Ректор Прикарпатського університету порівняв

Ректор Прикарпатського університету порівняв "волинське питання" з танцями на граблях

Укрінформ
Нелюди були в обох визвольних формаціях, і доки політики й суспільств не зрозуміють, що Волинська трагедія є спільною для України і Польщі, доти існуватиме прихована недовіра.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав ректор Прикарпатського університету імені Василя Стефаника, професор Ігор Цепенда.

«У свій час, закінчуючи наукову працю про українсько-польські етнополітичні відносини в 40-50-х роках ХХ століття, я мав намір назвати її «Дві правди однієї трагедії». Сьогодні в нас, на жаль, надалі залишається дві правди, але й на додаток - дві трагедії. Ніхто не заперечить, що не можна назвати воїном того, хто вбиває дітей, жінок і старців. Це не просто вбивці – це патологічні вбивці. І які б героїчні вчинки вони не робили до цього злочину, або після нього, виправдань для них не може бути. І такі нелюди були в обох визвольних формаціях. До того часу, поки наші політики і суспільства не зрозуміють, що це спільна трагедія, яку ми повинні спільно осмислити, в нас існуватиме прихована недовіра, прикрита гаслами про стратегічне партнерство», - написав професор.

Цепенда зазначає, що йому прикро, коли «ми знову стаємо на одні й ті ж граблі», які нам вміло підсовують століттями» і не використовуємо напрацьовані механізми процесів примирення, які свого часу демонстрували Німеччина і Франція, Польща і Німеччина шляхом створення центрів зустрічі та відкритого діалогу.

«Тепер ми будемо шукати винних не тільки у скоєних злочинах, але й тих політиків і політичні партії, які спровокували такий розвиток подій. Коли опускаються руки і відчуваєш, що знищено справу твого життя, потрібно звертатися до моральних авторитетів. Для тих, хто відчув спустошення і зневіру у розбудові українсько-польських взаємин, хочу пригадати одну із заповідей Матері Терези: «Те, що ти будував роками, може зруйнуватися в одну мить. І все ж будуй!» Зараз настало слово за університетами», - переконаний Цепенда.

Як повідомлялося, сейм Республіки Польща оцінив Волинську трагедію як геноцид і ухвалив рішення про відзначення 11 липня Дня пам’яті поляків, жертв геноциду, вчиненого ОУН-УПА.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-