Резолюція Сейму у справі Волинської трагедії вийшла однобічною - експерт

Резолюція Сейму у справі Волинської трагедії вийшла однобічною - експерт

Укрінформ
Резолюція Сейму Польщі у справі Волинської трагедії є однобічною, оскільки не згадує про кривди, завдані українцям з боку поляків.

Про це в коментарі власному кореспондентові Укрінформу в Польщі повідомив експерт з українських питань Інституту міжнародних відносин Варшавського університету Анджей Шептицький.

"Незважаючи на те, що автори не хотіли дуже жорсткої резолюції, вона є дуже однобічною, оскільки згадує виключно про жертви ОУН-УПА. Натомість у ній немає нічого про ширший історичний контекст і про те, що є жертви, які гинули від рук польських сил опору. Автори резолюції намагалися в ній не скривдити українців, але їм це по суті не вдалося", - зазначив Шептицький.

Він зазначив, що під час дискусії в Сеймі багато було сказано про те, що польські громадяни гинули від рук українських націоналістів. Натомість повністю проігноровано той факт, що ці українські націоналісти загалом також були громадянами Другої Речі Посполитої. "Тобто, певним чином ці люди виключаються з громадянської спільноти, частиною якої вони також були до цього. І ця громадянська спільнота не була у змозі забезпечити їм відповідні права, що власне їх і підштовхнуло до націоналізму", - констатував експерт.

За його словами, правляча у Польщі партія "Право і Справедливість" (PiS) у політичному сенсі перебуває у складній ситуації. З одного боку партія пообіцяла нову історичну політику, але в Сеймі вона має конкуренцію з ще більш радикальніших політиків (депутати угруповання Kukiz'15 і частина Польської селянської партії). А з іншого боку партія намагається продовжувати елементи політики екс-президента Лєха Качинського. "Тому, ця партія трохи заблукала", - констатував він.

Шептицький зазначив, що наслідки цієї резолюції для українсько-польських відносин не будуть позитивними. Він звернув увагу, що упродовж кількох останніх тижнів в українсько-польських відносинах акумулювалося багато різних інцидентів. Зокрема, перейменування Московського проспекту на проспекти Бандери в Києві, побиття українців в Перемишлі, скасування концерту у Польщі української групи Ot Vinta, ухвалення резолюції по Волинській трагедії в Сенаті і заява про готовність ухвалити у Верховній Раді резолюцію у відповідь.

"Так чи інакше, "молоко розлилося" ще раніше, а ця резолюція не покращує ситуацію", - констатував експерт.

За його словами, подальший розвиток ситуації залежатиме від нинішньої політичної ситуації в Польщі та Україні.

"Для мене не викликає сумніву, але принаймні я сподіваюся, що у разі ескалації українсько-російської війни польська влада підтримуватиме Україну", - зазначив Шептицький.

Водночас, з іншого боку, як констатував експерт, відкритим є питання щодо тривалості перебування при владі PiS, яким чином ця партія вестиме внутрішню політику і чи для збереження своєї популярності їй буде потрібною історична політика.

Як повідомляв Укрінформ, нижня палата польського парламенту (Сейм) ухвалила у п'ятницю резолюцію у справі Волинської трагедії, назвавши її "геноцидом" польського народу і встановивши 11 липня Національним днем пам'яті. За ухвалення документа проголосували 432 депутати Сейму, утрималися 10 законодавців при жодному голосі проти. Документ одразу набуває чинності після ухвалення Сеймом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-