8 серпня. Головні події дня

8 серпня. Головні події дня

Аналітика
Укрінформ
У Коломойського – серйозні проблеми з Приватбанком, акція Савченко благополучно провалилася, Порошенко і Дуда спробують змінити вектор у стосунках

6.32 Паралімпійців Росії дискваліфікували всіх. Чому не всю «здорову» збірну?

Світове антидопінгове агентство (WADA) схвалило рішення про призупинення членства Паралімпійського комітету Росії в IPC і, як наслідок, про виключення всієї російської паралімпійської збірної з складу учасників ігор у Ріо-де-Жанейро.

На думку експертів WADA, дане рішення прийнято в інтересах усіх "чистих" атлетів, йдеться в заяві на сайті організації.

«Укрінформ»: Тут уже не про допінг хочеться говорити, а про справедливість. Справедливіше було б не допустити до Ігор в Ріо  «здорову» збірну Росії, а не інвалідів. Гірше за все, що у такий негарний розклад втрутилися гроші:  доходи від реклами на «великій»  Олімпіаді на порядки більші, ніж на Паролімпійських Іграх.  

9.33 Чим імператор кращий за президента

Японський імператор Акіхіто у понеділок, 8 серпня, запише відеозвернення, в якому 82-річний монарх, як очікується, викласть свої побоювання, що він не може в повній мірі виконувати свої обов’язки, але не скаже прямо, що він хоче відректися від престолу.

Про це передає Reuters. 

Громадський мовник NHK повідомив минулого місяця, що Акіхіто, який мав операцію на серці і лікувався від раку простати, хотів піти у відставку протягом кількох років. Цей крок був би безпрецедентним у сучасній Японії.

Імператор Японії, котрого називають божественним, визначається в конституції як символ «єдності народу» і не має ніякої політичної влади. Тому він навряд чи заявить прямо, що він хоче піти у відставку, що може бути витлумачено як втручання в політику.

За японськими традиціями успадкування трону, наступним імператором Японії має стати 56-річний принц Нарухіто. Імператорський трон у Японії можуть спадкувати тільки чоловіки, відтак за принцем Нарухіто, котрий має єдину доньку, черга спадкування перейде до його брата, князя Акісіно, - а потім – до 9-річного племінника Хісахіто.

«Укрінформ»: Дивіться, чим монархія краща! Виходить хворий монарх і каже: «більше не можу виконувати свої обов’язки». І всі знають до кого переходить корона і чому. А за «нібито республіки»? Виходить хворий Єльцин і каже: «Болен. Ухожу. Вместо меня будет…» Ну, ви самі знаєте, що прийшло після Єльціна.

10.16 Британські винищувачі протягом тижня тренуватимуться у небі Естонії

Про це заявила прес-служба генштабу Сил оборони Естонії, повідомляє ERR.ee.

«Винищувачі Британських ВПС Eurofighter Typhoon, що базуються на авіабазі в Емарі, протягом цього тижня у робочі дні здійснюватимуть тренувальні польоти в повітряному просторі Естонії», - йдеться у повідомленні.

«Укрінформ»: А вчора російські окупанти проводили навчання на півночі окупованого Криму, у безпосередній близькості від материкової України. Дзеркальна відповідь НАТО. І це теж - прояв гібридної війни.

10.17 Про майже 2.5 мільярди і більш, ніж 2,5 роки

Головне слідче управління ГПУ здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному 13 листопада 2014 року ГПУ до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом заволодіння службовими особами "Приватбанку" коштами НБУ, виділеними на рефінансування в особливо великих розмірах.

Про це йдеться у відповідній ухвалі Печерського райсуду Києва від 29 липня.

Згідно з судовими матеріалами, в ході досудового розслідування встановлено, що службові особи "Приватбанку" шляхом зловживання своїм службовим становищем протягом 2014 року заволоділи коштами НБУ в сумі понад 19 млрд. грн, виділеними на рефінансування "Приватбанку", застосувавши певну схему.

