Кримські татари не планують створювати автономію на Херсонщині - Джапарова

Кримські татари не планують створювати автономію на Херсонщині - Джапарова

Укрінформ
Увага до Херсонщини стала більшою після окупації Криму. Сьогодні ця область є об'єктом посиленої пропаганди через те, що для окупаційної влади важливо на цьому інформаційному кордоні мати нестабільну ситуацію, зокрема розігруючи кримськотатарську карту і створюючи міфи.

Про це сказала перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова на прес-конференції в Укрінформі.

"Кримськотатарський фактор - це козир, який окупанти розігрують майже кожного дня через своїх агентів впливу. В інформаційному просторі артикулюється, зокрема, міф про те, що кримські татари збираються створити національну автономію на території Херсонщини. Це неправда. Сьогодні єдиним офіційним голосом кримськотатарського народу виступає представницький орган самоврядування - Меджліс, який працює в Києві. І дуже часто і Рефат Чубаров, і Мустафа Джемілєв, і члени Меджлісу - центрального і місцевих на Херсонщині, кажуть, що це міфи", - зазначила Джапарова.

За її словами, дійсно, кримськотатарський народ, коли повертався після депортації, на початку 1990-х років у Криму, у рамках Курултаю прийняв кілька документів, в яких було оголошено про амбіцію створити національно-територіальну автономію, але в межах унітарної соборної України.

"Тобто навіть створення такої автономії не означає, що це буде окрема держава або сепаратизм. Вони спиралися на невід'ємне право корінного народу на самовизначення. Практика міжнародна є різною, і сьогодні Україна має шанс продемонструвати, пройти цей тест на рівень демократії, надаючи це право кримськотатарському народу на самовизначення. Але як воно буде, ми не знаємо", - сказала перший заступник міністра.

Вона відмовилась озвучувати можливі форми національної автономії і сказала, що своє бачення щодо цього має представити Меджліс.

"Точно скажу єдине - що сьогодні навіть серед лідерів кримськотатарського народу немає єдиної позиції в тому, чи так само залишиться статус АРК і в межах цієї АРК, яка уже існувала, просто буде збільшено права корінного народу, або зміниться навіть - бо Президент уже тричі оголосив про те, що має змінитися десята  частина Конституції України - АРК - і має створюватися конституційна комісія з цієї конституційної реформи. Тобто цей процес триває, і тут головним провідником бачення, як воно має бути, має бути Меджліс", - підкреслила Джапарова.

Вона також додала, що на рівні деяких активістів порушувалося питання про створення уряду в екзилі, який би на Херсонщині мав територію адміністрування і, відповідно, вирішував, зокрема, технічні питання - проблеми з оформленням документів, з якими стикаються громадяни України в Криму, коли подорожують на материкову частину України, оформлення паспортів, документів про народження, освіту тощо. Втім, це питання Меджліс досі не ввів у свій порядок денний.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-