19 липня: найголовніше за день

19 липня: найголовніше за день

Укрінформ
Трамп перемагає на з’їзді республіканців. Британія модернізує ядерну зброю. Голова правління Української залізниці натякає, що йому заважають працювати. Великі втрати на фронті

01.37 Ісламський тероризм цікавиться Німеччиною

Чоловік, озброєний сокирою і ножем, напав на пасажирів потяга, який прямував у Вюрцбург з Хайдингсфельда.

Про це повідомляє Focus.de.

«За даними поліції, понад 20 осіб отримали поранення в результаті нападу. Як мінімум три людини отримали важкі травми. Поліція застрелила нападника, після того як потяг зупинився і чоловік спробував втекти», - наголошується в повідомленні.

Сам інцидент стався близько 21:15 понеділка в приміському поїзді, який їхав в місто Вюрцбург. Нападником виявився 17-річний афганець.

«Укрінформ»: Потім ще було повідомлення про те, що у нападника знайшли прапор ІДІЛ. Досі Німеччину обходили найбільш криваві теракти. Навіть різдвяна історія з масовим «залицянням» мігрантів до німецьких жінок на площі в Кельні більше скидалась на дешевий фарс. Цей випадок – серйозніший, але й він явно несхожий на спланований теракт. Скоріше за все, це був ексцес психічно неврівноваженого підлітка, накачаного пропагандою. Проте, це знак і нагадування: тероризм – це така хвороба людства, поки що – невиліковна.

04.13 Пілотів, які збили восени російський бомбардувальник, затримано

Турецька влада затримала двох пілотів, причетних до інциденту, в результаті якого був збитий російський бомбардувальник Су-24.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на високопоставленого турецького чиновника.

«Раніше, 16 липня мер Анкари Мелих Гекчех в ефірі телеканалу CNN Turk повідомив про те, що пілот винищувача, який збив російський бомбардувальник, був причетний до спроби державного перевороту в Туреччині, який стався наприкінці минулого тижня», - йдеться в повідомленні.

Турецький винищувач збив російський Су-24, який брав участь в антитерористичній операції в Сирії, 24 листопада 2015 року. У результаті події загинув пілот Олег Пєшков. Він встиг катапультуватися, але був застрелений з землі.

«Укрінформ»: Історія з провалом спроби військового перевороту ще не раз підноситиме нам такі несподівані повідомлення. І це не дивно: ісламська Туреччина сама спроможна зараз здійснити крутий поворот, який більш ніж суттєво вплине на розклад сил у регіоні. Дуже важливо те, в якому стані і з якими силами вийде з кризи турецька демократична опозиція.

05.50 Трампа дуже не хочеться, але що робити?

Перший день Національного з'їзду Республіканської партії в Клівленді (штат Огайо, США) не оминув скандал: численні противники обрання Трампа єдиним кандидатом вчинили хаос в залі та намагалися завадити затвердженню статуту нинішнього з'їзду.

Про це повідомляє у понеділок ввечері американський телеканал CNN.

«Справжній розбрат та опір спалахнули в залі Республіканського національного конвенту в понеділок, коли деякі представники Республіканської партії зазнали поразки в спробі змінити партійні правила, що могло би ускладнити можливу номінацію Дональда Трампа», - зазначається в повідомленні.

«Укрінформ»: Республіканська партія США таки «перехворіє» на Трампа, що би не робили на з’їзді його опоненти. Питання в тому, чи  доведеться «хворіти» на нього усій Америці? В будь-якому разі, майбутнє не лише Америки, а всього світу залежить від того, коли і яка буде знайдена ефективна модель демократичної держави ХХ1 століття. Поява діячів, на кшталт Трампа, якраз є наслідком відсутності такої моделі.

