11 серпня: найголовніше за день

11 серпня: найголовніше за день

Укрінформ
Українські війська у посиленый боєготовності. Ердоган каже, США мусять вибрати одного. Суддя Чаус на допит не прийшов. 

00.31 Англія слабкіша за Росію? Нічого, стане сильніша!

Британські збройні сили наразі поступаються російським, що тестують свою зброю, тактику і напрацювання у війні з Україною.

Такий висновок зробили британські фахівці, вивчаючи підсумки спільних навчань НАТО в Україні, пише газета The Daily Telegraph.

«У малоймовірному випадку прямого протистояння між НАТО і RUS [Росія], ми повинні визнати, що в даний час RUS має значну перевагу над функціональними можливостями силових елементів Великобританії», - йдеться в доповіді.

«Укрінформ»: Що це означає? Перші ознаки: новий етап гонки озброєнь на підході. Росія до нього готова? Причому справа не лише в грошах. Головне – технології, доступ до яких Росії буде перекритий, навіть і тоді, коли впадуть санкції.

03.43 Їдеш на кримський пляж? Не виключено, що терористом «станеш»

Враховуючи широке трактування поняття тероризму і екстремізму в російському законодавстві, після заяв ФСБ про нібито відвернений терористичний акт на території анексованого півострова, українцям варто утриматися від поїздок до Криму.

Про це заявила керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, повідомляє портал «Лівий берег».

«Ми б порадили людям, які збираються їхати в Крим, якщо немає такої необхідності в цьому, подумати і, можливо, утриматися від поїздок», - сказала правозахисниця.

«Укрінформ»: Ну, може хоч це трохи насторожить громадян України, які дозволяють собі їхати в окупований Крим на відпочинок, тобто, користуватися краденим. Про те, щоб не їхали взагалі ніхто – про таке ми навіть не мріємо, адже включити мізки і те, що називається сумлінням, вдається далеко не кожному.

04.54 Світ хоче більше нафти? Це можна пережити

Світове споживання нафти в 2017 році поб'є новий рекорд і складе 95,41 мільйона барелів на добу.

Відповідний прогноз оприлюднений в щомісячній доповіді Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) у середу, 10 серпня.

Одночасно в ОПЕК поліпшили прогноз попиту на нафту в 2016 році на 30 тисяч барелів на добу (б/д) – до 94,26 мільйона. Підвищення пов'язане зі зростанням споживання сировини в деяких країнах Європи та Азії в першому півріччі, відзначають експерти.

«Укрінформ»: Проти «лома»,  тобто прогнозів ОПЕК, насправді, «прийом» є. Треба перестати слідкувати за будь-якими нафтовими прогнозами під кутом інтересів агресора. У Росії є більш значущі проблеми – які доконають її скоріше, ніж низькі ціни на нафту і газ.

06.53 Ердоган: США мають визначитися, або я, або Ґюлен

США мають зробити свій вибір: Туреччина або FETO Фетхуллаха Ґюлена.

Про це президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, виступаючи перед прихильниками, повідомило агентство Anadolu.

«Рано чи пізно США доведеться зробити вибір. Або Туреччина, або FETO. Терористична FETO, яка планує перевороти, або демократична Туреччина. Їм потрібно буде зробити вибір», - сказав Ердоган.

«Укрінформ»: Шантаж Ердогана  у сімейному стилі «або я, або він» навряд чи призведе до якогось результату. Причому, з обох боків – і США, і самої Туреччини. Це буде щось, на кшталт, «енного китайського попередження». Логіка геополітики диктує, що їм зараз неможливо розійтися. А те, що Путін іде проти цієї логіки і щоразу отримує по носі, так то ж… ла-ла-ла-ла!

11.52 Путін зібрав нараду, щоб поговорити про безпеку кримчан

Президент РФ Володимир Путін провів оперативну нараду з постійними членами Ради безпеки у зв'язку з нібито попередженням російськими спецслужбами теракту в окупованому Криму.

Про це у четвер повідомляє прес-служба Кремля.

«Обговорювалися додаткові заходи забезпечення безпеки громадян і життєво важливих об'єктів інфраструктури Криму у зв'язку з попередженням спецслужбами Російської Федерації теракту на півострові. Детально розглядалися сценарії заходів антитерористичної безпеки на сухопутному кордоні, у морській акваторії та у повітряному просторі Криму», - йдеться у повідомленні.

«Укрінформ»: Як казав один шпигун з пригодницького роману, конспірація тим погана, що забирає багато часу. Рішення в Кремлі ухвалюються не нарадах з членами Ради безпеки, а в іншому місці й іншими людьми. Але задля конспірації для публіки проводяться такі наради. Мовляв, у нас все як у справжніх демократів – колективне обговорення на нарадах-засіданнях конституційних органів. І мусить Путін позувати, витрачаючи свій час, перед фото- і телекамерами, граючи роль демократичного лідера. А працівники прес-служби Кремля за солідну зарплату роблять роботу, яка насправді ламаної копійки не варта.

