Антикорупційний проект «Битва за правду» розпочався з OSINT-навчання

Антикорупційний проект «Битва за правду» розпочався з OSINT-навчання

Укрінформ
Навчання учасників антикорупційного проекту «Битва за правду» стартувало 10 серпня у медіа-центрі громадянської платформи «Нова Країна» з OSINT-тренінгу (OSINT – Open Source Intelligence – розвідка з відкритих джерел) від радника міністра інформаційної політики України Дмитра Золотухіна.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства інформаційної політики.

"Понад 70 київських журналістів, блогерів та активних представників громадянського суспільства протягом 4 годин інтенсиву вчились інструментам пошуку інформації про кандидатів у народні обранці, політиків, фізичних та юридичних осіб, тендерні закупівлі тощо, досліджували url-адреси для виявлення прихованої інформації, працювали з невидимим Інтернетом, вчились відрізняти фейки та ботів тощо", - йдеться у повідомленні.

Як пояснила координаторка Всеукраїнського онлайн-центру для боротьби з корупцією «Битва за правду» Лариса Вербицька, одне з наших головних завдань - "створення мережі регіональних антикорупційних центрів, в яких «слідчі» та юристи працюватимуть зі зверненнями громадян. Саме тому ми розпочинаємо навчання учасників з OSINT-технік та медіа-розвідки".

За її словами, під час форумів «Руху за очищення» "ми найчастіше чули питання: «Ми маємо команду, яка прагне боротись з корупцією. Що нам робити?» У першу чергу – навчитись ідентифікувати факти корупційних дій та викривати ці випадки в межах правового поля".

У свою чергу викладач проекту - незалежний експерт з питань інформаційної війни та конкурентної розвідки, засновник проекту Razvedka.in.ua, керівник платформи «OSINT Academy» Дмитро Золотухін зазначив, що "наша мета — побудити людей «включатись у процес», створювати якісну доказову базу, доводити до кінця кейси". За його словами, "чим більше українців навчиться перевіряти інформацію, а не просто вірити телевізору, тим вищими будуть наші шанси в інформаційній війні".

Окремо про роботу з відкритими даними під час тренінгу також розповів Сергій Мільман, засновник сервісу Youcontrol.com.ua. Цей веб-ресурс створений для ділової розвідки, але й для журналістів значно спрощує роботу при розслідуваннях. Адже тут акумульована актуальна інформація з понад 20 офіційних джерел (включаючи судові, податкові реєстри) та наглядно показуються зв’язки між компаніями, бенефіціарами. В межах програми сприяння антикорупційним розслідуванням YouControl надає безкоштовний доступ для всіх «слідчих». Тож присутні отримали бонусні ваучери та запрошення до співпраці.

Фото: mip.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-