"Юрія-фарм" судиться за право продавати антибіотик вдвічі дешевший, ніж іноземний

Укрінформ
Вітчизняний виробник ТОВ "Юрія-фарм" відстоює у суді своє право бути на українському ринку з антибіотиком, який коштує вдвічі дешевше, ніж іноземний.

Про це повідомив представник ТОВ "Юрія-фарм" Андрій Криворучко під час прес-конференції в Укрінформі.

"ТОВ "Юрія-фарм" зробило свій засіб, але його заборонили продавати на тій підставі, що це порушує патентне право іншого суб'єкта господарської діяльності - ця іноземна компанія подала позов стосовно припинення порушення прав власника патенту. ТОВ "Юрія-фарм" подало позов про визнання цього патенту недійсним. Також в адміністративному суді розглядається третій позов - про визнання недійсним рішення Державної служби інтелектуальної власності про продовження строку дії цього патенту в Україні", - поінформував Криворучко.

Він пояснив, що іноземна компанія має патент і відповідно певну монополію на ринку України - на 20 років, і за 10 років до кінця закінчення патенту вона ще й пролонгувала його на термін 5 років. Тож, триматиме монополію до 2018-го. Компанія "Юрія-фарм" - інноваційна, вона придумала генерик - антибіотик четвертого покоління, що лікує туберкульоз і пневмонію, котрий може увійти на ринок тільки після строку дії патенту іноземного конкурента. Але  вітчизняний виробник має докази, які спростовують наявність вимог, яким має відповідати той патент. Те, що цей винахід не є новим, що він був придуманий набагато раніше, доводять і офіційні дані сайтів Європейського патентного відомства та патентного відомства Великої Британії.

"Ми зробили експертизи в двох державних спеціалізованих установах. На всі три питання - щодо відповідності патенту таким ознакам, як новизна, винахідницький рівень та промислова придатність, - ці  установи дали негативну відповідь: не відповідає жодній з ознак. Суд же призначив судову експертизу не в державну спеціалізовану експертну установу, а судовому експерту, який не є працівником такої установи. І цей судовий експерт, який проводив судову експертизу в господарській справі, сказав абсолютно протилежне", - заявив Криворучко.

Він також зазначив, що до того ж у цих судах інтереси іноземного виробника представляє людина, яка з 2012 по 2014 рік очолювала Державну службу інтелектуальної власності. На момент початку господарського спору ця людина якраз обіймала цю посаду, а зараз вона працює в приватній українській компанії і захищає інтереси іноземного виробника.

"Також суд у своєму рішенні взагалі не відобразив і не дослідив навіть, чому є такі протилежні точки зору на це питання у різних судових експертів різних установ, і прийняв незаконне рішення. У вітчизняного виробника не було навіть можливості відстояти себе в суді правомірно. Хоч дані про американський і європейський патенти є в матеріалах справи, але суд їх просто не бачить", - сказав представник "Юрія-фарм".    

 Криворучко також повідомив, що 16 серпня відбудеться судове засідання Київського господарського апеляційного суду, що на вул. Шолуденка, 1, і "Юрія-фарм" сподівається, що їм таки дозволять зробити повторну експертизу, враховуючи, що і порядок призначення експертиз не був виконаний судом першої інстанції, що експерт на момент призначення судової експертизи не мав відповідної спеціальності, що при проведенні експертизи не враховано було офіційні дані сайтів Європейського та Британського патентного відомств і вони навіть не відображені в рішенні суду.

"Якщо суд буде об'єктивним, патент іноземної компанії визнають недійсним і у ТОВ "Юрія-фарм" буде можливість реалізовувати законне право по виробництву свого засобу - антибіотика четвертого покоління з діючою речовиною моксифлоксацина гідрохлорид, який коштує вдвічі дешевше, ніж той, який зараз є на українському ринку. Якщо ж суд не винесе правомірне і законне рішення, обов'язково будемо звертатися в Європейський суд з прав людини", - підкреслив Криворучко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-