12.21 Директор НАБУ визнав конфлікт з ГПУ

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник визнає, що є певні ознаки конфлікту між НАБУ та Генеральною прокуратурою.

Про це він сказав на брифінгу в четвер, передає кореспондент Укрінформу.

«Якщо береться ухвала суду, в якій написано, що можна НАБУ опломбувати і припинити роботу, то є певні ознаки того, що є конфлікт», — сказав Ситник.

Водночас він висловив сподівання, що це не є позицією Генерального прокурора Юрія Луценка.

Нагадаємо, 5 серпня представники Генпрокуратури прийшли до НАБУ з обшуком. Вони прийшли і пред'явили судову ухвалу, в якій вказано, що підставою для обшуку є розслідування за фактом незаконного прослуховування НАБУ телефонних розмов фігурантів одного з кримінальних проваджень, яке розслідує Бюро.

«Укрінформ»: Та це ж те саме, що і відомий жарт про те, що якщо істота ходить, як качка, має такі лапи і ніс, як качка, крякає, як качка – то це качка і є!  Ну, Ситник, ну, дипломат!

12.58 Диверсантів у Криму чекають і з суші, і з моря

На полігонах Чорноморського флоту з 11 по 13 серпня пройдуть навчання щодо відбиття нападу підводних диверсантів. Керувати навчаннями буде головнокомандувач ВМФ Росії адмірал Володимир Корольов.

Про це повідомляє російський Інтерфакс.

У ході відпрацювання епізоду протипідводно-диверсійної оборони виконуватимуться завдання відбиття нападу підводних диверсантів з боку моря на пункт базування сил Чорноморського флоту, сказано у повідомленні.

Участь у навчаннях візьмуть 10 кораблів Чорноморського флоту, вертольоти Мі-8 і Ка-27ПС. У рамках маневрів відпрацюють диверсійну оборону, протимінне і пошуково-рятувальне забезпечення.

«Укрінформ»: Подібні навчання проводяться постійно. Багато десятиліть російські (радянські) військові моряки готувалися на маневрах відбивати напади диверсантів НАТО. А сьогодні – диверсантів України. Як бачите, наші геополітичні акції на військових біржах Росії стрімко йдуть вгору.

13.17 Суддя Чаус ще не втік, але на допит вже не прийшов

Суддя Микола Чаус не з'явився до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури для проведення слідчих дій і вручення підозри.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Нагадаємо, суддю Дніпровського районного суду міста Київ Чауса викликали на 12:00 до САП для вручення підозри.

9 серпня детективами Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури суддю Чауса викрито на хабарі у 150 тис. дол. США.

Чаус вів кримінальні справи проти учасників Євромайдану, а також бізнесмена Юрія Іванющенка та екс-глави партії УКРОП Геннадія Корбана. У прокуратурі заявили, що мають намір вимагати для судді Чауса заставу в розмірі 3,7 млн. грн.

«Укрінформ»: У дискусії на тему «втече суддя Чаус з України чи не встигне» чомусь всі переконані, що це питання вирішує тільки Чаус. Даремно. Він тут зовсім не головний, хоча й, зрозуміло, найбільш зацікавлена особа. Питання зараз гарячково вирішують його покровителі з верхів політичної еліти. Якщо тікати – тоді інші «чауси» вважатимуть, що все - ці покровителі вже ненадійний «дах», бо втратили вплив у владі. Треба шукати інших. Якщо не тікати і спробувати допомогти йому «викрутитися», тоді, ясна річ, ніхто не скаже, що «дах» протік, і з ним вже не варто мати справу. Отака зараз гостра дилема. А Чаус чекатиме, що там за нього вирішать – тікати чи не тікати.

15:03 Порошенко доручив привести в посилену боєготовність військові підрозділи

Президент Петро Порошенко провів нараду з силовиками й МЗС і доручив привести в посилену бойову готовність військові підрозділи на лінії розмежування та на адмінмежі з Кримом.

Про це Глава держави повідомив в Тwitter.

«Доручив привести в посилену бойову готовність всі підрозділи в районах адмінкордону з АРК та по всій лінії зіткнення на Донбасі», - написав він.

«Укрінформ»: Особливість таких дій, як приведення військ у посилену боєготовність, полягає в тому, що вони практично однаковою мірою як наближають війну, так і попереджають її. Що переважить у даному випадку – сьогодні не дано точно знати нікому, навіть Путіну у Кремлі. Але точно відомо – війська мають бути напоготові, тут альтернативи нема.

16.45 Луценко обіцяє покарати суддів Вищого госпсуду за Жуків острів

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що розглядає дії суддів Вищого господарського суду у справі про заповідну землю Жукового острова як неправові, і має намір притягнути їх до кримінальної відповідальності.

