У

У "Сяйві" спростували закиди про зв'язок з "турецьким заколотником"

Укрінформ
Українсько-турецький культурний центр «Сяйво» від дня заснування працює на поглиблення порозуміння між народами, а заяву турецької урядової агенції Anadolu про буцімто причетність його до структур, що мають зв'язок із терористичною організацією Гюлена, є провокацією.

Про це йдеться у коментарі, наданому Укрінформу головою установчого комітету центру професором  Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимиром Сергійчуком. 

"Хочу нагадати невідомому журналістові з Anadolu, що засновники й активісти Українсько-турецького культурного центру «Сяйво» вийшли з міжнародної організації інтелектуалів Платформа «Діалог Євразії», заснованої 1998 року в Стамбулі за ініціативою видатного письменника сучасності Чингіза Айтматова. І тоді перших представників від України - відомого письменника Павла Загребельного і знаного тюрколога Григорія Халимоненка (нагородженого орденом Ататюрка), і пізніше ніхто в Туреччині чи деінде не звинувачував у гріхах,  які пролунали на нашу адресу", - зазначив Сергійчук.

Він констатував, що за останні роки в Туреччині  загострилась політична ситуація і відбулась спроба збройного перевороту. 

"Але яке відношення до цього маємо ми, громадяни України, які працюють на поглиблення взаємин між нашими народами і ніколи не втручалися у внутрішні справи Туреччини? Над цим мали б подумати ті, хто запустив у засоби інформації провокацію про причетність Українсько-турецького культурного центру «Сяйво» до тероризму", - зауважив науковець.

Сергійчук підтвердив, що центр був заснований у 2013 році згідно з українським законодавством, за підтримки Посольства Туреччини в Україні, а серед його співзасновників лише один громадянин Туреччини, всі інші - громадяни України. 

"Своїм завданням ми поставили поглиблення порозуміння між нашими народами, наш девіз -  «Ми зближуємо Україну з Туреччиною!». І це постійно наповнюється конкретним змістом", - наголосив Сергійчук. 

У цьому контексті він розповів, що центр спільно з державними установами та  навчальними закладами організовує різноманітні міжнародні конференції, всеукраїнські конкурси для дітей і студентської молоді, а також курси з вивчення турецької мови та Всеукраїнську олімпіаду кращих її знавців тощо.  

"Ми чимало зробили для поширення інформації про взаємини українців і турків протягом багатьох століть через регулярні наукові конференції, які відбуваються не тільки в Києві, а й в інших містах України, за кордоном, регулярним виданням книг. Наші заходи відбуваються привселюдно, за участю відомих учених, письменників, політиків, у тому числі й народних депутатів України. І нині багато з них, хто дізнався про брехливу інформацію Anadolu, обурюються і готові заявити офіційний протест", - резюмував Сергійчук. 

Як повідомляв Укрінформ, офіційне турецьке інформагентство Anadolu Ajansi заявило, що в освітній, культурній сферах та ЗМІ в Україні діяли та продовжують діяти структури, що мають зв'язок із терористичною організацією Фетуллаха Гюлена (FETO). Як вказано у статті, зокрема з 2001 року FETO діє в Україні під прикриттям «Міжнародної школи «Меридіан» та під виглядом Українсько-турецького культурного центру «Isik» (Syaivo), відкритого у Києві у 2013 році.

Як відомо, Гюлен, який раніше був соратником турецького президента, досить впливова фігура у світі. За його сприяння відкрито сотні шкіл, навчальних закладів, організацій по всьому світу, особливо в країнах Середньої Азії та Сходу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-