Правозахисники заявляють про тортури на Донбасі

Правозахисники заявляють про тортури на Донбасі

Доповідь
Укрінформ
На сході України довго, самовільно та іноді таємно утримують мирних жителів і катують їх.

Про це йдеться в спільній доповіді Amnesty International та Human Rights Watch "Ти не існуєш. Свавільні затримання, насильницькі зникнення та тортури на сході України", яка була презентована в четвер у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Цей звіт представляє порушення прав людини у збройному конфлікті і він висвітлює порушення обома сторонами. І той факт, що порушення відбуваються з обох сторін не означає, що обидві сторони однаково в цьому відповідальні і, що якась сторона більше чи менше порушує права людини, ми це не розглядали. Ми вважаємо, що кожен випадок порушення прав людини має розслідуватися", - зазначила під час презентації доповіді заступник директора Human Rights Watch по Європі та Центральній Азії Рейчел Денбер.

За її словами, звіт написаний на основі спільних поїздок в Україну правозахисників від Amnesty International та Human Rights Watch, включаючи територію підконтрольну проросійським сепаратистами. Загалом були опитані 40 людей, які постраждали від порушення їх прав, членів їхніх сімей, свідків, адвокатів жертв, українських урядовців, представників так званих "ДНР" та "ЛНР" тощо.

Міжнародні правозахисники зафіксували 9 випадків незаконного тривалого тримання українською владою цивільних осіб під вартою, включно з насильницькими зникненнями, в неофіційних місцях тримання, та 9 випадків незаконного тривало тримання цивільних осіб під вартою проросійськими бойовиками.

"Більшість з описаних 18 випадків відбулися в 2015 і на початку 2016 року. Але це далеко не повна картина. Ми не можемо дізнатися про всі такі випадки", - наголосила Денбер.

Вона зазначила, що обидві сторони збройного конфлікту на сході України мають міжнародні зобов'язання згідно з міжнародним правом, "а тому ані тортури, ані незаконні затримання не мають відбуватися. Тортури - це військовий злочин".

Правозахисники просять український уряд розслідувати ті факти порушень прав людини, які відбуваються на підконтрольній Україні території і притягати винних до відповідальності. Крім того, вони просять дозволяти доступ громадськості до місць покарання і місць утримання жертв, для того, щоб попередити такі порушення.

Заступник директора Amnesty International по Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв повідомив, що міжнародні правозахисники мали зустріч з представниками української влади, під час якої отримали обіцянку, що всі подібні випадки обов'язково будуть належним чином розслідувані.

Водночас, як зазначила старший дослідник Human Rights Watch по Європі та Центральній Азії Тетяна Локшина, правозахисники звернулися з відповідними рекомендаціями і до "Л/ДНР", а також до Москви.

"Наші рекомендації в цьому звіті адресовані владі так званих самопроголошених "ДНР" і "ЛНР", а також до влади РФ, яка має реальний вплив на самопроголошені республіки, які ми сподіваємось донесуть наші рекомендації до тих, кому вони адресовані", - сказала вона.

За словами Локшиної, хоч за минулі кілька років на території так званих самопроголошених республік і були створені якість квазі-інститути, однак затримані опиняються в ситуації "повного правового вакууму" і не можуть для себе знайти взагалі жодних засобів захисту.

"Вони взагалі безпорадні, вони залежать від тих, хто їх тримає і цих затриманих в більшості випадків обмінюють. І наскільки ми розуміємо з тої інформації, яку нам вдалося зібрати, їх тримають достатньо довго, очікуючи можливості їх обміняти. І така ситуація є неприйнятною", - підкреслила вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-