«Укрінформ»: Чого це у Печерському суді згадали про давню справу, заведену ще за Януковича? Тут  і до ворожки не ходи – знову у верхах щось не поділили з Коломойським. І тут вже не тільки сама справа цікава -  там мова про майже 2,5 мільярда «зелених» по тодішньому курсу але оце припущення - більш ніж просто ймовірне – про черговий факт «гри на одну руку» влади з судом.

10.56 Савченко і 150 пікетників прийшли під АП. І що?

Під Адміністрацією Президента проходить акція з вимогою пришвидшити процес визволення українських військовополонених та політичних в'язнів.

Про це з місця події повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Зараз ми підписали листа (до Президента - ред.), і ми йдемо до АП", - сказала Надія Савченко.

"Громадяни України, звертаємося до вас з проханням, нагадуємо вам, що процес визволення наших полонених з рук бойовиків та порятунок наших політв'язнів має бути пріоритетом усіх нас. На жаль, ми не бачимо дієвих кроків та реальних результатів керівництва держави в цьому напрямку. Ми, український народ, вимагаємо від вас вжити усіх заходів та провернути наших полонених та політв'язень додому", - йдеться у листі.

Надія та Віра Савченко увійшли до будівлі Адміністрації Президента, щоб передати це звернення.

Загалом на акції присутні близько півтори сотні людей, які тримають плакати з фотографіями близьких та рідних.

«Укрінформ»: Після заяви Надії Савченко про те, що ця акція планується багато чого було сказано. У ФБ. У чім тільки не звинувачували Савченко! Від самопіару – до зради…  І от – сталося…  Що в сухому залишку? Народу прийшло мало і це прогнозувалося: літо, спека. Занесли петицію… Але як би маргінально це не виглядало, про полонених владі треба нагадувати: не тому, що влада про них забуває, а щоби про них не забувало суспільство, бо саме це було б найгіршим безчестям для України.

12.15 «Загін самогубців» пішов на рекорд

Фільм Девіда Ейра "Загін самогубців" вже б'є рекорди в прокаті. Так, у перші вихідні в США фільму вдалося зібрати 135,1 мільйона доларів.

Про це повідомляє ZN.UA.

Такі збори дозволили "Загону самогубців" показати кращий старт серпня в американському прокаті, побивши рекорд "Вартових галактики", які зібрали 94,3 мільйона доларів. Крім того, стартові збори стали кращими для фільмів за участю Вілла Сміта. У 2007 році фільму "Я - легенда" за участю актора вдалося зібрати 77,2 мільйона доларів.

Як уточнює Variety, "Загін самогубців" заробив також 132 мільйони доларів у 57 країнах світу, що в сумі дає 267,5 мільйонів доларів касових зборів у світовому прокаті в перший вік-енд.

Крім того, "Загін самогубців" показав найуспішніший старт у прокаті в Україні. За перший день фільму вдалося зібрати 6,9 мільйона гривень.

Фільм розповідає про загін лиходіїв із коміксів, які разом рятуватимуть світ. Вони отримують завдання від Аманди Воллер, голови суперсекретного урядового агентства, вирушити на дуже відповідальну місію, під час виконання якої вони повинні послужити вищому добру. Або померти, намагаючись завершити місію.

«Укрінформ»: Фабула, як ви бачите, - штамп штампований. А результат – рекордний. У чім секрет? У назві! Вдала назва, вдалий заголовок – 90% успіху. Якщо ви займаєтесь бізнесом, чи редагуєте що-небудь – не шкодуйте грошей на людей, яким Бог подарував талант придумувати назви і заголовки! Більше нічого від них не вимагаєте: всі витрати окупляться з лишком!

13.13 Знайомтесь: Стратегія подолання бідності

Кабінет міністрів підтримав проект урядового розпорядження про затвердження плану заходів на 2016-2017 роки з реалізації Стратегії подолання бідності.

Відповідне рішення було ухвалене на засіданні уряду в понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Йдеться про конкретні заходи з реалізації цієї стратегії. Проект документа обговорено та схвалено відповідним комітетом", - сказав міністр соціальної політики Андрій Рева.

