22 липня: найголовніше за день

22 липня: найголовніше за день

Укрінформ
Керрі змушений коментувати слова Трампа. Перелік частини майна Пшонки. Ухвала польського Сейму, яка не подобається Україні

02.49 А Ердоган – своє робить

Європейський союз висловив серйозну стурбованість введенням владою Туреччини надзвичайного стану в країні.

Про це повідомляє BBC.

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Федеріка Могерини і єврокомісар Йоханнес Хан заявили, що надзвичайний стан дає турецькій владі надмірно широкі повноваження. Обидва вищі керівники Євросоюзу закликають президента Реджепа Тайіпа Ердогана не забувати про верховенство права, права людини і громадянські свободи. Вони також нагадують, що призупинення дії Європейської конвенції з прав людини може бути здійснене лише у відповідності з існуючими правилами.

Надзвичайний стан дає майже необмежену владу президента Ердогану. Він і кабінет міністрів зможуть приймати закони, не консультуючись з парламентом, а Конституційний суд не зможе переглянути ці закони. Уряд також зможе обмежити свободу слова і свободу зібрань, і владі буде легше проводити арешти.

«Укрінформ»: На сьогоднішній момент Туреччина меншою мірою залежить від своїх традиційних партнерів, аніж вони – від неї. Тому НАТО і ЄС можуть скільки завгодно застерігати Ердогана, але він буде робити те, що вважатиме за потрібне. І взагалі, Туреччина має більше підстав будувати «суверенну демократія», ніж Росія.

05.21 Візи: Спочатку треба придумати, щоби потім - спрощувати

У серпні планується підключення 30 закордонних консульських установ України до інформаційно-телекомунікаційної системи оформлення і видачі віз для в'їзду в Україну і транзитного проїзду через її територію.

Про це йдеться у повідомленні Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України у Facebook.

«Департаментом здійснюється послідовна робота щодо переходу до кінця року усіх закордонних дипломатичних установ України на видачу віз засобами ІТС «Віза», зокрема у серпні планується підключення наступних 30 закордонних консульських установ України», - йдеться у повідомленні.

У Департаменті консульської служби МЗС додали, що однією із головних позитивних якостей ІТС «Віза» є функціонування окремого сайту для онлайн-реєстрації звернень заявників та призначення дати подачі документів в консульських установах - visa.mfa.gov.ua, що значно спрощує процедуру оформлення віз та робить її більш доступною для громадян іноземних країн.

«Укрінформ»: Ви знаєте, що у всій історії людства «візовий» період займає лише 100 років. До 1914 року ніякого безвізового режиму не треба було по причині відсутності віз узагалі. Це уже потім чиновники і «службисти» вигадали ці штампики, нібито для безпеки, а, насправді, щоб створювати людям проблеми і качати з них гроші. А тепер от - «спрощують»… Спасибі і на тому!

10.43 Керрі доводиться спростовувати «ляпи» Трампа

Держсекретар США Джон Керрі запевнив союзників по НАТО в Східній Європі, що Сполучені Штати, як і раніше, «повністю віддані» захисту своїх партнерів. Так очільник зовнішньополітичного відомства відреагував на висловлювання Дональда Трампа щодо альянсу.

Про це повідомляє Радіо Свобода.  

«Я хочу, щоб наші партнери по НАТО чітко розуміли нашу позицію. Ця адміністрація, як і кожна адміністрація з 1949 року, республіканська чи демократична, залишаються повністю відданими НАТО і нашим зобов’язанням із безпеки», – вказав Керрі у Вашингтоні 21 липня.

Він також нагадав про статтю 5 Північноатлантичного договору, у якому йдеться, що напад на будь-яку державу-члена вважається нападом на всіх членів НАТО.

Раніше цього тижня кандидат у президенти США від Республіканської партії, мільярдер Дональд Трамп заявив, що в разі його обрання Сполучені Штати не зможуть гарантувати безпеку всім членам НАТО. В інтерв’ю The New York Times він зазначив, що допомога, зокрема у випадку нападу Росії, буде надана тільки тим країнам, які «виконують свої зобов’язання» перед США.

«Укрінформ»: Отака ти, доля дипломата… Що популіст сказав для дурних, дипломатові треба спростувати для розумних.

10.48 Як рекорди у Києві одне одного обганяють

День 21 липня виявився найхолоднішим за 136 років спостережень.

Про це повідомляє прес-служба Центральної геофізичної обсерваторії.

