У Києві затримали бізнесмена, який поцупив у Молдові $1 млрд

У Києві затримали бізнесмена, який поцупив у Молдові $1 млрд

Укрінформ
Громадянина Молдови і РФ В'ячеслава Платона, оголошеного в міжнародний розшук за обвинуваченням у відмиванні грошей і шахрайстві у банківській сфері, затримали в Києві.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Генеральну прокуратуру Молдови поінформували по каналах Інтерполу про затримання 25 липня поточного року в Києві громадянина В'ячеслава Платона, якого влада нашої країни оголосила в міжнародний розшук. Компетентні українські органи поінформують нас про рішення суддів України. У Києві розглянуть також і застосування до затриманого превентивного заходу – арешту», - повідомив в.о. генерального прокурора Молдови Едуард Харунжен.

Генеральна прокуратура України розгляне питання екстрадиції Платона до Молдови для притягнення до кримінальної відповідальності. Перевіряється також його причетність до здійснення злочинних діянь на території України.

Як повідомили у прес-службі Генеральної прокуратури Молдови, розпочата процедура екстрадиції Платона.

Напередодні Антикорупційна прокуратура Молдови видала ордер на арешт (заочно) молдавського бізнесмена В'ячеслава Платона, оголосивши його в міжнародний розшук.

Підприємець обвинувачується в причетності до розкрадання більше одного мільярда доларів з банківської системи Молдови.

За словами голови Антикорупційної прокуратури Молдови Віорела Мораря, Платону, як одному з координаторів банківської афери, заочно було пред'явлено обвинувачення в причетності до незаконного виведення із збанкрутілого Ощадбанку більше 12 млн дол. і понад 20 млн євро.

Генеральна прокуратура Молдови вже ініціювала процедуру екстрадиції Платона.

В ході проведених у Кишиневі обшуків були затримані і двоє керівників одного з молдавських комерційних банків, також причетних до банківських розкрадань.

Згідно з матеріалами слідства, до розкрадання банківського мільярда були причетні і дві іноземні банківські установи: одна - з Латвії, інша - з Великої Британії.

Нині Генеральна прокуратура в співпраці з іншими правоохоронними органами і силовими структурами проводить комплексне розслідування у кримінальній справі про розкрадання більше одного мільярда доларів з банківської системи країни, що призвело згодом до банкрутства трьох найбільших банків Молдови - Ощадбанку, Соціального банку і Unibank. Заведено більше 40 кримінальних справ.

Серед фігурантів кримінальної справи - засуджений до 9-ти років ув'язнення екс-прем'єр Влад Філат і заарештований мер міста Оргєєв, колишній голова Наглядової ради Ощадбанку Ілан Шор, інші бізнесмени і чиновники.

Фото: NewsMaker

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-