Бойовики використовують дітей для розвідки й охорони блокпостів - Кулеба

Бойовики використовують дітей для розвідки й охорони блокпостів - Кулеба

Укрінформ
На тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей живе близько 600 тис. дітей, досить часто вони стають жертвами маніпуляцій та опиняються втягнутими у воєнні дії.

Про це заявив уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба під час круглого столу "Діалог з прав людини" у рамках співробітництва між Україною та Європейським Союзом, повідомляє прес-служба Глави держави.

"Для багатьох дітей наслідками збройного конфлікту є втрата батьків, психологічні травми, стреси, розірвання сімей, переїзд, розірвання стосунків з друзями. Зараз кожна третя дитина потребує допомоги психолога. В цей же час, на тимчасово окупованій території Донецької і Луганської областей продовжує проживати близько 600 тисяч дітей. На жаль, досить часто ці діти стають жертвами маніпуляцій, опиняються втягнутими у воєнні дії, що протирічить законодавству та моральним принципам", - сказав він.

Так, за словами уповноваженого, цілісної картини порушення прав дітей на тимчасово окупованих територіях немає, але ЗМІ та незалежні експерти наводять окремі приклади використання дітей як "живого щита", створення таборів, де дітей навчають поводженню зі зброєю, використовують для збору розвідувальних даних чи охорони блокпостів.

Кулеба нагадав, що Україна є учасницею Конвенції ООН про права дитини та Факультативного протоколу до Конвенції ООН про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах. Відповідно до статті 4 зазначеного Факультативного протоколу, вербування або використовування у військових діях осіб, які не досягли 18-річного віку, категорично забороняється. Ця норма також імплементована в національне законодавство України. Зокрема, Законом України "Про охорону дитинства" передбачено, що участь дітей у воєнних діях і збройних конфліктах, залучення або втягування дітей до збройних формувань, пропаганда війни забороняються. Водночас реальних механізмів притягнення відповідальних осіб, які втягують малолітніх до незаконних військових формувань, наразі немає.

Особливу стурбованість викликає ситуація щодо "відкритих" кордонів, через які без належних документів вивозяться діти в Російську Федерацію. "Мова йде про дітей, яких один із батьків (батько чи мати) вивозять за межі України без згоди і відома другого з батьків. Такі дії кваліфікуються як міжнародне викрадення дітей. Розшукати і повернути таких дітей в Україну вкрай важко", - зауважив він.

При цьому Кулеба акцентував увагу на незаконності рішень самопроголошених органів влади тимчасово окупованих територій щодо усиновлення дітей, відібрання їх у батьків, передачу дітей на виховання під опіку, піклування іншим особам, позбавлення батьківських прав тощо.

На засіданні також обговорювались перспективи приєднання України до Римського статуту як механізму притягнення до відповідальності осіб, які скоюють воєнні злочини на Сході України, у тому числі відносно дітей та жінок.

Представники делегацій ЄС зазначили, що міжнародні організації і надалі сприятимуть Україні у вирішенні комплексу питань гуманітарної місії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-