06.12 Кличко забув, що у Києві метро завжди будували «шматочками»

Про метро на Троєщину можна буде говорити лише після запуску Подільсько-Воскресенського мосту, який ще добудовуватимуть десь 3 роки. А от для завершення його будівництва потрібні значні інвестиції, розповів мер Києва Віталій Кличко, пише «Главком».

«Міст ми запустимо. Я взяв на себе це завдання. Наразі непроста ситуація», - сказав Кличко. Він зауважив, що Києву необхідні значні кошти для того, щоб завершити будівництво, однак в бюджеті столиці цих грошей, традиційно, немає. За словами мера, восени почне роботу спільна українсько-німецька група з добудови Подільсько-Воскресенського мосту.

«Укрінформ»: Ні, це не прописна істина, на кшталт, Дніпра, який впадає в Чорне море. З одного боку, мер Кличко правий: недобудований міст, який муляє око і з Контрактової, і з Володимирської гірки і, навіть, з самої Європейської площі – це дуже промовистий символ нездатності і корумпованості кількох київських адміністрацій. Але Віталій Кличко мав би знати, що метро у Києві завжди будували «шматочками». Давайте припустимо: 3 мільярди вклали, міст добудували, і що? По ньому їздитимуть велосипедисти на Труханів острів? Тож побудувати кілька станцій, хоча б на Лівому березі, де вони обійдуться на порядок дешевше, ніж на правому, було б розумно, «піар-успішно» і по кишені. Але сказано те, що сказано.     

06.38 «Залізна» Тереза і ядерна кнопка

 У разі необхідності, прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей готова натиснути на ядерну кнопку. Про це вона заявила під час дебатів у палаті громад, що передували голосуванню з питання про модернізацію британського арсеналу ядерного стримування, який передбачає створення нового підводного флоту, оснащеного ракетними системами Trident, передає ТАСС.

«Так, і я повинна сказати вам, що весь сенс існування арсеналу стримування полягає в тому, що нашим ворогам необхідно знати, що ми будемо готові до цього», - заявила глава уряду, відповідаючи на питання про те, чи готова вона «особисто санкціонувати ядерний удар, який може вбити сотні тисяч невинних людей».

Мей підкреслила, що відмова Великобританії від ядерної зброї була б суттєвою помилкою. «Деякі люди пропонують, щоб ми позбулися нашого ядерного арсеналу. Однак він був істотно важливою складовою нашої національної безпеки і оборони впродовж майже півстоліття, і для нас буде глибоко помилковим рішенням ступити на цю специфічну стежку», - впевнена вона.

«Укрінформ»: Звучить, майже як пісня. І як тут не згадати про тих панів, які позбавили Україну та її керівників говорити подібні речі в обмін на папірець під назвою «Будапештський меморандум». Ні, колись за те брутальне клятвопорушення Росію буде покарано, але до того треба ще дожити.

07.46 Чорнобильська пожежа: звикнути можна до всього

У Зоні відчуження та безумовного (обов'язкового) відселення на площі до одного гектара ще тліє лісова підстилка.

Про це повідомляє прес-служба ДСНС

«16 липня близько 1 год. 30 хв. на території ДСП «Північна Пуща» в районі станції Янів Луб’янського лісництва поблизу с.Буряківка виникло загорання лісової підстилки. Станом на 7 год. 19 липня спостерігається незначне тління лісової підстилки та чагарників двох осередків на площі до 1 гектара. Загрози об’єктам, розташованим на території Зони відчуження, немає. Загалом залучено 25 од. тех. та 121 чол., з них від ДСНС 20 од. тех. та 108 чол. (у тому числі вертоліт МІ-8 з водозливним пристроєм)», - йдеться у повідомленні.

Радіаційний фон у Зоні відчуження знаходиться у межах норми та становить у середньому 0,3-0,4 мкЗв/год (безпечний рівень радіаційного фону до 0,5 мкЗв/год на годину).

