УПЦ КП кличе своїх парафіян на українську ходу

УПЦ КП кличе своїх парафіян на українську ходу

Укрінформ
Традиційна хресна хода, яку проведе в столиці 28 липня Київський Патріархат, нині матиме особливий акцент - вона має продемонструвати світові і Вселенському Патріархату в Константинополі, що влади Російської церкви в Україні не хочуть.

На цьому наголосив речник Київської патріархії архієпископ Євстратій Зоря під час презентації в Укрінформі заходів УПЦ КП з відзначення річниці Хрещення Руси-України.

"Цього року ми дали неофіційне найменування цій події - Українська хода. Вона має об'єднати всіх, хто бажає добра, миру, перемоги Україні і визнання автокефалії Української Православної Церкви. Цього року ми особливо закликаємо всіх долучитися 28 липня до урочистих заходів. Пройти Хресною ходою, помолитися за Україну, показати собі і всьому суспільству, друзям і ворогам, що український народ бажає, щоб в Україні була Єдина Помісна Православна Церква", - підкреслив речник.

Він повідомив, що 27-28 липня Українська Церква відзначатиме річницю хрещення Київської Руси-України.

"27 липня увечері, о 17:00, у Володимирському соборі розпочнеться Всенічне бдіння на честь свята Хрещення. Очолить богослужіння Святійший Патріарх Філарет, у співслужінні єпископату і духовенства Церкви Київського Патріархату. Наступного дня, 28 липня, о 9:00, у Володимирському соборі розпочнеться Божественна літургія. Після її завершення, близько 11:00-11:20, від Володимирського собору вирушить традиційна Хресна хода", - сказав архієпископ.

Зоря уточнив, що Хода рухатиметься бульваром Шевченка до перехрестя з вулицею Володимирською, далі Володимирською повз Софійську площу, через Михайлівську площу по вулиці Трьохсвятительській до пам'ятника святому князю Володимиру Великому, де завершиться молебнем. Очолить усі богослужіння і Хресну ходу Святійший Патріарх Філарет.

Речник також нагадав, що у червні цього року Верховна Рада проголосувала за звернення до Вселенського Патріарха  Варфоломія з проханням надати томос про визнання автокефалії Православної Церкви в Україні. Нещодавно у Константинопольській Патріархії відбулося засідання Синоду, і це звернення було офіційно передане на розгляд спеціальної синодальної комісії, яка має надати Синоду свої рекомендації.

За його словами, противники надання автокефалії Українській церкві нині зосередили всі сили для того, щоб не допустити цього визнання. Група депутатів Верховної Ради - 38 депутатів - спрямувала альтернативне звернення, в якому просять не визнавати Українську церкву автокефальною.

"Російські державні діячі, зокрема МЗС РФ, заявляють, що це звернення є незаконним. Релігійні діячі, підлеглі Московському патріархату, також критикують це звернення і намагаються зробити все для того, щоб показати, в тому числі і Константинопольському Патріарху, що тут люблять Московський Патріархат, Російську церкву, їй підлягають і тільки її настанов і юрисдикції бажають. І це одне із завдань, яке поставлено перед кервіництвом Церкви Московського Патріархату в Україні для того, щоб проводити масові заходи, які мають продемонструвати Вселенському Патріарху, що тут ніякої іншої церкви, крім російської, не хочуть. Вселенський Патріарх обізнаний із ситуацією в Україні. Але важливо, щоб не тільки ієрархи, Верховна Рада, громадські діячі, інтелігенція, а все суспільство показали, що церковної незалежності, помісного статусу Православної Церкви в Україні бажає український народ", - наголосив Євстратій Зоря.

Він додав, що Хода, яку 28 липня проведе Київський Патріархат, ні в часі, ні в просторі не збігається з тими заходами, які організував і проводить Московський Патріархат: "Їхні заходи завершаться 27 липня, тобто напередодні. І тому 28 липня ми не передбачаємо ніяких зіткнень, заворушень тощо".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-