5 серпня: найважливіше за день

5 серпня: найважливіше за день

Укрінформ
Меркель втратила, а Клінтон – набрала. Українським сержантам добавили 500 – 1200 гривень. ГПУ «наїхала» на НАБУ майже з «маски-шоу»

01.32 Меркель втратила, але вміє набирати

За даними соціологічного опитування Deutschland Trend, який регулярно проводить медіакомпанія ARD, канцлер Німеччини втрачає популярність.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Згідно з опитуванням, опублікованим 4 серпня, її роботою задоволені менше половини респондентів - 47 відсотків, що на 12 відсотків менше, ніж у липні.

Найбільше невдоволення викликає у німців політика Меркель щодо біженців: 65 відсотків респондентів нею не задоволені.

«Укрінформ»: Причина очевидна: хвиля кривавих терактів, що прокотилася в липні Європою і ФРН, зокрема. Але Ангела Меркель залишається на першому місці в рейтингу! Відрив від другого місця – 4%. І хоча в червні він складав 20%, в соціології є певна закономірність: дуже швидке падіння може обернутися настільки ж швидким відновленням. Все залежить від політика, а фрау Меркель діяти вміє.

02.36 В Італії не доїдають: що робити, аби харчі не викидати на помийку

Парламент Італії підтримав зведення законів, спрямованих на скорочення обсягів харчових відходів у країні.

Про це повідомляє Independent.

«Італійський уряд переважною більшістю підтримав нове зведення законів, спрямованих на скорочення величезної кількості їжі, яка щороку витрачається у країні даремно», - зазначається у повідомленні.

Зміна законодавства усуне перешкоди для фермерів і супермаркетів, які прагнуть жертвувати їжу у благодійних цілях, а також передбачити пільги для таких підприємств.

Також із законодавства країни тепер виключено положення, що передбачали покарання за роздачу їжі з терміном придатності, що завершується.

За даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO), харчами, що викидаються Європі, можна нагодувати 200 мільйонів людей.

«Укрінформ»: Хоча продовольство і називають «нафтою» ХХ1 століття, ця новина дуже яскраво ілюструє ті проблеми, які доводиться і ще доведеться долати Україні, аби зайняти надійну нішу на європейському ринку харчів. І ще  - з сумною посмішкою згадується покійний Радянський Союз, де комуністи приймали «продовольственную программу» і заповзято її виконували без жодних шансів виконати.

06.19 Клінтон випереджає Трампа на 9%

Про це свідчать дані опитування, проведеного телеканалом NBC спільно з газетою Wall Street Journal.

Зокрема, за Клінтон свої голоси готові віддати 47% виборців, за Трампа - 38%. Ще двоє претендентів: Гері Джонсон від Лібертаріанської партії та Джилл Стейн від «зелених», - мають, відповідно, 10 і 5 відсотків симпатиків.

Як показало опитування, електорат Клінтон становлять: жінки (51% проти 35 - за Трампа), афроамериканці (91:1), інші небілі американці (69:17), молоді виборці (46:34), а також білі виборці з вищою освітою (47:40).

Трамп лідирує серед білих виборців (45:40), літніх людей (46:43), незалежних (36:32) і білих виборців без вищої освіти (49:36).

З 14 сформульованих очікувань від кандидатів Трамп випереджає Клінтон у чотирьох: змінить ведення справ у Вашингтоні, дасть раду економіці, впорається з криміналом, захистить Америку. У решті десяти (дасть раду внутрішній безпеці, впорається з імміграцією, зробить країну кращою, буде добрим Головнокомандувачем, поліпшить становище Америки в світі, подолає кризу, подбає про таких людей, як я, вестиме зовнішню політику, впорається з расовими проблемами та зможе об'єднати країну) - більшого очікують від Клінтон.

«Укрінформ»: Перефразовуючи відоме українське прислів’я, можна сказати так: дай Боже нашій Клінтон Трампа з’їсти! І ще: не будемо забувати про культи вуду – то ж пошийте собі ляльку Трампа і обколіть голками! Одним словом: стоп Трамп!

08.07 Сержантам та старшинам ЗСУ підвищили розміри грошового забезпечення

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Генштабу Віктор Муженко.