«Укрінформ»: Ще років з 20 тому від такого повідомлення весь Київ стояв би на вухах: ні, дітей би уже не вивозили, але вікна би уже «задраювали» навіть в люту спеку. А тепер таке повідомлення проходить десь другим планом, його туди витісняють ледве не десятки більш важливих. До всього може звикнути наша людина?

10.33 На Донбас знову завезли гарматне м'ясо

З території Російської Федерації до тимчасово окупованих територій Донецької області прибули платформи з танками та самохідними артилерійськими установками, цистерни з пальним та вагони з особовим складом.

Про це інформує Головне управління розвідки МОУ.

«Встановлено прибуття з території РФ залізничних ешелонів з озброєнням та військовою технікою, паливно-мастильними матеріалами і боєприпасами», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, ешелони прибули до залізничної станції «Донецьк-2» (північно-східна частина Донецька) - 30 платформ з танками та самохідними артилерійськими установками, вагони з особовим складом; цистерни з паливно-мастильними матеріалами; Харцизьк - 10 цистерн з дизельним паливом (500 тонн); Іловайськ - шість цистерн з дизельним паливом (300 тонн), платформи з військовою технікою (дві САУ, три 122-мм бойові машини РСЗВ «Град», два БТР).

«Укрінформ»: Війна – це АТО, Росія – не агресор і «не сторона конфлікту», а «супермаркети» у Ростовській області - просто розпродують запаси. Санкції ще невідомо коли додушать російську економіку, але здається, що гармати і гарматне м'ясо вона гнатиме через україно-російський кордон і мертвою.

10.59 На Олімпіаду Росію не пустити, Чемпіонат світу - відібрати

Міжнародна федерація футболу (FIFA) у відповідь на запит «Спорт Експрес» прокоментувала рекомендацію WADA розглянути роль міністра спорту Росії Віталія Мутка у допінговому скандалі.

Про це повідомляє «СЕ».

«FIFA визнає рекомендації, дані Всесвітнім антидопінговим агентством (WADA). Комітет з етики є незалежним органом FIFA, і лише він може вирішити, які дії зробити з цього питання. У свою чергу, FIFA запитає у WADA всю інформацію щодо окремих випадків застосування допінгу в російському футболі, на які посилається у доповіді Макларен. Щойно FIFA отримає ці дані, будуть зроблені наступні відповідні кроки», - йдеться в офіційній відповіді федерації футболу.

«Укрінформ»: Росія все ближче підходить до тієї межі, коли у ФІФА не буде іншого виходу, ніж забрати у неї Чемпіонат світу з футболу 2018 року. Невже буде нам і таке щастя? Давайте, панове, пришвидшуйтесь – усього два роки залишилось!

11.36 Чому пана Бальчуна запросили з Польщі керувати «Укрзалізницею»

В «Укрзалізниці» відчувається опір реформам, зокрема, з боку керівників середнього рангу.

Про це в інтерв'ю «Новому времени» розповів голова правління компанії Войцех Балчун.

«Опір реформам відчувається, зокрема, на середньому рівні керівництва - серед директорів департаментів, окремих підрозділів, регіональних залізниць, виробничих підприємств. Всі ці люди повинні підписатися під програмою реформ. Адже так не буває, щоб прийшов один чарівник і змінив трьохсоттисячну армію. Армія має піти за керівником. Протидія змінам зараз величезна», - зазначив він.

На думку Бальчуна, зараз у нього немає можливості контролювати УЗ тією мірою, щоб успішно проводити задумані реформи.

«Зараз з цього приводу точаться палкі дебати. Я хочу вчергове наголосити, що якщо мене хочуть оцінювати за результатами роботи, то я повинен мати можливість впливати на рішення. Рішення про призначення членів правління приймаються на рівні Кабінету міністрів, і я постійно борюся за те, щоб до його складу увійшло якомога більше спеціалістів, професіоналів, які будуть підтримувати процес реформування. Це питання ще не закрите. Але я помірний оптиміст і розраховую на те, що мені створять умови для прийняття рішень. В іншому випадку моя місія не матиме сенсу», - наголосив він.