«21 липня виявилось найхолоднішим днем за 136 років спостережень у столиці. За даними спостережень метеостанції Центральної геофізичної обсерваторії, 21 липня у столиці температура не піднялась вище ніж  +18,2°С, а це значить що на 0,2°С було холодніше, ніж у цей день в 1971 році», - йдеться у повідомленні.

Загалом з початку року в Києві уже зафіксовано 28 температурних рекордів.

«Укрінформ»: Це було у четвер, 21-го,  а у попередню неділю, 17-го, у столиці, навпаки, було зафіксовано рекордну спеку - +35 – майже вдвоє вище! Ну і що з того? Нічого особливого! Ну, хоча б онукам можна буде про таке розказати.

11.41 Причини і переваги «пізно» призначеного параду

Президент Петро Порошенко підписав Указ «Про проведення параду військ з нагоди 25-ї річниці незалежності України».

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

«Військовий парад відбудеться 24 серпня у Києві на вулиці Хрещатик та майдані Незалежності. Безпосереднє керівництво підготовкою та проведенням заходу покладено на міністра оборони України Степана Полторака», - йдеться у повідомленні.

«Укрінформ»: До Дня незалежності залишився місяць. Зазвичай, державні паради призначають раніше. Чому тягнули час цього року? Думали, мабуть. Може, пригадували парад 2014 р., коли українські танки у парадній колоні йшли Хрещатиком, російські танки у бойовому порядку пересікали кордон на Донбасі. Так що тут є два плюси. Перший: таки мали аргументи, щоб наважитись! Другий: хлопців з парадних розрахунків муштруватимуть усього місяць, а не два!

12.13 Як Пшонкіне майно українську скарбницю збагатило

Суд за клопотанням слідчого Гененеральної прокуратури суд наклав арешт на речі екс-генпрокурора Віктора Пшонки, передані у Національний художній музей України.

Про це йдеться в ухвалі Печерського райсуду м.Києва від 21 червня.

«Клопотання слідчого групи слідчих управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Іллюка Д.Ф. про арешт майна - задовольнити.

Накласти арешт на майно, яке перебуває на тимчасовому зберіганні в Національному Художньому музеї України», - йдеться в ухвалі.

У березні 2014 року до Національного художнього музею України на тимчасове зберігання передано історико-культурні та матеріальні цінності, які перебували у будинку по вул. Стрілецькій, 5а у с. Гореничі Київської області.

У списку майна Пшонки, що перебуває у Національному художньому музеї України :

Ікона «Святий Георгій», виготовлена в ХХІ сторіччі;

Ікона «Богородиця з немовлям», виготовлена наприкінці ХІХ – початку ХХ сторіччя;

Картина «Коні», виконана на металі в техніці емаль з зображенням двох коней;

Ваза декоративна із зображенням сцен з римської міфології – Медеї та вершника;

Годинник в дерев’яному корпусі з скляними дверцями, виготовлений наприкінці ХІХ сторіччя;

Ікона «Отець Саваоф», виготовлена наприкінці ХІХ сторіччя в Україні;

Сувенір Товариства мисливців та рибалок «Звірі»;

Сувенір «Орел», виготовлений з напівпрозорого пластику;

Сувенір «Ріг», виготовлений з металу окрашеного зеленою емаллю;

Картина невідомого автора (копія картини Ржевської А.Л., 1861-1934 років) «Весела хвилина»);

Ікона «Свята Варвара», виготовлена наприкінці ХІХ сторіччя в Росії;

Сувенір «Грифон з перлиною»;

Набір монет (у кількості 65 штук);

Книга «Тріодь цвітна», видана в 1604 році в м. Москві;

Факсимільне видання книги «Адміністративна юстиція в Росії», виготовлена на початку ХХІ сторіччя;

Книга «Євангеліє напрестольне» надрукована в Синодальної типографії в м. Москви в 1862 році;

Книга «Твір Іоанна Златоуста», виготовлена на початку ХІХ сторіччя в типографії Почаївської лаври;

Ікона «Святий Микола Чудотворець», виготовлена наприкінці ХІХ сторіччя в Україні;

Картина автора В. Васнеева «Захід сонця», виконана в 2005 році;

Плакетка «Поклоніння волхвів», виготовлена в 2005 році;

Набір бокалів (6 одиниць) виготовлених з нефриту в ХХІ сторіччі;

Ікона «Христос Вседержитель», виготовлена в 1875 році;

Сувенір «Квіти» з написом «Милой моей женщине от А.Л.»;

Книга «Євангеліон», видана Ставропігійським братством в 1722 році у м. Львів;

Книга «Молітвослов» (Наставлення), видана в 1776 році у м. Москва.