«У молодших командирів, окрім патріотичної мотивації, повинна бути і фінансова. На виконання доручення Президента України з 1 червня 2016 року підвищено розміри грошового забезпечення окремим категоріям військовослужбовців сержантського та старшинського складу Збройних Сил України», - написав він.

За словами Муженка, розмір надбавки, залежно від посади, становить від 500 до 1200 гривень щомісячно.

«Вже в серпні молодші командири отримають вищезазначену надбавку за два місяці – червень та липень», - зазначив він.

Муженко додав, що на порядку денному питання реструктуризації грошового забезпечення всіх категорій військовослужбовців.

«Укрінформ»: Невеликі гроші, але все ж таки. І на армію їх не шкода. І добре, що вони є.

08.42 Facebook: полювання за дрібнотою

Соціальна мережа Facebook оголосила про зміну механізму формування стрічки новин, щоб у ній було менше статей з неінформативними та провокаційними заголовками.

Про це повідомляє ВВС Україна.

«Компанія виділяє два види «клікбейт» заголовків (від слів Click (натиснути) та Bait (приманка). Це заголовки, які не дають можливості заздалегідь зрозуміти зміст матеріалів («Ви не повірите, хто спіткнувся на червоній доріжці») та заголовки, які перебільшують вагу статті («Чи правда, що яблука шкідливі для вас?»)», - йдеться в публікації.

До змін Facebook підштовхнули численні скарги: користувачі були незадоволені тим, що заголовки статей вводять в оману або не містять ключової інформації.

Створений після аналізу десятків тисяч подібних матеріалів алгоритм працює за аналогією зі спам-фільтрами в електронній пошті.

«Укрінформ»: Так, є така проблема. Але ж не може не вражати уміння керівництва Facebook заморочуватися на дрібному, не звертаючи уваги на головне. Зокрема, на те, що соціальні мережі стають все потужнішим інструментом для маніпуляцій аудиторією, причому, не рідко, – з відверто негарною метою.

09.12 СБУ перевірить. Але через рік…

Служба безпеки України перевірить оприлюднене в інтернеті листування співробітниці «міністерства державної безпеки «ДНР» Тетяни Єгорової з представниками українських телеканалів.

Як повідомлялося, 3 серпня в інтернет потрапило листування співробітниці «міністерства державної безпеки «ДНР» Тетяни Єгорової з представниками українських телеканалів. Листування датоване травнем 2015 року. За однією з версій, його виклали хакери, за іншою – це зробила сама Тетяна Єгорова. З масиву викладеного листування виходить, що співробітники каналів «Інтер», «Україна» та «Донбас» затверджували із представниками так званої «ДНР» тексти своїх матеріалів.

«Укрінформ»: У всій цій історії, крім її окую чого змісту, вражає ще й от що: якщо листування датоване травнем 2015-го, а «злив» трапився у серпні 2016-го, то де весь це час була СБУ? Скільки часу треба, щоб зафіксувати переписку ворожого відомства, єдиною задачею якого приносити шкоду Україні, з людьми, які виробляють контент до наймасовішого в Україні ЗМІ? Це, часом, не є державною таємницею?

09.53 Одеса – Рені: не нова дорога, а стара з латками?

Кабінет міністрів виділив кошти на реконструкцію дороги Одеса-Рені, завдяки чому до кінця осені будівельникам вдасться завершити заплановані обсяги ремонтних робіт.

Про це голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі написав на своїй сторінці в Фейсбук, відвідавши одну з ділянок автотраси.

«Остаточно виділені 1 мільярд 100 мільйонів гривень на відновлення дороги Одеса-Рені, що дало змогу розгорнуто повний фронт робіт на кількох десятках пошкоджених ділянок. До кінця осені усі роботи мають бути завершені», - зазначив Саакашвілі.

«Укрінформ»: Взагалі-то, відновлення навіть не дороги, а можливості автомобільного сполучення між Одесою та Рені, було ще у «стартовому пакеті» губернатора-екс-президента Грузії. Тобто, більше року тому. І йшлося про будівництво нової дороги, яка б могла стати частиною нового трансєвропейського автобану. А тепер от мова лише про ремонт А мільярд з лишком на «фронт робіт на кількох десятках пошкоджених ділянок» це не забагато?

10.30 Хоча б говорити з пенсіонерами, можна по-людськи?

Кабінет Міністрів України планує підвищити середній розмір пенсій у жовтні-листопаді 2016 року.