«Укрінформ»: Пригадуєте, як вам доводилось виводити тарганів на кухні у панельному будинку? Отож. З нашими корупціонерами – те саме. Щодо «Укрзалізниці», то тіньові гроші там завжди ходили шалені, знайти там чистого начальника  – це те саме, що відшукати за холодильником білого таргана. Тобто призначати туди черговим начальником людину з системи – абсолютно безперспективно. Пана Бальчуна тому й запросили аж з Польщі. І що ж, тепер не дати йому працювати?

13.06 За добу в зоні АТО 7 українських військових загинули

Про це на брифінгу заявив речник Адміністрації Президента з питань АТО Андрій Лисенко, передає кореспондент Укрінформу.

«За минулу добу в зоні проведення бойових дій 7 військовослужбовців загинули, 14 отримали поранення», - сказав він. Речник також повідомив, що вчора внаслідок військових дій 3 окупанти загинули та 14 поранені.

За словами Лисенка, на Луганському напрямку ситуація складна, застосовують важкі міномети, гранатомети. Обстріли відбувались у темну пору доби. На Донецькому напрямку сумарно ворожі обстріли тривали більше 8 годин, вогонь вівся з важкого і легкого озброєння вдень і вночі. Відновились обстріли поблизу Донецького аеропорту. На Маріупольському напрямку противник порушив режим тиші 22 рази.

«Укрінформ»: «Мінські» під різними номерами - не працюють і, схоже, не працюватимуть. ОБСЄ – як не називало винних у порушенні режиму тиші, так і не називає. Ніякої АТО нема і не було. А війну можна припинити лише виграшем одного з супротивників. Аксіома. Є варіант відкладеного виграшу/програшу – глибока заморозка конфлікту. Втім, для Росії – це теж програш, тому що в такому випадку саме їй доведеться невизначений час годувати зруйнований Донбас. І треба, нарешті, приймати рішення – і Європі, яку давить терор, і Америці, на яку насувається Трамп, і Україні, яка стікає кров’ю. А поки війна, і ці надзвичайні, дуже болючі втрати. Вічна пам'ять загиблим!

16.04 Чому і як у Росії упіймали і відпустили «нешкідливого шпигуна СБУ»

В СБУ називають заяву Росії про нібито українського шпигуна, який працював перекладачем в ОБСЄ, повною маячнею.

Про це «Українській правді» сказав радник глави СБУ Юрій Тандіт.

«Ми не вербуємо співробітників ОБСЄ. Авторитетні міжнародні організації підтверджують нашу позицію. Ми співпрацюємо з ОБСЄ. Нам важливо виконувати мінські домовленості. І якраз ОБСЄ нам в цьому допомагає», - зазначив він. «Те, що заявили з боку РФ - це повна маячня. І це саме їхній стиль займатися подібними речами», - сказав Тандіт.

«Якщо ви бачили ті відео, які російські ЗМІ поширювали про співробітника ОБСЄ, то питання було пов'язане з переміщенням великої кількості військової техніки, що підтверджує те, що якраз РФ не виконує Мінські домовленості», - підкреслив також Тандіт.

Раніше російське ФСБ заявило про викриття і затримання на території РФ нібито «агента СБУ», який працював перекладачем моніторингової місії ОБСЄ в Україні і який нібито за завданням українських спецслужб збирав розвідінформацію.

У Місії ОБСЄ заявили, що не мають доказів на підтримку звинувачень ФСБ Росії про шпигунську діяльність перекладача місії.

«Укрінформ»: А де, до речі, сам «винуватець», якого, за твердженням офіційних чинників Кремля «депортували з Росії» з більш ніж дивним поясненням «оскільки він ніс загрози Російській Федерації». Де він, до речі? «Шпигуна» - в студію!

Огляд Сергія Тихого

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-