Росія відмовила в екстрадиції Шепелєва ще місяць тому - ГПУ

Росія відмовила в екстрадиції Шепелєва ще місяць тому - ГПУ

Укрінформ
Російська Федерація відмовила українській стороні в екстрадиції колишнього народного депутата Олександра Шепелєва ще місяць тому - нібито через "загрозу національній безпеці РФ".

Про це написав у Фейсбуці заступник генерального прокурора України Євген Єнін.

За його словами, постановка питання про "зволікання" української сторони з питання екстрадиції Шепелєва з РФ викликає посмішку: півтора роки тому ГПУ направила екстрадиційний запит щодо Шепелєва до РФ відповідно до встановлених міжнародними конвенціями термінів (40 діб з моменту затримання).

"Місяць тому РФ офіційно відмовила у видачі О.Шепелєва українській стороні, пославшись на ст.19 Конвенції про правову допомогу 1993 року - видача особи шкодить інтересам нац. безпеки РФ. Вельми рідкісний випадок, бо до цього часу росіяни не балували різноманітністю комбінацій і відмовляли у видачі членів банди Януковича через нібито загрозу політичного переслідування", - зазначив Єнін. 

Він наголосив, що ГПУ одразу ж офіційно звернулася до РФ щодо надання пояснень відносно мотивів такої відмови. За словами Єніна, Росія поки що не відреагувала на звільнення екс-депутата, але неофіційно циркулює інформація про те, що Шепелєв пішов на угоду з російським слідством, давши покази щодо деяких українських політиків, включаючи лідера партії "Батьківщина" Юлію Тимошенко.

Він також зазначив, що звільнення екс-депутата не дасть йому змоги виїхати поза межі території Російської Федерації, адже поза межами цієї країни на нього чекає Інтерпол.

Раніше у понеділок колишній голова Державної пенітенціарної служби України Сергій Старенький повідомив, що Шепелєва звільнили з російського СІЗО, пов'язавши це з "бездіяльністю ГПУ та Мін'юсту в його екстрадиції в Україну".

Як повідомляв Укрінформ, банкір Шепелєв двічі обирався до парламенту за списками БЮТ, але в 2010 році був виключений з фракції й перейшов у фракцію Партії регіонів.

У 2012 році МВС України порушило щодо Шепелєва кримінальну справу за низкою звинувачень, серед яких - розкрадання коштів банку «Родовід» у розмірі 340 млн грн та організація замовних убивств. Екс-депутат був оголошений у міжнародний розшук.

4 липня 2013 року Шепелєва та його дружину Галину, якій інкримінувалася розтрата чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, було затримано в Будапешті угорською поліцією разом із представниками німецького Інтерполу.

26 березня 2014 року подружжя екстрадували з Угорщини в Україну.

Шевченківський райсуд столиці обрав запобіжний захід для колишнього нардепа у вигляді двох місяців арешту, його дружину суд відпустив під заставу в сумі понад 6 млн грн.

У ніч на 6 липня 2014 року Шепелєв утік разом із конвоїром з лікарні швидкої допомоги, де перебував на лікуванні.

У березні 2015 року екс-нардеп був затриманий у Росії, де перебував у СІЗО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-