«Укрінформ»: А скільки всього ще було вкрадено екс-генпрокурором, а потім тими, хто робив вигляд, що стереже його майно! Ну от, хіба що колекція коштовних годинників, які підносили Пшонці його підлеглі, які вимагали для цього гроші від своїх підлеглих, які, в свою чергу, вимагали гроші від тих, хто від них залежав, які… А ми з усього того загальноукраїнського багатства «заарештували» через два роки «Сувенір Товариства мисливців та рибалок «Звірі» і Сувенір «Орел», виготовлений з напівпрозорого пластику»… Ну, анекдот! Гріх і сміх, точніше кажучи.

12.16 Польський Сейм таки прийняв ТУ постанову

Нижня палата польського парламенту ухвалила у п’ятницю резолюцію щодо Волинської трагедії, назвавши її «геноцидом польського народу» і встановивши 11 липня Національним днем пам’яті.

За ухвалення документа проголосували 432 депутати Сейму, утрималися 10 законодавців, проти не було жодного голосу, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Польщі.

«Сейм Речі Посполитої встановлює 11 липня - в річницю апогею злочину - Національним днем пам’яті жертв геноциду, здійсненого українськими націоналістами щодо громадян Другої Речі Посполитої», - йдеться у резолюції.

У ній підкреслюється, що в «результаті здійсненого упродовж 1943-1945 років геноциду було вбито понад 100 тис. громадян Другої Речі Посполитої, в основному селян». Водночас у резолюції зазначається, що «не можна ані замовчувати, ані не брати до уваги польські атаки у відповідь на українські села, в результаті яких гинуло цивільне населення».

У резолюції Сейм також висловлює солідарність з Україною, яка бореться із зовнішньою агресією щодо збереження територіальної цілісності країни.

Документ набуває чинності відразу після його ухвалення сеймом.

«Укрінформ»: Президент України ( і не тільки Порошенко, але й Кучма – теж) уже висловили скорботу і принесли вибачення народові Польщі. Тому - не на часі це. Може бути використане спільними ворогами України і Польщі у цілях далеких від вшанування пам’яті жертв Волинської різні.

12.33 А як це, не брати хабарів?

Правоохоронці Полтавщини затримали прокурора однієї з місцевих прокуратур під час отримання 195 тис. грн. неправомірної вигоди.

Про це інформує прес-служба Генеральної прокуратури.

«У четвер, 21 липня, слідчим відділом прокуратури Полтавської області спільно зі співробітниками СБУ в області було затримано прокурора однієї з місцевих прокуратур під час отримання 195 тис грн. неправомірної вигоди за сприяння у вирішенні питання, пов’язаного з виділенням земельної ділянки», - йдеться у повідомленні.

«Укрінформ»: Дня не минає без подібних повідомлень і, повірте, далеко не всі з них потрапляють в інформаційні стрічки. Тому питання: де та межа, де страх покарання, перевищить жадобу до наживи?

14.06 Реформам мало Уляни Супрун

Кабінет Міністрів призначив волонтера Уляну Супрун заступником міністра охорони здоров'я.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, цю інформацію журналістам підтвердила після завершення засідання уряду міністр освіти і науки Лілія Гриневич, оскільки це питання розглядалося в закритому режимі.

Раніше Прем'єр-міністр Володимир Гройсман на засіданні Кабміну заявив про необхідність «підсилення команди МОЗ». Він назвав Уляну Супрун «людиною, яку б хотіли бачити однією з лідерів реформи медицини».

Нагадаємо, 12 липня Президент Петро Порошенко запропонував директорові гуманітарних ініціатив Світового конгресу українців, лікареві й волонтерові Уляні Супрун обійняти посаду заступника міністра охорони здоров'я України.

«Укрінформ»: Давайте не будемо підкреслювати, що Уляна Супрун – волонтер, а сконцентруємось на тому, що вона – досвідчений лікар, професіонал. Їй, безперечно, є що конкретного робити в Міністерстві. По суті сталось те, що, на жаль, трапляється у нас нечасто: спрацював «соціальний ліфт», доставивши у владу нову компетентну людину. Що ж у нас так рідко подібне буває?

