Президент каже, що автокефалія Україну не омине

Президент каже, що автокефалія Україну не омине

Укрінформ
Соціологічні опитування засвідчують, що в Україні дедалі більша кількість православних громадян хочуть мати єдину помісну автокефальну церкву.

Про це Президент Петро Порошенко заявив на урочистостях з нагоди відзначення Дня хрещення Русі – України на Володимирській гірці, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“До тих, хто ще цього не відчуває, я хотів би апелювати словами покійного митрополита Володимира: “Автокефалія - це лише спосіб організації церковного життя, свідчення кількісного та якісного зростання церкви, її здатності до самостійного буття”. Владика нагадував, що завжди після здобуття незалежності державою починалася дискусія про автокефалію”, - сказав глава держави.

Він уточнив, що так було, зокрема, у Греції, Сербії, Румунії, Болгарії, Грузії, Албанії та багатьох інших країнах.

За словами Президента, соціологічні опитування засвідчують, що дедалі більша кількість православних громадян України хочуть мати єдину помісну автокефальну церкву.

“Церкву євхаристійно і молитовно поєднану, але адміністративно незалежну від інших церковних юрисдикцій. Це історичний тренд, який не може оминути Україну”, - наголосив Порошенко.

Водночас Порошенко наголосив, що Православна церква в Україні потребує невідкладної уваги з боку Вселенського Константинопольського престолу: "Він єдиний, хто спроможний допомогти православним України об’єднатися і врегулювати канонічний статус української церкви у структурі світового православ’я".

Президент розповів, що цього року особисто зустрівся з патріархом Варфоломієм і пересвідчився, що він молиться за Україну і думає про те, як допомогти вирішити наші проблеми.

Зокрема, Порошенко нагадав, що завдяки Його Всесвятості Варфоломію відбувся історичний Великий собор православної церкви, хоча його і намагалися зірвати деякі деструктивні сили. "Ми дуже раді тому, що він успішно пройшов і прийняв важливі рішення і документи", - зазначив він.

“Вогник благодатного вогню ми отримали з Константинополя, звідки прибули до нас перші єпископи, священники. З Царгорода Христова віра прийшла до Києва і вже саме звідти поширилася на інші східнослов’янські терени та сусідні народи. Константинопольська церква для нас була, є і буде церквою-матір’ю, до якої ми зверталися і будемо звертатися по допомогу, у тому числі і в подоланні розділення, яке сьогодні болить православним українцям”, - наголосив глава держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-