25 липня: найголовніше за день

25 липня: найголовніше за день

Укрінформ
МОК «умив руки». В Україні зростає кількість абітурієнтів. Українці знову проти підвищення комунальних тарифів

01.23 Теракт у Ніцці: Міністр примушував підлеглу брехати

Міністр внутрішніх справ Франції Бернар Казньов заявив, що подасть до суду після того, як співробітниця поліції Сандра Бертен заявила про тиск на неї.

Про це повідомляє ВВС.

«Вона (Сандра Бертен - ред.) заявила, що від неї вимагали змінити доповідь про ситуацію з безпекою під час нападу в Ніцці, коли у натовп в'їхала вантажівка, загинули понад 80 людей», - йдеться в повідомленні.

Бертен відповідала за відеоспостереження в місті. В інтерв'ю французькій газеті Journal du Dimanche вона заявила, що урядовці сказали їй включити в рапорт згадку про присутність на набережній поліцейських. «Поліція, можливо, там і була, але я не могла бачити її на відео», - пояснила вона і додала, що міністр особисто впродовж години примушував її до цього. Натомість Казньов назвав ці висловлювання наклепницькими і заявив, що хоче встановити правду.

«Укрінформ»: «Всюди одне й те саме» - позіхне, читаючи цю новину, наш співвітчизник. Всюди, хоч би і в Європі, влада тисне на тих, хто від неї залежить, аби владнати свої проблеми і приховати щось незручне.  Так, але й не так: Сандра Бертен заявила про це публічно, через ЗМІ. І її почули, а міністр збирається судитися. Так, трохи нуднувата процедура для тих, хто хоче «швидко». На жаль, іншої процедури з гарантією «не ламання дров» у людському суспільстві не існує.

05.02 Покемони? Золоті покемони!

Акції творця гри Pokemon Go, японської корпорації Nintendo на токійській біржі, впали на 16,5%, після того як компанія заявила, що велика частина доходів від гри дістається не їй.

Заяву Nintendo було поширено після закриття торгів у п'ятницю. У ньому компанія уточнює, що доходи від надпопулярної гри Pokemon Go не так сильно позначаться на її фінансових показниках, як того можуть очікувати інвестори.

Як уточнили в корпорації, Nintendo не є власником повних прав на гру, а володіє лише 32% в компанії Pokemon Company, яка отримує ліцензійні відрахування і частина прибутку від купівель, які гравці роблять всередині гри.

Компанія планує збільшити свій прибуток від гри за рахунок продажу спеціального пристрою, детектора покемонів. Пристрій у вигляді напульсника вібруватиме, якщо поблизу від його носія з’явиться покемон.

«Укрінформ»: У кожного «дах їде» по-своєму. Покемони ще раз підкреслили: це не так, буває, що людство «псується розумом» синхронно. Покемони, до речі, далеко не перший випадок. Але з тим нехай розбираються психологи… А нам лише дозволити висловити просту людську заздрість (білу!), хто має від того божевілля стабільний дохід.

06.15 Якщо постійно говорити: «я у всьому винен» - то в це легко повірити

Під гаслом «Політика у світі нерівності» проходить у Познані 24-й Всесвітній конгрес політичної науки IPSA, який відкрився в неділю.

Про це повідомляє Радіо Польща.

Протягом найближчих 5 днів приблизно 3 тисячі вчених-політологів з усього світу, зокрема, із США, Німеччини, Франції, Індії, Бразилії, Польщі будуть ділитися досвідом наукової роботи, а також обговорювати тенденції розвитку політичної науки та державного управління. В ході панельних дискусій обговорюватимуться актуальні міжнародні проблеми.

У церемонії відкриття конгресу в Познанському Університеті імені Адама Міцкевича взяв участь президент IPSA Айджі Танака. Серед гостей конгресу буде американський економіст, лауреат Нобелівської премії з економіки 2001 року Джозеф Стігліц (Joseph Stiglitz) – автор всесвітньо відомої книги «Ціна нерівності» (2012).

23-й Всесвітній конгрес політичної науки IPSA відбувся в липні 2014 року в Монреалі, Квебек (Канада).

