Кримська криза: ФСБ полює на

Кримська криза: ФСБ полює на "відьом", Путін хоче перекреслити "мінськ"

Укрінформ
Москва продовжує нагнітати. Світ непокоїть чергове загострення. А в Порошенка сподіваються, що розмова з Меркель і Олландом дасть дієві результати.

ФСБ Росії звинуватило Київ у підготовці «терактів» в окупованому Криму. І навіть «знайшло» розгалужену мережу «диверсантів» - «засланців» Міністерства оборони України. Маячня – кажуть у Міноборони.

Не ймуть віри заявам російської спецслужби і в світі, але господаря Кремля це не зупиняє… МЗС Росії уже заявило про відмову від «нормандського формату».

Президент України Петро Порошенко особисто попросив українців відкласти поїздки до Криму через загрозу провокацій. Українську армію приведено у посилену боєготовність. А Кремль вибудовує "кримський редут" для захисту від "агресії" Києва. 

У США розглядають можливе посилення санкцій проти Росії. Німеччина намагається «загасити» ситуацію заявами про неприпустимість нової ескалації. Канада не знайшла підтверджень обвинуваченням Росії проти України. Норвегія поклала на Москву відповідальність за кримську кризу. А Кремль тим часом підтягнув до адмінкордону 30 танків, близько 70 бронемашин 40 одиниць ствольної артилерії та авіацію.

Кримська криза: початок - читайте тут

Кримська криза: розвиток подій – читайте тут

***

Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини не буде відправляти спостерігачів для моніторингу виборів до Державної думи на території окупованої Росією Криму.

Він підкреслив, що "місія працює в інтересах всіх 57 країн-учасниць ОБСЄ", і рішення щодо ненаправлення спостерігачів в Крим "було прийнято, виходячи з цієї обставини в інтересах усіх країн-учасниць ОБСЄ", заявив глава місії Ян Петерсен.

***

Головна мета Путіна - не захоплення нових територій, переконаний заступник міністра у справах окупованих територій Георгій Тука.

"Росія подавилася тим шматком, який вона зараз хапнула і не може нічого з цим зробити. А головна мета – повернути окуповані території, зокрема, Донбасу, але на своїх умовах, які для нас, звісна річ, неприйнятні. Навколо цього і йде зараз протистояння… Ця зараз риторика навколо Мінських переговорів, про можливий розрив дипломатичних стосунків, про заяив, що РФ виходить з Мінських переговорів... Це все гра м'язами", – наголосив Тука.

***

У МЗС ФРН заявили, що наразі немає підстав для зміни позиції відносно антиросійських санкцій. "Немає підстав для того, аби санкції було знято", - сказала представник МЗС ФРН Завсан Шеблі.  

***

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров за підсумками переговорів з главою МЗС ФРН у Єкатеринбурзі заявив, що не вбачає необхідності у розриві дипвідносин з Україною.

"Не думаю, що у нинішній ситуації хтось зацікавлений у розриві дипвідносин (між Росією та Україною. - Ред.). Це крайній захід", - сказав Лавров.

Раніше російський прем'єр-міністр Дмитро Медведєв заявив, що керівництво Росії може ухвалити рішення про розрив дипвідносин з Україною.

***

У Росії повідомили, що кількість затриманих у справі "про підготовку диверсій в Криму" збільшилася до дев'яти осіб.

"На сьогодні під вартою перебувають вже дев'ять осіб, двоє з них заарештовані. У найближчу добу їм можуть бути пред'явлені звинувачення за статтями, в тому числі пов'язаними з організацією теракту і пособництвом у терористичній діяльності", - повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на джерело в російських правоохоронних органах.

***

Заплановані телефонні переговори президента України Петра Порошенка з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Франсуа Олландом. Вони будуть обговорювати загострення ситуації в Криму та заяви президента РФ Володимира Путіна.

"Ми поки що не бачили жодної різкої реакції з боку лідерів Європи та США по заяві Путіна щодо непотрібності нормандського формату. Будемо сподіватися, що після переговорів Порошенка із Меркель та Олланда будуть заяви щодо неприпустимості виходу із нормандського формату. Будемо очікувати", - повідомила віце-прем’єр міністр з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

***

До ювілею Жовтневої революції в 2017 році президент РФ Володимир Путін має намір "повернути велич Росії", впевнений колумніст німецького видання Die Welt Торстен Крауль.

Він нагадує про кадрові перестановки у російській владі і вважає, що Путін "збирає своїх людей, щоб завдати удару по Україні". Крауль наголошує, що Путіну потрібні військові успіхи. Можливість зробити такі успіхи на Донбасі відкрита до листопада, коли в США відбудуться вибори президента.

На думку Крауля, Путін перебуває на шляху до того, щоб стати абсолютним правителем, як і його "новий друг", президент Туреччини Реджеп Ердоган.

***

В окупованому Криму розгорнули "полювання на відьом"

Спецслужби Росії в окупованому Криму зараз активно нагнітають обстановку, але місцеві мешканці до цього давно звикли, так само як до постійних репресій і переслідувань, заявив кримський правозахисник Сулейман Кадиров.

«Люди звикли до того, що діється в Криму. Стали ставитися до всього із байдужістю, вони вже не відчувають якогось страху. Вони звикли до цієї обстановки», – запевнив правозахисник.

За його словами, спецслужби Росії в окупованому Криму зараз активно нагнітають обстановку: «Усюди висять оголошення: якщо щось побачите – негайно телефонуйте. По телевізору закликають повідомляти про підозрілих».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-