В армії кажуть, що мобілізація 2014 -2015 негативно вплинула на якість війська

В армії кажуть, що мобілізація 2014 -2015 негативно вплинула на якість війська

Укрінформ
Мобілізація 2014 -2015 років негативно вплинула на якість особового складу військ.  

Про це під час брифінгу в Міністерстві оборони заявив тимчасово виконуючий обов'язки начальника Військової служби правопорядку ЗСУ генерал-майор Ігор Криштун, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"З початку збройної агресії РФ в 2014-2015 роках, серйозною проблемою, що вплинула на стан Збройних сил стала якість особового складу. Ми призвали більше 100 тисяч осіб, підготували і направили у війська. На жаль, у військовий колектив потрапили особи, що схильні до асоціальної поведінки, мали кримінальне минуле. Все це знайшло своє негативне відображення в морально-психологічному стані військовослужбовців, знижені стану правопорядку", - зазначив він.

За словами Криштуна, "протягом цих двох років, в рази збільшилась кількість військовослужбовців, які самовільно залишили військові частини, збільшились випадки нестатутних відносин".

Генерал-майор розповів, що задля посилення відповідальності військовослужбовців, Міністерство оборони подало на розгляд Верховної Ради ряд законопроектів.

"Було подано ряд законів, щодо посилення відповідальності військовослужбовців, надання командирам додаткових прав в особливий період. Вони всі набрали чинності з 5 березня 2015 року. До Кримінального кодексу були внесені зміни, які збільшили термін покарання за військові злочини", - сказав Криштун.

Він наголосив, що на сьогоднішній день залишається декілька невирішених проблем. А саме: самовільне залишення військових частин, зловживання алкоголем та необережне поводження зі зброєю та вибуховими речовинами.

Криштун зазначив, що лише за минулі півроку до військової прокуратури Військовою службою правопорядку було передано 2 тисячі  військовослужбовців, що самовільно залишили військові частини.

"Особливе занепокоєння викликає самовільне залишення військових частин зі зброєю. Тому, що збільшується вірогідність застосування зброї проти мирного населення. Знаєте, це проблема не тільки України. Це стосується США, Німеччини, найбільш спокійних країн", - сказав очільник Військової служби правопорядку. 

Криштун зазначив, що "з метою попередження таких випадків, МОУ зареєструвало законопроект, який передбачає притягнення до відповідальності всіх категорій військовослужбовців". Він пояснив, що на сьогоднішній день діє норма, за якою військовослужбовця не шукають протягом 10 діб, якщо тільки він не проходить строкову службу.

"Зараз військовослужбовець залишає військову частину, якщо він контрактник або мобілізований, ми йому нічого не можемо зробити, ми навіть не можемо його затримати. Тобто, вони можуть піти на 5-7 днів, а потім просто повернутися", - пояснив ситуацію Криштун.

Він додав, що до ВР було подано ще один проект закону - щодо посилення покарання за зловживання спиртними напоями.

"Протягом минулого року 13% правопорушень було скоєно в стані алкогольного сп'яніння. На жаль, недосконалість нашого законодавства не дає нам можливості самим передавати ці справи в суд, тому ми передаємо їх командирам", - сказав Криштун.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-