«Укрінформ»: Виходячи з теми Форуму, та з особи його «головного» гостя, можна зробити висновок, що вчені-політологи  продовжують плекати комплекси демократичного світу перед рештою країн та націй: мовляв, ми винні – бо були колонізаторами і, взагалі, - неполіткоректними. А те що демократії принесли світу – технологічний прогрес, інтернет,  генні технології та Шекспіра з Бетховеном, то не рахується. Воістину, прямолінійна захопленість модними теоріями – страшна річ.

08.46 МОК поставив Олімпійський рух сучасності під загрозу катастрофи

Президент Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) Крейг Ріді заявив, що розчарований рішенням Міжнародного олімпійського комітету (МОК) передати рішення про відсторонення російських спортсменів від Олімпіади в Ріо-де-Жанейро на рівень міжнародних федерацій.

Про це повідомляє "Інтерфакс".

«WADA розчароване, що МОК не зважив на рекомендації її виконкому, що базуються на результатах розслідування Макларена. (. . .) Доповідь Макларена безперечно довела існування в Росії підконтрольної уряду допінгової програми, яка ставить під питання принципи «чистого» спорту, зафіксовані у світовому антидопінговому кодексі», - заявив Ріді.

Нагадаємо, раніше за підсумками підготовленої для WADA юристом Річардом Маклареном доповіді Міжнародний олімпійський комітет прийняв рішення не усувати збірну Росії від Олімпіади. «Чисті» спортсмени отримали шанс виступити в Ріо, якщо їм дозволять міжнародні федерації. Але вже остаточно підтверджене рішення не допускати до Ігор всіх російських легкоатлетів, крім однієї спортсменки - стрибунки у довжину Дар'ї Клішиної.

«Укрінформ»: WADA ображається, тому що, на перший погляд, можна розцінити рішення МОК як таке, що на користь Росії. Насправді, це не зовсім так. Репутації російського спорту завдано катастрофічного удару, від якого не скоро (можливо, й ніколи) не оговтується. Але ця катастрофа може потягти за собою і весь Олімпійський рух сучасності. Чи мав шанс МОК цьому запобігти, твердо відсторонивши Росію від участі в ігра-2016? Мабуть, мав. Тепер, мабуть, їх не має Олімпійський рух…

09.33 «Євробачення-2017» - Дніпру! Або Одесі…

У понеділок, 25 липня, до Дніпра прибуває делегація представників Європейської мовної спілки та оргкомітету пісенного конкурсу «Євробачення-2017». 

Про це написав у Фейсбуці міський голова Борис Філатов.

«У понеділок готуємося прийняти делегацію Європейської мовної спілки, яка оцінить готовність міста стати господарем цієї грандіозної музичної події. З нами до фіналу  вийшли два достойних конкуренти - Київ та Одеса. Тому  починати працювати треба вже сьогодні», - написав він.

Делегація представників Європейської мовної спілки та оргкомітету пісенного конкурсу «Євробачення-2017» має ознайомитися з інфраструктурою міста. Як повідомляв Філатов раніше, потенційним майданчиком для конкурсу в Дніпрі є палац спорту «Метеор», що може вмістити майже 10 тисяч глядачів, окрім того, місто має два залізничні вокзали, міжнародний аеропорт, десятки готелів.

«Укрінформ»: А чи не здається вам, що тут є дещо від популярного нині запиту на децентралізацію? Ну що ж, проти такого її варіанту – без диктату з-за кордону, неприйнятних вимог ( як в «Мінську-2») ми нічого не маємо. У Києві це все уже було, Київ про це швидко забуде, а Дніпро (або та ж Одеса) – стане ще більш українським містом і – пам’ятатиме про таке свято довгі роки.

10.04 Як би «руку Москви» відрубати?

У США організатор кампанії Гілларі Клінтон у боротьбі за висування кандидатом від Демократичної партії на посаду президента заявив, що припускає роль російської держави у викраденні електронного листування апарату партії, публікація якого викликала скандал.

Як сказав Роббі Мук у телеінтерв’ю каналові CNN, він також вважає не випадковим, що цю публікацію влаштували якраз напередодні з’їзду Демократичної партії, що починається в понеділок і має висунути Гілларі Клінтон кандидатом на президентські вибори, повідомляє Радіо Свобода.