15.11 Що спільного у корупціонера з рекордсменом?

Повторна перевірка Міжнародним олімпійським комітетом (МОК) допінг-проб спортсменів, які брали участь в Олімпіадах в Пекіні та в Лондоні, виявила 45 позитивних результатів. 

Про це повідомляється на офіційному сайті МОК.

«Повторна перевірка другої хвилі проб, взятих у спортсменів з Олімпійських ігор у Пекіні в 2008 році та у Лондоні у 2012 році, показала несприятливий результат аналізу в 30 спортсменів з Ігор в Пекіні та 15 спортсменів з Ігор в Лондоні», - йдеться у повідомленні.

Всього протягом першої та другої хвилі перевірок були виявлені 98 позитивних допінг-проб, загалом перевірили 1243 проби. МОК обіцяє провести третю і четверту хвилю перевірки протягом і після Олімпіади-2016 в Бразилії.

Як повідомлялося, у неділю МОК має ухвалити остаточне рішення з допуску збірної Росії на Олімпійські ігри 2016 року.

«Укрінформ»: Чи можливо добитися, щоби спортсмени (не плутати з фізкультурниками!) перестали вживати допінг? Так, але лише після того, як корупціонери перестануть брати хабарі. Спортсмен вживає допінг, бо не може без великих досягнень. Хабарі беруть ті, хто не може без великих грошей.  Одна природа різних явищ…

16.09 Хтось це зняв. А показали, навіщо?

У мережі з'явилося відео встановлення вибухівки на автомобіль, у якому загинув відомий журналіст Павло Шеремет.

На відео кадри зняті в ніч на 20 липня різними камерами зовнішнього спостереження біля будинку, де мешкав Шеремет. На відео видно, що біля машини, в якій загинув Шеремет, крутилися двоє людей, чоловік і жінка. На відео також зафіксовано момент закладення вибухівки під машину, її встановила жінка.

«Укрінформ»: Це справді вулиця Франка у тому місці, де вона починає крутий підйом до Ярославового Валу. Машина справді схожа на ту, яку всі бачили на фото після вибуху – це видно по контуру фар. Жінка справді щось підкладає (приліплює?) в районі передньої правої колісної арки, найближчої до крісла водія. Коротше кажучи, це відео схоже на реальне, якщо його, звісно, не підробили з невідомою метою наступної, наприклад, ночі. Навіщо його злили у Мережу? Пани з СБУ, ви б не могли знайти «зливача» і запитати про це безпосередньо у нього? Чи ви уже знаєте?

17.42 Генпрокурор дав п’ять місяців

На Закарпатті під час представлення  нового прокурора області Юрій Луценко назвав першим завданням боротьбу з масовими рубками в Карпатах.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Щодня з Тячівського, Рахівського, Міжгірського районів вивозиться до 100 машин кругляка. Машини йдуть далі, вагони йдуть далі. Під виглядом дров і тирси вивозиться величезна кількість кругляка. Я вимагаю, щоб ви розбиралися не з простими лісорубами, а зачинили вікно, через яке йде український ліс. Все це повинно припинитися. Термін – до кінця року. Якщо не припиняться, будуть інші методи», - наголосив він.

 «… ліс продавали на експорт за «тупою» схемою: дрова, під які маскують кругляк». Цей ліс був оформлений на рідних керівництва лісгоспів, але від його продажу ні одної копійки в бюджет лісгоспів не надходило», - сказав Генпрокурор.

Він зазначив, що це початок системної роботи з боротьбою проти масових рубок лісів у Карпатах. Також Луценко сказав, що боротьба з масовими рубками є першим завданням нового прокурора на Закарпатті.

«Або вчіться літати, або закрийте вирубку Карпат», - сказав Луценко під час представлення очільника усім прокурорам Закарпаття.

«Укрінформ»: До кінця року – п’ять з лишком місяців, точніше – 162 дні. Стільки часу дав Генпрокурор місцевим прокурорам, щоб вони «зачинили вікно». За цей час за кордон може піти ще до 16 200 машин кругляка. Це тільки з трьох районів Закарпаття. Звісно, це по максимуму. Є надія, що встигнуть вивезти менше. Але з 1 січня – вже жодної. Принаймні, з Тячівського, Рахівського та Міжгірського районів області. А якщо і з 1 січня крастимуть ліс, тоді нового прокурора звільнять з посади.

Огляд Сергія Тихого

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-