Про це в ефірі телеканалу «NewsOne» заявив віце-прем’єр-міністр Павло Розенко, повідомляє Урядовий портал.

«Ми розробляємо програму осучаснення пенсій. Адже пенсії від 1300 грн до 3000 грн не підвищувалися останні 3-4 роки. Ми зараз шукаємо ресурс для того, щоб з жовтня-листопада провести осучаснення для цих категорій громадян», - сказав він.

Розенко нагадав, що з 1 липня було скасовано оподаткування пенсій для більш ніж 300 тисяч пенсіонерів. Щодо оподаткування пенсій для працюючих пенсіонерів віце-прем’єр зауважив, що ця програма діє до кінця 2016 року. «Якщо ми побачимо, що фінансовий стан Пенсійного фонду дає нам можливість відмовитися від цієї програми, ми це зробимо», - підкреслив він.

«Укрінформ»: А що, в діапазоні 3-5 тис. підвищували? Чи це такі вже колосальні гроші – схопи і дякую, як кажуть? І, до речі, три роки тому, тобто, даруйте, при Януковичу пенсії було підвищено. Всім. А чому працюючі пенсіонери, які платять податки і, у багатьох випадках, не потребують субсидій – мають ще оплачувати якісь «їх програми»? Чомусь, наші начальники, у питанні пенсій дозволяють собі бути зверхньо неточними. Дограються?

11.34 Викладачів, які поїхали до Криму для участі у конференції в Ялті, звільнять

Про це сказала міністр освіти і науки Лілія Гриневич в інтерв'ю газеті "День", повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я вже звернулася до керівництва цих закладів, щоб вони зробили відповідні адміністративні висновки. Здебільшого ці люди (вчителі, що поїхали до окупованого Криму) будуть звільнені. Чинне законодавство поки не дає нам повністю ефективних інструментів, бо ми зіткнулися з цією проблемою тільки в останні роки. Я вважаю, що ми повинні розвинути законодавство і отримати такі інструменти», - сказала Гриневич.

«Як міністр освіти і науки, я звертаюся також до СБУ та Генеральної прокуратури, щоб вони оцінили ситуацію, що склалася, зокрема щодо відвідування Криму цими викладачами, і щоб вони запропонували нам, як далі розвивати українське законодавство, щоб за такі прояви антидержавної позиції та зневаги до територіальної цілісності країни була належна відповідальність», - зазначила Гриневич. 

«Ми прекрасно розуміємо, що держава-агресор буде інспірувати і спеціально заохочувати подібні заходи для легітимізації анексії Криму, і коли туди їхатимуть українські громадяни, це фактично буде продовженням захоплення півострова», - додала Гриневич.

«Укрінформ»: А їм просто хотілося на халяву з’їздити до червневої Ялти. Але, як на гріх, вони виявилися педагогами, що показують приклад. А думати і пам’ятати про це вони не хотіли, чи не могли. А ще слова про те, що вчитель має давати учням не лише знання, а й учити повазі до людей, тим більше, до співвітчизників. Коротше:  правильно зроблять, якщо звільнять!

12.15 Коли Москва «хочет Владіміра», - ЮНЕСКО по боку

У Москві на Боровицькій площі розпочалися підготовчі роботи для встановлення монумента князю Володимиру.

Про це повідомляє Коммерсант.

При цьому видання нагадує, що Боровицька площа входить у буферну зону об'єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Кремль і Красна площа". Тому подібні роботи потребують узгодження з Організацією.

Однак у самій Організації узгодження проекту не підтвердили. «Додаткові зауваження щодо переглянутого проекту будуть надані російській владі, щойно їх розгляд буде завершено консультативними органами», - йдеться у відповіді ЮНЕСКО на запит видання.

«Укрінформ»: Та яка ще ЮНЕСКО, коли не те що «скрепы» треба укріплювати, а показати «хахлам», що вони, хоч і «хахли», але з «великоросами» коріння у них спільне. Ну, про «моральний облік» князя Володимира не будемо – він хоч покаявся…

13.14 Парад у Києві, а глядачі – не лише…

У параді до 25-ї річниці Незалежності України візьмуть участь понад 4 тисячі представників силових структур та більше 200 одиниць військової техніки.