У кампанії Дональда Трампа, якого Республіканська партія вже висунула своїм кандидатом, відкинули припущення, що Росія могла вплинути на ситуацію на його користь.

Скандал у Демократичній партії, що йде на шкоду Клінтон і на користь Трампові, спалахнув по тому, як сайт WikiLeaks оприлюднив понад 19 тисяч листів із внутрішнього листування працівників Демократичного національного комітету. З цих листів випливає, що партійні апаратники віддавали перевагу Гілларі Клінтон перед Берні Сандерсом, що був її головним суперником у боротьбі за висування від партії кандидатом на посаду президента, хоча теоретично мали бути безсторонніми в цьому.

«Укрінформ»: Так це насправді, чи ні? Наразі це не головне. Головне питання: як так може бути, щоб країна, що має на порядки слабшу економіку, що існує без визначеної перспективи, в якої не залишилось союзників – і «крутила-вертіла» найпотужнішою державою світу? А отак! Можна заборонити хімічну зброю і обмежити ядерну. Але шпигунство, підкуп, підступність і віроломство  міжнародними пактами не скасовуються. Тим і живуть…

11.56 Європейська принциповість і турецькі академіки

У разі якщо Туреччина поверне смертну кару, Євросоюз  припинить усі переговори про вступ країни до блоку.

Про це у понеділок заявив президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, інформує Reuters.

«Я вважаю, що Туреччина у своєму нинішньому становищі не може стати членом (ЄС – ред.) найближчим часом або навіть протягом більш тривалого періоду», - наголосив Юнкер. За його словами, країні, яка в своєму законодавчому арсеналі має смертну кару, немає місця в Європейському Союзі.

«Укрінформ»: Європейська принциповість – то, доволі, дивна штука. Покарати на шибениці людину, яка, скажімо, сидячи за кермом вантажівки, свідомо давить насмерть 84 людини не можна, і від цього одразу застерігають. Чи не тому, зверніть увагу, спецслужби перестали брати терористів живими? Разом з тим, сьогоднішня ж інформація про те, що в Туреччині затримали 31(!) академіка – до жодної реакції в Брюсселі не призводить.

12.39 Чи не забагато буде першокурсників?

Станом на 25 липня документи на вступ до вишів подали 544 тисячі абітурієнтів.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти та науки.

«Станом на 8 ранку 25 липня 544 тис. абітурієнтів зареєстрували 1 млн. 792,8 тис. заяв на вступ до вищих навчальних закладів, це на 396,1 тис. більше, ніж за аналогічний період минулого року», - йдеться у повідомленні.

У міністерстві зазначили, що 1 млн. 792,8 тис. – це загальний обсяг заяв, що враховує документи, подані на вступ для здобуття  п’яти різних освітньо-кваліфікаційних рівнів. Так, на  бакалаврат подали 1 млн. 179,79 тис. заяв, на магістратуру – 246,29 тис. заяв, на спеціаліста – 118,5 тис. заяв, на молодшого спеціаліста – 248,1 тис. заяв та 70 заяв на молодшого бакалавра.

У відомстві закликали абітурієнтів не зволікати з подачею заяв у зв'язку з тим, що в останній день вступної кампанії, 27 липня, на електронну систему подачі заяв може бути велике навантаження.

«Укрінформ»: Можна було б вітати такий потяг до знань, якби за «красивою» кількістю встигала звичайна якість. Щодо цього є багато запитань. І серед них чи не основне – система професійної орієнтації. Адже не секрет, що у 17-18 років дуже важко «по любові» визначитися з майбутньою професією, це все одне, що в 15 «Анну Карєніну» прочитати – і зрозуміти, про що це.

13.29 Не пий, Івасику, у тебе стільки грошей немає…

Президент України Петро Порошенко називає підписаний ним закон про посилення  відповідальності за водіння в нетверезому стані  «додатковим інструментом для наведення порядку на дорогах».