Крім того, на засіданні Кабмін затвердив порядок надання держслужбовцям матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань.

«Укрінформ»: Маючи безліч різноманітних «програм» і «стратегій» не важко додати ще одну. Але її тема сформульована настільки актуально і для такої кількості людей, що конкретики не уникнути, причому, у режимі «швидко». Авжеж, «стратегії» самі по собі – не годують, не вдягають і хату не опалюють.

15.18 Ердоган висунув Європі ультиматум щодо надання безвізового режиму

Міграційна угода Туреччини з Європейським Союзом "буде неможлива", якщо ЄС не виконає свої зобов'язання щодо безвізового режиму.

Про це заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, повідомляє Hurriyet Daily News.

"Якщо наші вимоги не будуть задоволені, то реадмісія мігрантів стане неможливою", - сказав Ердоган.

Президент також нагадав, що скасування віз для громадян Туреччини передбачалося з 1 червня.

«Укрінформ»: А як же нам, українцям, хочеться уже врізати по тій зарозумілій Європі, що уже більше року розмахує перед носом тією «морквиною «безвізу»! А Туреччина врізала, бо має вплив на ситуацію. А так, звісно, Україні дуже не вигідно, щоби Ердоган вкінець розсварився з Європою і кинувся в обійми до Путіна.

15.29 Президенти України та Польщі приймуть спільну декларацію

Про це заявив міністр у Канцелярії президента Польщі із закордонних питань Кшиштоф Щерський, повідомляє Польське Радіо.

«З нагоди 25-річчя незалежності України буде спільна політична декларація польського та українського президентів», - повідомив Щерський.

Як зазначається, у декларації буде наголошено на підтримці української незалежності та польському внеску в неї, адже Польща була першою країною в світі, яка її визнала.

Також повідомляється, що президент Польщі Анджей Дуда приїде до Києва 24 серпня, де візьме участь у відзначенні Дня Незалежності України та виступить із промовою перед українськими послами.

«Укрінформ»: Дуже важлива новина. І навіть не тому, що у спільному зверненні президентам точно не випадає оминути волинську різню і пов’язане з різними політичними заявами погіршення україно-польських стосунків. Конче необхідно повернути ці стосунки на попередній рівень. Завтра у Петербурзі на вирішальний етап вийдуть російсько-турецькі залицяння, Путін приймає Ердогана. Україні потрібні реальні союзники, потрібна рука Польщі.

16.32 А що, Тайсону Ф'юрі допінг можна?

Дядько і тренер чемпіона світу з боксу за версіями WBA, WBO та IBO у суперважкій вазі британця Тайсона Ф'юрі Пітер Ф'юрі запевнив, що бій-реванш його небожа з українцем Володимиром Кличком відбудеться, як і планувалося, 29 жовтня.

Про це повідомляє Boxing News. 

"Так, Тайсон битиметься 29 жовтня", - заявив Пітер Ф'юрі, проте не повідомив, чи відбудеться цей бій у Манчестері, як планувалося раніше.

«Укрінформ»: А як же допінговий скандал і дискваліфікація британця? Чи то вирішили заплющити очі, через те що професійний бокс – це не олімпійський рух, а грошей за матч-реванш можна буде взяти, ну, дуже багато… Якщо так, то це суперпоганий прецедент.

18.27 Черкащанин Сергій Куліш завоював першу «українську» медаль на Олімпіаді у Ріо

 У фіналі змагань зі стрільби з пневматичної гвинтівки українець здобув срібну медаль, показавши результат 204,6 очка.

Переміг італієць Нікколо Кампріані з олімпійським рекордом - 206,1. 

«Укрінформ»: Ми радіємо, так і треба, бо після перших двох днях забобонним вболівальникам уже думалося, що українській збірній було пороблено… А тут – срібло! Хоча воно ще перед останнім пострілом було узагалі – золотом. Але втрутився фа6нтастичний італієць…

Огляд Сергія Тихого

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-