Про це повідомив речник Міністерства оборони підполковник Олексій Чернобай на брифінгу у п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Чернобай наголосив, що із району проведення АТО не буде виведена жодна одиниця техніки для участі в урочистостях у Києві. На військовому огляді буде представлена модернізована техніка, яка надійшла з заводів, та машини з резерву Міноборони. Після параду всі зразки техніки та озброєння будуть передані в частини та підрозділи ЗСУ.

«Укрінформ»: Це – безпрецедентна кількість військової техніки на параді до Дня Незалежності України. Демонстрація? Так. Не тільки Києву, але й Москві? Так. Типу «ану суньтеся»? Так? Це правильно? Так.

13.34 ГПУ «наїхала» на НАБУ

До Національного антикорупційного бюро у п'ятницю, 5 серпня, приїхала слідчо-оперативна група Генеральної прокуратури.

Як повідомляє ТСН, слідчі пред'явили рішення суду щодо проведення обшуку.

Підставою стало розслідування про незаконне прослуховування співробітниками НАБУ телефонних розмов. Проте чиї саме розмови прослуховували – не уточнюється.

Оскільки НАБУ не пускає слідчих, на місце подій викликали силовиків – спецпідрозділ "Альфа".

«Укрінформ»: Мабуть, ГПУ і НАБУ стільки уже хабарників посадили, так корупцію притисли, що аж лаврів між собою не поділили за ці видатні перемоги. А взагалі – сорому нема – якщо вже виконуєте «побажання» то хоча б не робіть цього публічно! Чи, може, в публічності вся сіль?

15.27 Вбивцю 77 людей по-садистськи примушують пити холодну каву

Норвегія збирається оскаржити рішення суду, згідно з яким держава порушила права серійного вбивці Андерса Брейвіка.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Йдеться про рішення Окружного суду Осло, ухвалене 20 квітня. Зокрема, суд визнав, що держава порушила права людини, утримуючи Брейвіка у карцері протягом 5 років. Це рішення шокувало родичів жертв серійного вбивці. Та й норвежці були вражені тим, як Брейвік скаржився на холодну каву та їжу, розігріту у мікрохвильовці.

Брейвік є організатором і виконавцем теракту в Осло в 2011 році, внаслідок чого загинули 77 осіб.

Брейвіка засудили до 21 року позбавлення волі з правом продовження тюремного строку необмежену кількість разів.

«Укрінформ»: Отже, не треба дивуватися, що у світі ніби ввімкнувся «реверс», всі хочуть назад, всім бракує жорсткості – і різноманітні радикали отримують несподівані перемоги на виборах. Це – реакція на «холодну каву» для Брейвіка, яку «готують» для вбивці прекраснодушні ліберали.

16.46 Олександра Онищенка швидше екстрадують в Україну з Лондона, ніж із Москви

Про це заявив на прес-конференції Генпрокурор Юрій Луценко, коментуючи зміну місця проживання нардепа.

"Як ви думаєте, звідки екстрадують Онищенка швидше: з міста-героя Москви, де він був тоді, чи зі столиці Об`єднаного Королівства - Лондона, де він перебуває в цей час? Я стверджую, що на два ступені більша ймовірність екстрадиції з Лондона", - сказав Генпрокурор.

Він додав, що в історії Лондона ще не було випадку, «коли по обґрунтованих документах було відмовлено в екстрадиції злочинця».

«Укрінформ»: Чим тепер гадати, звідки скоріше видадуть Онищенка – з Лондона, чи з Москви, може, краще було не дати йому втекти з Києва?

17.29 Міжнародні валютні резерви України на 1 серпня 2016 року становили $14,082 млрд.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

«За попередніми даними, міжнародні резерви України на 1 серпня 2016 року становили 14 млрд 082 млн. дол. США в еквіваленті. Обсяг резервів зростає четвертий місяць поспіль, але протягом липня приріст був незначний - на 94 млн. дол. США. За останні 12 місяців резерви зросли на 35,7%", - йдеться у повідомленні.

«Укрінформ»: На своєму піку у 2010 р., до того як їх почав спускати Янукович для підтримки курсу гривні з політичних міркувань,  золотовалютні резерви України складали близько 36 млрд.  Для порівняння, Росія лише офіційно витратила на оборону 80 млрд.

Огляд Сергія Тихого

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-