Про це він заявив у понеділок під час зустрічі з главою Національної поліції Хатією Деканоідзе та її заступником – керівником Патрульної поліції Олександром Фацевичем, на якій і було підписано новий закон, повідомляє прес-служба Президента.

«Крім зброї у вигляді пістолета та наручників, треба озброїти поліцейських правами, законами і відповідальністю за скоєні правопорушення. Бо є неприйнятним, коли знахабнілий мажор, викинувши пару тисяч з вікна, думає, що він може продовжити діяти, створюючи загрозу дорожній безпеці та безпеці в країні», - сказав Порошенко.

«Даю вам в руки цю «зброю» та інструменти. Впевнений, що я їх передаю в надійні, патріотичні, професійні та порядні руки», - зазначив Президент, зауваживши, що другий рік поспіль через агресію Росії на сході України гинуть українці, однак, не менш жахливою є статистика загиблих в мирній частині країни, більшість з яких стали жертвами ДТП.

«Кожна п’ята дорожньо-транспортна пригода у нас скоюється нетверезими водіями», - підкреслив Президент.

«Укрінформ»: Тут нема з чого іронізувати. Дай Боже, щоб допомогло. Адже ми добре знаємо: п’яний сідає за кермо тому що йому море по коліно, а тут «якісь» штрафи… Тут має спрацьовувати табу на рівні підсвідомості. Ми не сумніваємось: правильну статистику «зменшення і «покращення» нам покажуть. А насправді як буде?

14.37 «Вишки Бойка» знову грабують Україну

У морській економічній зоні України підтверджено місцезнаходження бурових платформ, стаціонарних платформ та суден забезпечення під прапором РФ. 

Про це повідомляє прес-служба Держприкордонслужби.

«Державна прикордонна служба України продовжує виконувати завдання з посилення охорони державного кордону та захисту інтересів України в її виключній (морській) економічній зоні України. До цих заходів, окрім сил та засобів морської охорони, прикордонне відомство активно залучає авіацію. Як результат, під час здійснення повітряного моніторингу надводної обстановки прикордонним літаком зафіксовано та підтверджено місцезнаходження в Одеському та Голіцинському газових родовищах самопідйомних бурових платформ, стаціонарних платформ та суден забезпечення під прапором РФ», - йдеться у повідомленні.

Як зазначили у ДПСУ, присутність суден забезпечення під прапором РФ у межах родовищ може свідчити про продовження незаконної розвідки та розробки природних ресурсів, а також експлуатацію установок і споруд в промислових цілях, без дозволу компетентних органів України.

За виявленими фактами Держприкордонслужба відразу поінформувала зацікавлені міністерства та відомства.

«Укрінформ»: Якщо відкинути супутній канцелярит, то виділом такі ключові слова: «може свідчити про продовження незаконної розвідки та розробки природних ресурсів». Так це «продовження»? А що ж ви раніше мовчали? Очевидно, що йдеться про «вишки Бойка», які ще за Януковича обійшлися бюджету в захмарну суму, походження якої досі ніхто не обґрунтував. Виходить, що тепер за їхньою допомогою Україну грабують вдруге.

15.35 Є злочини, які вчиняються, щоб їх швидко розкрили

Організаторами вбивства журналіста Павла Шеремета є люди, які належать до великої фінансово-промислової групи.

Таку думку висловив в коментарі Укрінформу колишній керівник Управління кримінальної розвідки у складі Міністерства внутрішніх справ Валерій Кур.

«Убивство Павла Шеремета було направлене відносно влади. Це складний, далекоглядний злочин. На тому боці я бачу потужну групу, яка має дуже великий актив, великі ресурси. Я бачу, що замовлення коштувало дуже дорого. На тій стороні стоять представники потужної сили, які у нинішній системі влади мають достатній вплив. Очевидно, що це люди, які належать до великої фінансово-промислової групи. У держави є противник, не менш потужний за можливостями», - сказав він.

За словами криміналіста, як правило кілери, які отримують «дороге» замовлення, «намагаються звільнитися від об'єкта з найменшими затратами». Однак у даному випадку відбулося показове вбивство у центрі Києва.

