У СБУ спростовують закиди правозахисників і готові показати

У СБУ спростовують закиди правозахисників і готові показати "застінки"

Укрінформ
Служба безпеки України готова надати правозахисникам доступ до службових приміщень, щоб довести, що там не утримують незаконно людей.

Про це в коментарі "Радіо Свобода" сказав керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук.

"Слідчих ізоляторів у системі СБУ декілька, але діючий тільки один. Ми надали список слідчих ізоляторів до ООН, і ми готові надати повний допуск до цих підрозділів. Ми готові надати доступ і до інших приміщень СБУ, якщо будуть наполягати представники місії, щоб вони могли переконатись, що там нікого незаконно не утримують. Там просто умов немає, щоб когось утримувати: там робочі приміщення, технічні приміщення, де розташована апаратура, в тому числі, таємна, приміщення для зберігання зброї", - наголосив він.

Ткачук прокоментував звіт Amnesty International і Human Rights Watch, в якому стверджується, що по обидві сторони на Донбасі є факти тортур і незаконного утримання цивільних громадян. За його словами, СБУ ознайомилась із проектом звіту за два дні до його оприлюднення.

"На жаль, цього часу недостатньо, щоб уважно вивчити ці матеріали і якимось чином прореагувати у процесуальному плані - перевірити цю інформацію, підтвердити її чи спростувати", - сказав представник СБУ.

Він пообіцяв, що слідчі ще дадуть оцінку доповіді правозахисників.

"Ми будемо дуже ретельно цю інформацію вивчати і реагувати. Якщо наші співробітники порушують права людини, вони несуть таку ж відповідальність, як посадова особа будь-якого іншого органу", - запевнив Ткачук.

Нагадаємо, міжнародні правозахисні організації Amnesty International та Human Rights Watch оприлюднили звіт про тортури на Донбасі. Дослідження проводилось методом опитування постраждалих.

За останніми уточненими даними від СБУ, нині на окупованих територіях перебуває 108 українських заручників і ще 10 за ґратами в Росії. Сепаратисти на своїх сайтах заявляли про вимогу обміну 610 людей, однак, за словами представника України в робочій підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи в Мінську Ірина Геращенко, половини цього списку "не існує".

Обмін полоненими є однією з умов Мінських угод.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-