Про це Юрій Луценко написав сьогодні на своїй сторінці у Facebook. 

«22 березня ГПУ в Господарському суді добилося повернення громаді Києва 70 га заповідної землі на Жуковому острові. Всі терміни оскарження цього рішення сплили. Але раптом 27 липня Вищий господарський суд під головуванням судді Рогача підтримує клопотання ТОВ «Котміст» імені Ю. Єнакіївського про поновлення терміну касаційного оскарження. Підстава рішення суду унікальна! Бо, бачте, «Котміст» не сплатив судовий збір. Не мали грошей. А тепер знайшли», - обурився Генпрокурор.

Він додав, що «9 серпня той же суд під головуванням того ж Рогача приймає ще одне рішення на користь загарбників - скасовує рішення від 22 березня і відправляє справу на перегляд в першу інстанцію».

«Як Генпрокурор офіційно заявляю: я розглядаю такі дії суддів як явно не правові і даю вказівку зібрати матеріали для притягнення їх до кримінальної відповідальності», - наголосив Луценко. 

Він також повідомив, що прокуратура Києва почала слідчі дії про відповідальність посадових осіб Київради, які в 2007 році незаконно передали зловмисникам 70 га землі на 126 млн. грн.

«Час дерибану минув. Хто цього не хоче усвідомити - відчує силу закону», - застеріг Генпрокурор.

«Укрінформ»:  Цікаву історію про український суд розповів Генпрокурор. Цікаву, але, на жаль, не унікальну. Унікальною вона стане лише тоді, коли буде доведена до кінця, який обіцяє оповідач.

16:54 Порошенко зв'яжеться з керівництвом Німеччини, Франції та США

Президент України Петро Порошенко доручив МЗС організувати телефонні розмови з керівництвом Німеччини та Франції у трьохсторонньому Нормандському форматі у зв'язку з провокаційними діями Російської Федерації в окупованому Криму.

Про це він заявив під час наради з керівниками силових відомств та МЗС, повідомляєпрес-служба Глави держави. 

«МЗС має організувати телефонні розмови з керівництвом Німеччини та Франції у трьохсторонньому Нормандському форматі, запросити розмови з Віце-президентом США, Президентом Європейської Ради Дональдом Туском та ініціювати розмову з Президентом РФ Путіним», - йдеться в повідомленні.

Міністру закордонних справ Павлу Клімкіну наказано доручити  керівнику місії України при ООН провести консультації в Раді безпеки ООН та детально проінформувати про розвиток подій. «Слід звернутися до Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ максимально посилити присутність спостерігачів ОБСЄ в районі адміністративного кордону з Кримом та вимагати від російської сторони, окупаційних військ допустити представників СММ ОБСЄ до об’єктів в Криму», - сказав Президент.

«Укрінформ»: Наш Президент явно намагається підштовхнути Німеччину та Францію до відповіді на демарш Путіна і щодо звинувачень України у тероризмі, і щодо непотрібності «нормандського формату». Все правильно: лише спільна, швидка і рішуча реакція України, США, Німеччини та Франції на погрози війною здатна надійно зупинити Кремль. Жаль, що такої спільної реакції поки нема. Але вона мусить бути найближчим часом, інакше ймовірність великої війни тільки зростатиме.

17:40 НАБУ з березня з’ясовує, куди поділись гроші на «Стіну»

Національне антикорупційне бюро веде розслідування за фактом розкрадання державних коштів на будівництві «Стіни» на кордоні з РФ ще з кінця березня 2016 року.

Про це йдеться у відповіді Генеральної прокуратури на офіційний запит народних депутатів, яку оприлюднила на своїй сторінці в Facebook народний депутат Олена Сотник.

«Національним антикорупційним бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42016000000000870 від 29.03.2016 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.  5 ст. 191 КК України, за фактом розтрати шляхом зловживання службовим становищем грошових коштів Державного бюджету України, виділених на реалізацію проекту «Стіна» на державному кордоні України з Російською Федерацією», – йдеться у документі за підписом заступника генпрокурора-керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.

Як відомо, про запуск проекту «Стіна» на кордоні з РФ було оголошено у вересні 2014 року. В травні 2015 уряд видав розпорядження згідно з яким на проект планувалося витрати протягом трьох років більше 4 млрд. грн. За прогнозами тодішнього прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, проект мав завершитися до 2018-го року.

«Укрінформ»: НАБУ, як вундеркінд, швидко росте. Розмах його справ збільшується. «Стіна» - це удар по партії «Народний фронт», оскільки саме уряд лідера цієї партії Арсенія Яценюка задумував та реалізовував цей проект. Власне, маємо ще один доказ очевидного: в українських умовах боротьба з корупцією це боротьба політична. Добре це, чи погано, але це об’єктивна реальність.

Огляд Сергія Тихого, Юрія Сандула

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-