На його думку, злив відео- та аудіоінформації з розслідування цього вбивства є сигналом для злочинців: «Простому глядачу на кадри дивитися цікаво, але як оперативник я отримав удар нижче пояса. Іншими словами, цей викид став сигналом для злочинців. Увага! Покращуйте свою систему безпеки. Ми це знаємо. Прибирайте свідків. Замовники, приберіть осіб, яких, ми, можливо, затримаємо, тому що вони можуть показати на вас». Таким чином, зазначив криміналіст, злив інформації з розслідування незабаром може призвести до вбивства виконавців злочину.

«Укрінформ»: Це запитання – хто злив відео у Мережу – ми ставили ще у минулу п’ятницю, а лише сьогодні, у понеділок, прийшло повідомлення про початок розслідування з цього приводу. Щодо «великої фінансово-промислової групи», то коли це так, то йдеться про злочин, який не може бути не розкритий, причому розкритий швидко, бо його вчинено саме з пропагандистською метою. Начувайтеся

15:59 Дві третини українців готові вийти на «тарифний» Майдан

Підняття тарифів в комунальній сфері є несвоєчасним і може привести до протестів.

Такі дані опитування, проведеного Інститутом аналізу та прогнозування, Українським інститутом соціальних досліджень ім. Олександра Яременка, центром "Соціальний моніторинг" за підтримки Київського прес-клубу, оприлюднив в Укрінформі директор центру "Соціальний моніторинг" Дмитро Дмитрук, передає кореспондент агентства.

«Як свідчить опитування, 86,6% населення вважають це рішення необґрунтованим, 72% вважають, що підняття тарифів не буде жодним чином сприяти розвитку економіки та наповненню бюджету. Відповідно все це підводить людей до того, що у нас дві третини населення готові до економічного протесту саме через тарифну політику», - сказав Дмитрук.

У свою чергу директор Інституту аналізу та прогнозування Юрій Лісничий додав, «що близько 65% українців готові потенційно брати участь у протестах у зв'язку з тарифним питанням. Це сигнал для влади активніше проводити роз'яснювальну роботу стосовно тарифної політики». На його думку, питання субсидій як компенсатора тарифів вочевидь не спрацьовує і це пов'язано з недовірою людей до інституту субсидій. Тому потрібна більш потужна інформаційна кампанія, додав експерт.

Опитування проводилося з 5 по 16 липня 2016 року по всій Україні. Вибірка становить 2010 респондентів, похибка – до 2,24%.

«Укрінформ»: Дві третини готові до протестів – ще такого не бувало в Україні. Тут «потужна інформаційна кампанія» навряд чи допоможе. «Хвороба» прогресує, і вже потрібна «хірургія» - швидкі й рішучі дії влади, які дадуть помітне зростання матеріального добробуту людей. Все інше, у тому числі «інформаційні кампанії» - запізніла «терапія».

17:28 Трамп готовий боротися з офшорами аж до виходу із СОТ

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп наголосив, що країна може вийти зі Світової організації торгівлі у разі його перемоги на виборах.

Про це він заявив в інтерв'ю NBC, інформує The Wall Street Journal.

«Зокрема, Дональд Трамп пригрозив виходом США зі Світової організації торгівлі, якщо членство в організації перешкоджатиме його планам накласти санкції на американські компанії, які виводять виробництво в офшори», - йдеться у повідомленні.

У відповідь журналіст зазначив, що така політика може йти врозріз з принципами СОТ.

«Це не має значення. Тоді ми будемо передомовлятися або ж вийдемо. Ці торговельні угоди – це катастрофа. Світова організація торгівлі є катастрофою», - відповів Трамп.

«Укрінформ»: Заяви Трампа стають дедалі радикальнішими. Світ, який за минулі після Другої світової війни десятиліття звик до того, що США підтримує своєрідний статус-кво у світі, від них тільки зойкає. Так, Трамп дивакуватий чоловік, однак не будемо забувати, що кандидат у президенти, яким би «нестандартним» він не був, говорить зазвичай те, що від нього хочуть почути виборці. Звідси і справді найважливіше питання: американці стомилися підтримувати порядок у світі? Якщо так, то чим це світу загрожує?

Огляд Сергія Тихого

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-