Адвокат каже, що екстрадиція бізнесмена Платона - незаконна

Адвокат каже, що екстрадиція бізнесмена Платона - незаконна

Укрінформ
Екстрадиція в Республіку Молдова затриманого раніше в Києві бізнесмена В'ячеслава Кобалєва (Платона) неможлива згідно з українськими законами, оскільки він є громадянином України.

Про це заявив на прес-конференції в Укрінформі адвокат бізнесмена, старший партнер юридичної фірми "Правовест" Денис Шкіптан, повідомляє кореспондент агентства.

"Екстрадиція, про яку говорить уся преса, в Республіку Молдова стосовно громадянина України В'ячеслава Кобалєва є неможливою згідно з Конституцією України, згідно із законами України, нашим Кримінально-процесуальним кодексом. Це пов'язано з тим, що держава Україна має захищати своїх громадян", - сказав Шкіптан.

Захист не заперечує того, що раніше бізнесмен був громадянином Республіки Молдова і Російської Федерації. Нині, наполягає адвокат, Кобалєв - українець, а інформація про "фальшивий" паспорт, отриманий без придбання громадянства, не відповідає дійсності. "Цей факт мав місце, але Кобалєв В'ячеслав Миколайович відмовився від громадянства Російської Федерації і Республіки Молдова. На сьогодні Україна має розглядати його тільки як громадянина України", - наголосив він.

Шкіптан також розповів про те, що В'ячеслава Кобалєва (Платона) обвинувачують у легалізації доходів і шахрайстві у банківській сфері. "Це те, що по суті пред'являє Республіка Молдова. Ми вважаємо, що ці обвинувачення не обгрунтовані, немає жодних документів, які б підтверджували це", - зазначив він.

Дружина бізнесмена, переможниця конкурсу "Міс Україна-2009" Євгенія Тульчевська нагадала про те, що співробітники Генпрокуратури і СБУ 25 липня затримали Кобалєва в Києві на підставі постанови молдавського районного суду від 23 липня. "Я дуже боюся за його життя, якщо його відвезуть туди. Я знаю, що це політичне замовлення. Прошу всіх втрутитися в це, тримати ситуацію на слуху, щоб з ним нічого не сталося, щоб про нього не забули", - сказала вона.

На думку Тульчевської, до справи Кобалєва причетний його колишній бізнес-партнер, молдавський політик Володимир Плахотнюк. "Багато я не знаю, але часто чула, що його колишній партнер чинить на нього тиск. Через це багато років мій чоловік не їздить у Молдову. Я точно знаю, що він попросив віддати частину бізнесу, але мій чоловік на це не погодився. Через це виник конфлікт", - розповіла вона.

Як раніше повідомлялося, 25 липня в Києві затримали бізнесмена В'ячеслава Кобалєва (Платона), якого підозрюють у причетності до розкрадання мільярда доларів напередодні парламентських виборів у Молдові в 2014 році.

28 липня суддя столичного Печерського райсуду винесла рішення про тимчасовий арешт бізнесмена на 40 діб.

Молдова вже подала документи на його екстрадицію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-