У Держслужбі зайнятості розповіли, хто зараз потрібен роботодавцям

У Держслужбі зайнятості розповіли, хто зараз потрібен роботодавцям

Укрінформ
Кількість безробітних в Україні порівняно з минулим роком зросла на 100 тис. осіб і сягнула 1 млн 800 тис., але є тенденція до поступового зниження рівня безробіття у 2017 році.

Про це на прес-конференції в Укрінформі у вівторок заявив в.о. голови Державної служби зайнятості Валерій Ярошенко.

"У першому кварталі 2016 року чисельність безробітних становила майже 1 млн 800 тис. осіб. Порівняно з минулим роком це ще на 100 тис. більше. За методикою Міжнародної організації праці, у нас майже 10% безробітних", - сказав Ярошенко.

Він констатував, що ситуація на ринку праці залишається достатньо напруженою. Зокрема, він повідомив про "сумний рекорд за всю історію незалежності": на початку року на одне робоче місце Держслужби зайнятості претендували 19 кандидатів. "Ситуацію вдалося певною мірою стабілізувати - станом на 1 серпня на одне робоче місце претендує 9 осіб", - поінформував в.о. голови Держслужби зайнятості.

За словами Ярошенка, чисельність зайнятого населення в Україні наразі становить 16 млн 100 тис.осіб, у той час як у першому кварталі 2015 року зайнятого населення було на 200 тис. більше. На його думку, на ринок праці вкрай негативно вплинула ситуація на Сході, внаслідок чого там виник  великий дисбаланс.

Ярошенко також повідомив, що за останній рік 490 тис. українців перестали сплачувати єдиний соціальний внесок. "Це означає, що півмільйона людей втратили роботу", - підкреслив він.

Водночас він поінформував, що Держслужба зайнятості за півроку знайшла роботу  для 445 тис. українців, і попри напружену ситуацію на ринку праці щодня їй вдається працевлаштувати  майже 3 тис. осіб.

Ярошенко повідомив, що, згідно з розрахунками, у 2017 році  чисельність зайнятого населення зросте і становитиме приблизно 16 млн 700 тис.

"У нас є тенденція до того, що, починаючи з вересня все ж таки по  7-8 тис. вакансій   з'являтимуться - це прораховані речі. Тому ми вважаємо, що рівень безробіття, нехай невеликими темпами, але буде знижуватися", - спрогнозував він.

Натомість серед професій, на які зараз в Україні найбільший попит, Ярошенко назвав робітничі. "Попри те, що економіка в неналежному стані, сьогодні є реальний попит на робітничі професії: є запит на кваліфікованих слюсарів, токарів, електрозварювальників", - сказав він, додавши, що ще однією затребуваною категорією наразі є швачки. За словами в.о. голови Держслужби зайнятості, в Україні є кілька виробництв, які потребують таких фахівців, але молодь неохоче йде у швачки навіть при досить високій для обласних центрів зарплаті 4-5-6 тис. гривень.

Окрім того, додав Ярошенко, є великий попит на інженерні професії, досить багато запитів на кваліфікованих спеціалістів у аграрному секторі -  ремонтників сільгосптехніки, агрономів. Традиційно затребувані кваліфіковані фахівці в IT-сфері, технологи, є достатньо вакансій у фармгалузі та на менеджерів високого рівня.

В.о.голови Державної служби зайнятості також підтвердив, що в країні реально відбувається  скорочення державного апарату. За його словами,  сьогодні 25% від загальної кількості зареєстрованих в Держслужбі зайнятості становлять держслужбовці, а торік їх було лише 13%, тобто майже удвічі більше.

Ярошенко також уточнив, що майже 45% зареєстрованих у Держслужбі зайнятості безробітних мають вищу освіту. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-