялися в радянських анекдотах. От  тільки учителів і юристів просять не турбуватися – і, якщо розібратися, нічого доброго в тому нема.

14.44 Скільки генералів служить в ЗСУ

В лавах Збройних Сил України налічується 118 генералів, що не перевищує допустимих норм.

Про це сказав тимчасово виконуючий обов'язки начальника Головного управління персоналом - заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-майор Володимир Талалай на брифінгу у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Читайте також: У ЗСУ служить близко 100 іноземців-контрактників

"В ЗМІ поширюється інформація, що в складі Збройних Сил України утримується багато генералів і мало залучається до виконання задач. Через вас хотів би повідомити, що згідно з Указом Президента № 277 від 2006 року, в ЗСУ налічується 172 посади, на які можуть призначатися особи з вищим офіцерським званням. У складі Збройних Сил України таких 118. Якщо порівняти з усією чисельністю ЗСУ, то це менше 0,6%", - сказав Талалай.

«Укрінформ»: Менше 0,6% - це значить 1 генерал десь на 200 військових. 200 – 300 «штиків» - це батальйон. Звісно, наприклад, в Міністерстві оборони чи в Генеральному Штабі концентрація золотих погонів і штанів з лампасами істотно вища. От і рахуйте – чи не забагато у нас генералів. Але якщо не упереджено, то генералів у ЗСУ – таки, стало менше. Здається при пізньому Кучмі їх було десь під 300.

16.32 Скоро вийде серіал про спробу перевороту в Туреччині

Турецька компанія Pana Film зніме серіал про спробу державного перевороту в Анкарі.

Про це представники кіностудії оголосили в Твіттері.

"Проект стане продовженням серіалу «Долина вовків»,який раніше неодноразово викликав міжнародні скандали. Pana Film не повідомила подробиць і дати показу. Відомо тільки, що серіал матиме назву «Долина вовків: Удар»", - йдеться у повідомленні.

 «Укрінформ»: Оце швидкість! А де наше «кіно» про Майдан, про Крим, про війну? Про те, що могло би знову зібрати нас всіх разом, хоча б і біля телевізорів у власних квартирах…  Україно, учись!

17.30 Прикордонники і контрабанда: це минулорічне, чи новеньке наросло

Прокуратура оголосила підозру чотирьом офіцерам Чопського прикордонного загону, водночас суд обрав для них запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави.

Про це інформує прес-служба Генпрокуратури, коментуючи інформацію про сьогоднішні обшуки у Державній прикордонній службі та її підрозділах у Західному регіоні.

"У даному провадженні оголошено підозру за ч. 3 ст. 425 (недбале ставлення до військової служби) КК України чотирьом офіцерам Чопського прикордонного загону та обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави", - йдеться у повідомленні.

«Укрінформ»: Звідки у прикордонників «ліві» гроші пояснювати не треба. Але, якщо ми не помиляємося, заворушення навколо розслідування контрабанди через західний кордон у Закарпатті почалися ще влітку минулого року. Що ж так довго розслідували? Чи це вже щось свіженьке»: усього рік на «хлібному» місці – і наросло.

Огляд Сергія Тихого

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-